ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κυκλοφορεί αδέσποτος ο 68ος Φουρόγατος! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ανακοινώσεις
Φουρόγατος , Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2006

Γη και νερό ή γκολφ; είναι το άρθρο της πρώτης σελίδας του 12σέλιδου Φουρόγατου αρ. 68. Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν και οι κάτοικοι της Κρήτης. Το νερό και η γη είναι πολύτιμα αγαθά. «Γην και ύδωρ» ζητούσαν οι Πέρσες από τους αρχαίους Έλληνες, επιδιώκοντας να τους υποτάξουν. Θα δώσουμε «γην και ύδωρ» στις εταιρείες με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για γήπεδα γκολφ και τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες; Θα υποταχτούμε στην άγρια τουριστική ανάπτυξη που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της και θ’ απομείνουμε στο τέλος διψασμένοι; Όλοι εκείνοι που μας παραμυθιάζουν με τον «ποιοτικό τουρισμό» και την «ανάπτυξη» που θα φέρουν τα γήπεδα γκολφ σε όλη την Κρήτη, ηθελημένα αγνοούν τις συνέπειες στα αποθέματα του νερού και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για το γρασίδι του γκολφ.

Στην 3η σελίδα η Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων προκαλεί τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές με το άρθρο "Ιδού η Ρόδος ...ιδού και οι ¶γιοι Απόστολοι" και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αναγκαία συνθήκη για οποιαδήποτε θετική προοπτική για την παραλία είναι να αποδεσμευτεί η περιοχή από την εταιρεία Ε.Τ.Α. Α.Ε. και να επιστρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς παζάρια και χωρίς περιορισμούς.

Στη σελίδα 5 η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων απαντά στις δηλώσεις Μητσοτάκη: Αυτό που χρειάζονται τα Χανιά δεν είναι η καταστροφή, της φύσης και του τοπικού πολιτισμού για χάρη του ιδιωτικού κέρδους, αλλά οξυγόνο, ήπιες μορφές ενέργειας, αναστύλωση μνημείων και παραδοσιακών κτιρίων, τοπικά βιολογικά προϊόντα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού που σέβονται τη φύση και τον πολιτισμό μας, δείγματα του οποίου μπορεί κανείς να δει στον Αποκόρωνα αλλά και στο Δήμο Ινναχωρίου. 

Στη σελίδα 6 "Οι θαλάσσιες χελώνες της Ιεράπετρας", άρθρο της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας: Τα αρχεία των απολιθωμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι σύγχρονες των δεινοσαύρων. Αν και οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, οι χελώνες συνεχίζουν να επιβιώνουν έως σήμερα.

Στη σελίδα 8 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θέτει το ερώτημα "Περιφερειακή ανάπτυξη ή περιφερειακή υποβάθμιση της Μεσσαράς;": Ποιο είναι το κοινό στοιχείο ανάμεσα σε ένα εμπορικό λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευμάτων (Κινέζων ή άλλων) και μια μεγάλη τουριστική επένδυση (Βέλγων ή άλλων) για τον κόλπο της Μεσσαράς; Ότι και τα δύο, όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά, αντίθετα, την εμποδίζουν, αφαιρώντας από τους κατοίκους της περιοχής πολύτιμους φυσικούς πόρους, με πρώτη τη ίδια τη γη που θα καταλάβουν, και συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πρώτη την ταυτότητα της περιοχής, που θα αλλοιώσουν. Ότι και τα δύο, όχι μόνο δε θα συμβάλουν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά, έχοντας αφαιρέσει γη και έχοντας περιορίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα πετύχουν ακριβώς τον αντίθετο σκοπό: την οικονομική αποδυνάμωση, την κοινωνική εξασθένιση και την πολιτιστική αλλοίωση της περιοχής.

Στη σελίδα 10 με τα "χαϊκού για το καλοκαίρι" της Καίτης Μάρακα συμπληρώνεται ο κύκλος των τεσσάρων εποχών, που ξεκίνησε από το φθινόπωρο (τεύχος 57). Το γιαπωνέζικο χαϊκού είναι η μικρότερη ποιητική φόρμα στον κόσμο και αποτελείται από τρεις στίχους. O πρώτος και ο τρίτος έχουν πέντε συλλαβές και ο δεύτερος εφτά:

Ήρθε το καλοκαίρι
σ’ ένα-ένα χωριστά
όλα τα φύλλα.
(Μπασό)

¶λλα θέματα στον Φουρόγατο 68:

Στην πρώτη σελίδα, στη στήλη "άνθρωποι" το άρθρο ..."Το γαϊδουράκι του Λιβάνου" του Μιχάλη Πατσουράκη.

Στη σελίδα 2 οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν "Να σταματήσει η σφαγή στη Μ. Ανατολή".

Στη σελίδα 3 το άρθρο "Καταστροφικές οι επεμβάσεις μας μετά την πυρκαγιά" του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.

Στη σελίδα 4 το κάλεσμα του 1ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων 16-17 Σεπτέμβρη από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών.

Στην ίδια σελίδα η “Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία” στα Χανιά αναγγέλλει ...συνεργασία με τους Οικολόγους.

Στη σελίδα 7 "Λασίθι στην Πλώρη", το κάλεσμα της Νομαρχιακής Κίνησης Λασιθίου από τον Αντώνη Ανηψητάκη

Στη σελίδα 9: Νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση των γηπέδων γκολφ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στην ίδια σελίδα οι συνδυασμοί που στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις τοπικές εκλογές,

Μεγάλωσε ή Μίκρυνε η Κρήτη; αναρωτιέται ο Αντώνης Ανηψητάκης στη σελίδα 10

Στην ίδια σελίδα οι "Φίλοι της Γης" επισημαίνουν ότι το αμερικάνικο ρύζι επιμολύνεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Στη σελίδα 11 οι "Γρατζουνιές", από τον Πα.Νικο και στη τελευταία σελίδα οι "Ματιές στον κόσμο", με την επιμέλεια του Φώτη Ποντικάκη.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τον Φουρόγατο από βιβλιοπωλεία και άλλα σημεία στις περισσότερες πόλεις της Κρήτης. Ο φουρόγατος δέχεται επίσης πολύ ευχαρίστως συνδρομές υποστήριξης. Μπορείτε να στείλετε ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση: Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων Τ.Θ. 215, Χανιά 73100 ή να καταθέσετε στον λογαριασμό της Αγροτικής τράπεζας 3770103003408, 10 € ή όποιο επιπλέον ποσό νομίζετε. Πρέπει όμως να στείλετε ή με e-mail στο ecohania@otenet.gr ή φαξ (28210 59510) ή ταχυδρομικά τα στοιχεία σας. Μπορείτε αν προτιμάτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στο ecocrete.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 87 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591862
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.