ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑΙ στο κέντρο ημέρας Ψυχαργώ στη Σητεία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2006

Προβληματίζομαι γιατί παλιότερα που δεν είχαμε μηχανικούς και πολεοδομίες φτιάχναμε πιο όμορφα σπίτια, πιο όμορφες πόλεις, πιο όμορφα χωριά. Η εξήγηση που δίνω ήταν ότι τότε κυριαρχούσε το μέτρο της εξυπηρέτησης των αναγκών μας και όχι το κέρδος. Αυτό όμως δεν φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει σύντομα. Υπήρχε όμως κάτι ακόμα τότε που μπορεί να μας διδάξει σήμερα. Ότι τότε βλέπαμε το δημόσιο χώρο ως δικό μας χώρο, προσέχαμε τους δρόμους, τις πλατείες, τις βρύσες, τις εκκλησιές σαν να ‘ταν δικές μας. Τα σπίτια μας ήταν ανοιχτά στο δρόμο μας. Υπήρχε αυτό το «μας». Ήμασταν πιο ανοιχτοί.

Συνεχίζοντας τον προβληματισμό αυτό λέω πως οι κοινωνίες εκείνες ήταν πιο ισορροπημένες γιατί ο κάθε διαφορετικός ήταν ενσωματωμένος στην κοινωνία. Σε μια κοινωνία όπου όλοι τείνουμε να γίνουμε ίδιοι κινδυνεύουμε. Έχουμε ανάγκη τη συνύπαρξη με τον διαφορετικό, μια κοινωνική ποικιλότητα. Ο τρελός του χωριού πλούτιζε την κοινωνία με τη διαφορετική ματιά του και οι θυμόσοφοι γέροντες σωστά είχαν συμπεράνει πως από μικρό κι από  τρελό μπορείς να μάθεις την αλήθεια. Ας σκεφτούμε πόσο πιο φτωχός θα ‘ταν ο πολιτισμός μας χωρίς τους τρελούς ποιητές, συγγραφείς ή καλλιτέχνες ή και χωρίς τους τρελούς τους ήρωες. Ας σκεφτούμε πόσο πιο φτωχή θα ‘ταν η δική μας η ζωή χωρίς τις τρέλες των παιδικών μας χρόνων, χωρίς αυτήν την ιερή τρέλα που ονομάζεται έρωτας.

Η τρέλα ενυπάρχει μέσα μας άλλοτε ως δημιουργική δύναμη κι άλλοτε ως ασθένεια σε διάφορες μορφές. Ένας στους πέντε πάσχει από κατάθλιψη. Ας εξοικειωθούμε μαζί της, ας μη φοβόμαστε, ας μη ντρεπόμαστε.

Το Ψυχαργώ είναι δείκτης πολιτισμού. Υπερτιμούμε κάποιους κινδύνους και υποτιμούμε άλλους. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας, μήπως το κέντρο ημέρας γίνει δίπλα σε σχολείο. Mήπως όμως κινδυνεύουμε περισσότερο από νευρώσεις εμείς και τα παιδιά μας απ' την κλεισούρα σε διπλομανταλωμένα σπίτια κελιά. Μήπως τα παιδιά μας κινδυνεύουν γιατί είναι αιχμαλωτισμένα μπροστά στην τηλεόραση να εθίζονται στην φρίκη. Αν τα παιδιά μας κινδυνεύουν έξω απ' τα σχολεία είναι κυρίως απ' εμάς τους τρελαμένους που οδηγούμε απρόσεκτα και από πολλά άλλα βεβαίως...

Είμαι πολιτικός μηχανικός κι όσο κι αν το μηχανικός έχει ατονήσει στους τελευταίους μήνες, δεν ξεχνώ ότι το μπετόν για να ‘ναι καλό θέλει διαβάθμιση στα χαλίκια, δεν θέλει όλα να είναι ίδια. Έτσι και μια κοινωνία ισχυρή, μια κοινωνία μπετονένια, θέλει να μάθουμε να συνυπάρχουμε. Έχουμε ανάγκη τον διαφορετικό, πρέπει να ενημερωθούμε και να ξεπεράσουμε τα φοβικά σύνδρομα και να τον βοηθήσουμε κι εμείς με την ανοχή μας, αν όχι με την αγάπη μας, να ζει εντός της κοινωνίας. Μια τέτοια στάση αξίζει απείρως πιο πολύ από φάρμακα εγκλεισμούς και άσυλα.

Ναι στην ενημέρωση, ναι στο θεσμό ΨΥΧΑΡΓΏ, ναι στη συγκεκριμένη θέση, ναι σ’ όποια θέση πληροί τις προδιαγραφές. Φτάσανε κάπου να θέλουν να διώξουν στέγη καρκινοπαθών για να μην κολλήσουν, φτάσανε κάπου να θέλουν να διώξουν τον ΟΑΕΔ για να μη βλέπουν αλλοδαπούς εργάτες. Η κοινωνία της Σητείας μπορεί να δείξει πως δεν έχει καμιά σχέση με τη θλιβερή ρατσιστική δυσωδία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

«Oι φιλόξενοι Λασιθιώτες να γίνουμε πρωτοπόροι στη δημιουργική κοινωνική ένταξη του ξένου, του ¶λλου» γράφει στο ιδρυτικό κείμενο του το Λασίθι στην Πλώρη.

Το πρόγραμμα Ψυχαργώ είναι μια ευκαιρία, μια πρόκληση να το αποδείξουμε, να αποδείξουμε τον πολιτισμό μας.

Αντώνης Ανηψητάκης
Υποψήφιος Νομάρχης με «το Λασίθι στην Πλώρη»

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 190 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567929
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.