ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τοξικά στο πιάτο μας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
WWF Ελλάς , Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006
Διεθνές Δελτίο Τύπου
Βρυξέλλες / Αθήνα
21/09/2006

Τοξικά στο πιάτο μας.
Είναι η τροφή ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της τοξικής μόλυνσης ανθρώπων και ζώων;

Συνθετικά χημικά ανιχνεύθηκαν σε πληθώρα τροφίμων, από γαλακτοκομικά έως κρέας και ψάρι, που καταναλώνονται σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας την τροφή αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της τοξικής μόλυνσης. Αυτό προκύπτει από νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία ενισχύει παλαιότερες έρευνες που εντόπισαν το ίδιο "κοκτέιλ" επικίνδυνων χημικών στο αίμα ανθρώπων και ζώων.

Η νέα έκθεση "Αλυσίδα μόλυνσης: η τροφή ως συνδετικός κρίκος", καταδεικνύει ότι η τροφή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οδούς έκθεσης των ανθρώπων σε χημικούς ρυπαντές, και ιδιαίτερα σε ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα χημικά όπως DDT, PCBs και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η τροφή είναι ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα της μόλυνσης από τοξικά. Μια αλυσίδα που ξεκινά από την παραγωγή των χημικών στα εργοστάσια και καταλήγει στην αναπάντεχη παρουσία των χημικών στο αίμα μας, τα οποία εισέρχονται στο περιβάλλον και τον οργανισμό μας και με άλλους τρόπους: είτε ως αποτέλεσμα διαρροών κατά την παραγωγή, μεταφορά, και αποθήκευσή τους, είτε εξαιτίας της χρήσης τους σε πληθώρα προϊόντων – από κομπιούτερ και τηλεοράσεις έως καλλυντικά και καθαριστικά.

Στο πλαίσιο της έρευνας του WWF 27 δείγματα διαφορετικών τροφίμων αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ 7 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία). Οι εξετάσεις έγιναν σε γαλακτοκομικά (γάλα, βούτυρο, τυρί), κρέας (λουκάνικα, μπέικον, μπριζόλες, ζαμπόν, σαλάμι), ψάρι (σολομός, τόνος), κι επιπλέον σε ψωμί, μέλι, ελαιόλαδο. Τα δείγματα αναλύθηκαν για 8 διαφορετικές ομάδες συνθετικών χημικών ήτοι οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα, PCBs, βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, υπερφθοριωμένα χημικά, φθαλικά άλατα, οργανοκασσιτερικές ενώσεις, αλκυλοφαινόλες και συνθετικοί μόσχοι.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακάλυψαν δυνητικώς επικίνδυνα χημικά σε όλα τα τρόφιμα, όπως φθαλικά άλατα σε ελαιόλαδο, τυρί και κρέας, απαγορευμένα εντομοκτόνα σε ψάρια και κρέας ταράνδου, συνθετικούς μόσχους και οργανοκασσιτερικά σε ψάρια, και επιβραδυντικά φλόγας σε κρέας και τυρί. Η ύπαρξη αυτών των χημικών ουσιών σε τρόφιμα δε σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους από τους ανθρώπους θα τους καταστήσει αυτόματα άρρωστους. Ωστόσο, το WWF ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις από την μακροχρόνια -και σε χαμηλές δόσεις- έκθεση των ανθρώπων σε τέτοιου είδους χημικά. Η ανησυχία της οργάνωσης γίνεται εντονότερη για την πιθανότητα επιπλοκών στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς, τονίζει: "Μας σοκάρει το γεγονός πως ακόμα και μια συγκροτημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση επικίνδυνων χημικών στον οργανισμό μας. Μερικά από αυτά παρεμβαίνουν στο ενδοκρινικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και μπορεί να συντελούν σε ασθένειες όπως διαβήτης, παχυσαρκία, διάφορες μορφές καρκίνου και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Για να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μόλυνσης απαιτείται η ανάληψη ισχυρών δράσεων από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον και η δημόσια υγεία".

Αυτό το φθινόπωρο, το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για την νέα νομοθεσία που θα διέπει τα χημικά (κανονισμός REACH). Ο σκοπός δημιουργίας του κανονισμού είναι η αποτελεσματική προστασία ανθρώπων και ζώων από επικίνδυνα συνθετικά χημικά. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, οι πιέσεις των χημικών βιομηχανιών είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του κανονισμού, που αν συνεχιστεί τελικά δεν θα επιφέρει καμιά ουσιαστική βελτίωση στην υγεία μας.

Το WWF πιστεύει ότι η αποτελεσματική προστασία ανθρώπων και ζώων μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώσει τον κανονισμό REACH. ΓιΆ αυτό το λόγο, το WWF καλεί τους Έλληνες κι Ευρωπαίους πολιτικούς να πράξουν το καθήκον τους και να διαβεβαιώσουν με την ψήφο τους ότι ο REACH θα δώσει επαρκή στοιχεία για τα χημικά και θα αναγνωρίσει τα πιο επικίνδυνα από αυτά. Τα χημικά υψηλής ανησυχίας, όπως οι ορμονικοί διαταράκτες, θα πρέπει να αντικαθίστανται από ασφαλέστερα χημικά, όταν υπάρχουν τέτοια.

Περισσότερες πληροφορίες:

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς, a.plitharas@wwf.gr, 210 3314893, 6974334442


Σημειώσεις:

[1] Αρκετά από τα χημικά βρέθηκαν σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 0,1 έως 10 ng/g. Τα φθαλικά άλατα ανιχνεύθηκαν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έως και 2 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες. Η μόλυνση με οργανοχλωριωμένα είναι μικρή αλλά συχνή. PCBs βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα, ενώ το ppDDE –ένας μεταβολίτης του DDT- βρέθηκε σε 16 από τα 27 δείγματα, με υψηλότερη συγκέντρωση στα ψάρια. Βρωμιούχα επιβραδυντικά βρέθηκαν σε 19 από τα 26 δείγματα που εξετάστηκαν, με υψηλότερη συκέντρωση στο κρέας. Φθαλικά άλατα –χημικά που χρησιμοποιούνται για να μαλακώνουν τα πλαστικά- βρέθηκαν σε 16 από τα 21 εξεταζόμενα δείγματα. Επιπρόσθετα, σε μερικά δείγματα βρέθηκαν εννεϋλοφαινόλες, συνθετικοί μόσχοι και υπερφθοριωμένα χημικά. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την πλήρη αναφορά του εργαστηρίου TNO, στο οποίο διενεργήθηκαν οι αναλύσεις http://www.wwf.gr

[2] Τα είδη που επιλέχθηκαν τυχαία από την Ελλάδα ήταν κεφαλοτύρι και μπριζόλα, κι εξετάστηκαν για εντομοκτόνα, PCBs, βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, φθαλικά άλατα και αλκυλοφαινόλες. Στο κεφαλοτύρι ανευρέθησαν ίχνη εντομοκτόνων (HCB κι ένας μεταβολίτης του απαγορευμένου DDT, το pp-DDE) και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Στο δείγμα κρέατος από την Ελλάδα ανιχνεύθηκαν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την πλήρη αναφορά του εργαστηρίου TNO, στο οποίο διενεργήθηκαν οι αναλύσεις
http://www.wwf.gr

[3] Για φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό επικοινωνήστε με την Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Πολιτικής, WWF Ελλάς, m.panteri@wwf.gr, 210 3314893

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57105561
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.