ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η μοναξιά της Μάρθας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κυνήγι
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2006

Η μοναξιά της Μάρθας

«Σε ένα σύρμα της ΔΕΗ κάθονται 10 πουλιά. Ένας κυνηγός πυροβολεί και σκοτώνει τα τρία. Πόσα πουλιά θα μείνουν;» ρωτά η δασκάλα τα παιδιά στην τάξη του Μπόμπου.

«Κυρία, κυρία, επτά!!» απαντούν τσιρίζοντας τα πρωτάκια.

Πάνω που ήθελε να πει μπράβο η δασκάλα, βλέπει τον Μπόμπο να σηκώνει το χέρι του κραυγάζοντας, «λάθος!!, λάθος!!».

«Και πιο είναι το σωστό, Μπόμπο;» ρωτάει ενοχλημένη η δασκάλα.

«Κανένα, κυρία! Κανένα δεν θα μείνει.

«Μα τι λες Μπόμπο», επιμένει η δασκάλα, «δέκα ήταν αρχικά, τα τρία τα σκότωσε ο κυνηγός, δεν έμειναν επτά;»

«Όχι κυρία. Τα τρία σκοτώθηκαν και τα άλλα τρόμαξαν και πέταξαν μακριά».

«Έχεις δίκιο Μπόμπο», παραδέχθηκε η δασκάλα. Αυτό που λες θα συνέβαινε στην πραγματικότητα. Εμείς εδώ στο σχολείο κάνουμε αριθμητική. Και στην αριθμητική δέκα πλην τρία μας κάνει πάντα επτά. Όμως, παρόλα αυτά, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.»

Το ανέκδοτο με τον Μπόμπο έχει σπαρταριστή συνέχεια. Αυτή όμως αφορά περισσότερο τις ερωτικές φαντασιώσεις της δασκάλας, τις οποίες ο Μπόμπος, με την γνωστή αναλυτική του δεινότητα, αποκαλύπτει μπροστά στην εμβρόντητη τάξη.

Τι λέγαμε όμως; Α, ναι. Και εμένα μου αρέσει ο τρόπος που σκέπτεται ο Μπόμπος. Πράγματι, μετά τον πυροβολισμό, στο σύρμα της ΔΕΗ δεν θα έμενε κανένα πουλί. Αυτή είναι η αριθμητική της οικολογίας. Τα τρία πουλιά που σκοτώθηκαν στο ανέκδοτο είναι το μικρότερο κακό που κάνει ένας κυνηγός. Τα τρομαγμένα επτά πουλιά θα πετάξουν όντως μακριά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα σωθούν. Κάθε νέα τουφεκιά θα κάνει την καρδιά τους να φτερουγίσει. Τρομαγμένα, θα πετάξουν μακρύτερα, και ακόμη μακρύτερα, χωρίς φαί και χωρίς νερό, μέχρι να πέσουν εξαντλημένα στο χώμα. Δέκα συνεπώς πλην τρία κάνει μόνο στην αριθμητική επτά. Στα πουλιά μπορεί να κάνει και μηδέν, ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής ή αποδημίας.

Μα η ρυθμιστική διάταξη για τις κυνηγητικές περιόδους καθορίζει ακριβώς ποια πουλιά θα κυνηγούμε πότε. Δεν χτυπάμε λ.χ. αποδημητικά πουλιά όταν ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, ούτε όταν αναπαράγονται, θα αντέτειναν οι κυνηγοί.

Τι θα έλεγε εδώ ο Μπόμπος; Θα έλεγε ότι αν δέκα πουλιά κάθονται σε σύρμα της ΔΕΗ και πέσει μια τουφεκιά, ακόμη και αν δεν τα αφορά, άμεσα, πάλι στο σύρμα δεν θα μείνει κανένα.

Δέκα πλην μηδέν ίσον μηδέν. Αυτό θα έλεγε ο Μπόμπος. Με άλλα λόγια οι κυνηγοί δεν χρειάζεται να μηδενίσουν τον πληθυσμό ενός είδους σκοτώνοντας όλα τα άτομα που τον αποτελούν για να το οδηγήσουν σε τοπική ή ολοσχερή εξαφάνιση. Αρκεί να διαταράξουν τον κύκλο της ζωής τους με την θορυβώδη παρουσία τους και τις τουφεκιές τους και τα δηλητηριώδη μολυβένια σκάγια τους, ιδιαίτερα όταν οι πληθυσμοί ενός είδους για κάποια αιτία φθίνουν.

Υπάρχουν, βέβαια, είδη που έχουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Δεν θα έπρεπε να τις κυνηγούμε χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις; Οι κυνηγοί λένε ναι. Η αριθμητική του Μπόμπου λέει όχι. Το μαζικό κυνήγι ενός είδους διαταράσσει τον κύκλο ζωής πλήθους άλλων ειδών, με μικρούς οι φθίνοντες πληθυσμούς, έστω και αν τα είδη αυτά δεν θηρεύονται. Και το κυριότερο: πόσο βέβαιοι είμαστε ότι οι μεγάλοι αριθμοί θα προστατεύσουν ένα είδος για πάντα; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε.

Δείτε τι συνέβη στο αμερικάνικο μεταναστευτικό περιστέρι Ectopistes migratorius. Κανένα γνωστό πουλί δεν ήταν ποτέ περισσότερο άφθονο. Λέμε ήταν γιατί δεν είναι πια. Το αμερικάνικο μεταναστευτικό περιστέρι, που κάποτε αριθμούσε 5 δισεκατομμύρια άτομα, έχει σήμερα παντελώς εξαφανιστεί. Αξίζει λοιπόν να πούμε την ιστορία του...

ectopistes migratorius

Όταν οι πρώτοι άποικοι έφθασαν στην Ανατολική Ακτή, απόρησαν για τα απέραντα σμήνη περιστεριών που περνούσαν στον ουρανό, κρύβοντας επί ημέρες τον ήλιο. Εύκολο και άφθονο θήραμα, το αμερικανικό μεταναστευτικό περιστέρι ήταν κάτι σαν το μάννα εξ ουρανού. Το κρέας του ήταν μια ανέλπιστη πηγή πρωτεϊνών για τους φτωχούς αποίκους.

Πώς εξαφανίστηκε; Ρωτήστε τους κυνηγούς που πίστευαν στην κλασική αριθμητική. Τόσα σκοτώσαμε, τόσα μας έμειναν. Λάθος. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των σκοτωμένων περιστεριών ήταν κατά πολύ μικρότερος από των αριθμό των περιστεριών που έπεσαν θύμα της διαταραχής του κύκλου ζωής τους από το ανελέητο κυνήγι.

Στις αρχές του 1880 διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί των αμερικάνικων μεταναστευτικών περιστεριών είχαν αρχίσει να παίρνουν τον κατήφορο. Στο τέλος της δεκαετίας, δεν είχαν απομείνει παρά ορισμένοι μικροί και διάσπαρτοι πληθυσμοί.

Το τελευταίο μεγάλο κυνήγι έγινε στα τέλη της δεκαετίας. Ένα πλήθος πάνοπλων κυνηγών αντιμετώπισε το τελευταίο σμήνος περιστεριών που δεν αριθμούσε παρά 250.000 πουλιά. Έκτοτε τίποτε.

Τι οδήγησε στην κατάρρευση; Το κυνήγι, η αριθμητική του Μπόμπου και μια αγνοημένη αρχή της οικολογίας. Για κάθε είδος υπάρχει ένας ελάχιστος πληθυσμός. Κάτω από το όριο αυτό, η επιβίωση του είδους είναι μακροπρόθεσμα αμφίβολη.

Το μεταναστευτικό περιστέρι ήταν διπλά άτυχο. Ο ελάχιστος πληθυσμός του ήταν πολύ μεγάλος και αυτό δεν το ήξερε κανείς, λιγότερο απ’ όλους οι κυνηγοί. Το τελευταίο ελεύθερο μεταναστευτικό περιστέρι σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 1900. Λίγα μόνο άτομα επέζησαν για λίγο ακόμη σε αιχμαλωσία. Το είδος Ectopistes migratorius εξαφανίστηκε οριστικά και αμετάκλητα, όταν η «Μάρθα», το τελευταίο μεταναστευτικό περιστέρι άφησε την τελευταία της πνοή στον Ζωολογική Κήπο του Οχάιο.

Kαι μετά, και μετά; Μετά η «Μάρθα» κατέληξε ταριχευμένη στο Smithsonιan Museum της Ουάσιγκτων. Έγινε όμως διάσημη και η ιστορία της πέρασε στα εγχειρίδια οικολογίας, στο κεφάλαιο «Σύγχρονες Εξαφανίσεις». Όσο για την αριθμητική του Μπόμπου, αυτή παραμένει ακόμη για πολλούς «από άλλο ανέκδοτο».

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57090503
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.