ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κοκτέιλ εντομοκτόνων σε Coke και Pepsi στην Ινδία! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
ecocrete , Σάββατο, 09 Σεπτέμβριος 2006

Νέο Δελχί (3 Αυγούστου 2006)

Τρία χρόνια από τότε που σοκάρισε τον κόσμο με μια έκθεση που έδειχνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνων στις μεγαλύτερες μάρκες αναψυκτικών, η περιβαλλοντική οργάνωση CSE παρουσίασε μια ακόμα πιο συγκλονιστική έκθεση: τα βλαβερά συστατικά έχουν αυξηθεί από τότε!

Στις 2-8-2006, το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (Centre for Science and Environment, CSE) δημοσιοποίησε την δεύτερη μελέτη του για τα εντομοκτόνα στα αναψυκτικά, δείχνοντας ότι ανιχνεύτηκαν τρία έως πέντε εντομοκτόνα που καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε 11 μάρκες αναψυκτικών.

Μια νέα μελέτη που διεξήγαγε το κέντρο βρήκε ότι και τα 11 προϊόντα των εταιρειών της Coke και της Pepsi είχαν κατά μέσο όρο 24 φορές περισσότερα υπολείμματα εντομοκτόνων από ό,τι είχε ανιχνευτεί το 2003.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε στις 2-8-2006 σε συνέντευξη τύπου, αποκάλυψε ότι η Pepsi περιέχει 30 φορές και η Coke 27 φορές μεγαλύτερη ποσότητα εντομοκτόνων, σε σύγκριση με το 2003.

Στις 5-8-2003, το κέντρο, που έχει βάση στο Νέο Δελχί, δημοσιοποίησε την πρώτη του μελέτη για τα εντομοκτόνα στα αναψυκτικά. Μια κοινή επιτροπή βουλευτών (JPC), που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 για να διερευνήσει την ακρίβεια της έκθεσης, επικύρωσε τα ευρήματα.

Η δεύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο μελέτης της ρύπανσης, βρήκε εντομοκτόνα σε αναψυκτικά που πάρθηκαν από εργοστάσια σε 12 νομούς της χώρας, σύμφωνα με την υπεύθυνη του CSE, Sunita Narain. Η μελέτη εξέτασε 57 δείγματα από 11 προϊόντα αναψυκτικών από 25 διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής της Coca-Cola και της PepsiCo. Τα προϊόντα που απέτυχαν στην εξέταση ήταν: Pepsi, Pepsi Caffechino, Mountain Dew, Mirinda Orange, Mirinda Lemon, Duke Lemonade, 7up, Coca Cola, Thums Up, Limca και Fanta.

Η μελέτη βρήκε υπολείμματα από τρία με πέντε διαφορετικά είδη εντομοκτόνων σε όλα τα δείγματα – κατά μέσο όρο 24 υψηλότερα από τα όρια του Οργανισμό Προτύπων της Ινδίας (BIS), που έχουν οριστικοποιηθεί αλλά όχι θεσμοθετηθεί ακόμα.

Τα επίπεδα σε μερικά από τα δείγματα – για παράδειγμα ένα μπουκάλι Coca-Cola που αγοράστηκε στην Καλκούτα– υπερβαίνουν τα πρότυπα του BIS 140 φορές για το θανατηφόρο εντομοκτόνο Lindane. Παρομοίως, ένα δείγμα από Coca-Cola που παρήχθη στο Thane του Maharashtra περιείχε την νευροτοξίνη Chlorpyrifos σε επίπεδα 200 φορές υψηλότερα από το πρότυπο, σύμφωνα με την μελέτη.

«Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο, καθώς γνωρίζουμε ότι τα εντομοκτόνα είναι μικροσκοπικές τοξίνες και επηρεάζουν το σώμα μας με την πάροδο του χρόνου.», δήλωσε η Narain.

Ειδικοί του CSE ισχυρίζονται ότι ανίχνευσαν επίπεδα του Lindane, γνωστού καρκινογόνου, που ήταν πάνω από 54 φορές υψηλότερα από το όριο του BIS. Βρήκανε επίσης δείγματα από αναψυκτικά με υπερβολικά υψηλά επίπεδα από Chlorpyrifos, γνωστή νευροτοξίνη, και Heptachlor, που έχουν απαγορευτεί στην Ινδία. Ο μέσος αριθμός υπολειμμάτων εντομοκτόνων που βρέθηκαν στα δείγματα ήταν 11.85 στο ένα δισεκατομμύριο (ppb) – σχεδόν 24 φορές πάνω από το όριο του BIS για την συνολική ποσότητα εντομοκτόνων στα αναψυκτικά (0.5 ppb). Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε ότι τα αναψυκτικά με καφείνη δεν πρέπει να επιτραπούν στην χώρα, καθώς επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για έγκυες γυναίκες.

«Τα εντομοκτόνα που βρίσκονται στα αναψυκτικά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Chlorpyrifos, ένα από τα υπολείμματα που βρέθηκαν στα δείγματα, είναι νευροτοξίνη που μπορεί να βλάψει σημαντικά το έμβρυο», δήλωσε ο Chandra Bhusan, δειυθύντρια του CSE. Ανέφερε επίσης ότι οι ερευνητές έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες του JPC και είναι «ακόμα πιο βέβαιοι» για τα ευρήματά τους.

Το 2003, το μέσο επίπεδο των υπολειμμάτων εντομοκτόνων στα δείγματα από το Νέο Δελχί ήταν 34 φορές πάνω από το επίπεδο του προτύπου BIS. Αλλά αυτή τη φορά, δυστυχώς, το CSE βρήκε εντομοκτόνα μέχρι και 52 φορές παραπάνω σε μπουκάλια που αγοράστηκαν στην Kolkata, και 42 φορές παραπάνω σε μπουκάλια που αγοράστηκαν στο Nainital και Gorakhpur. Παρομοίως, μπουκάλια που αγοράστηκαν στο Mumbai, που κατασκευάζονται στο Thane και Nagpur, έχουν 34 φορές παραπάνω εντομοκτόνα από ό,τι επιτρέπουν τα πρότυπα του BIS.

Ο Bhusan δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση προσπάθησε να βελτιώσει την ποιότητα του νερού στα αναψυκτικά, αλλά δεν έκανε πολλά για να ρυθμίσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Από το “the Peninsula” καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα του Κατάρ.
Απόδοση για το ecocrete Α.Β.

πετρα
Επισκέπτης , 2006-09-10 18:37:46
στην κολκατα ηταν 52 φορες παραπανω στο νεο δελχι 34 φορες κ.λ.π.στην ελλαδα η γενικα στην ευρωπη πως παμε? και γιατι δεν ενημερωνουμε τουλαχιστον τα σχολεια μας, τα παιδια μας που τοσα αναψυχτικα καταναλωνουν.
Επισκέπτης , 2006-09-11 08:04:19
Γενικά, η ενημέρωση είναι θέμα διαθέσιμης πληροφορίας. Για την Ευρώπη δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το άρθρο αναφερόταν στις συγκεκριμένες χώρες και προέρχεται από έντυπο της περιοχής εκείνης. 
 
Όσον αφορά στο τι πίνουν τα παιδιά, η αρχή της αποφυγής θα πρέπει να μας οδηγεί. Καλύτερα να αποφεύγουν όλα αυτά τα φανταχτερά και ανόητα αναψυκτικά για τα οποία δεν φτιάχτηκε ο ανθρώπινος οργανισμός ....
ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓ
Επισκέπτης , 2006-09-13 07:47:43
¶ραγε αγαπητοί φίλοι πόσες φορές δεν έχουν διαπιστωθεί ανάλογα φαινόμενα υπέρβασης αυτών των όποιων ορίων σε διάφορα προϊόντα; Ας πάρουμε την περίπτωση των τροφίμων που παράγονται με τη συμβατική γεωργία, τις μπανάνες που τα παιδιά μας και όλοι μας καταναλώνουμε και που είναι γνωστή η μέθοδος της εντατικής της καλλιέργειας, τα φρούτα που παράγονται στον τόπο μας και ένα σωρό άλλα που ποτίζονται με φυτοφάρμακα με σκοπό να είναι όμορφα στο μάτι, μεγάλα και γυαλιστερά! Δεν είναι φοβερό να γινόμαστε ένα μ΄ αυτό που τρώμε και παρ΄ όλα αυτά να μην υπάρχει αντίδραση και καταναλωτική συμπεριφορά που ν΄ απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους, καθαρότερα προϊόντα, στήριξη των παραγωγών που ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια, μποϊκοτάζ προϊόντων. 
Αλλά ας μη πάμε πολύ μακριά, τώρα το καλοκαίρι όλοι είδαμε τα εμφιαλωμένα μπουκάλια με το νερό να είναι στοιβαγμένα για ώρες στον ήλιο και εμείς διψασμένοι να πίνουμε το νερό τους και να το ευχαριστιόμαστε…( άγνοια ή αδιαφορία για τις συνέπειες αυτής της έκθεσης;) 
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 09 Σεπτέμβριος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 149 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57096968
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.