ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη , Τετάρτη, 16 Αύγουστος 2006

Τελευταία έχουν ιδιαίτερα οξυνθεί τα προβλήματα υδροδότησης του Ηρακλείου, σε όλες σχεδόν τις συνοικίες. Η περιοδική, έτσι κι αλλιώς, μέχρι τώρα υδροδότηση επιδεινώθηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενώ δεν λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από πλευράς Δήμου και ΔΕΥΑΗ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Διανύουμε περίοδο εκτάκτου ανάγκης στο πρόβλημα υδροδότησης του Ηρακλείου και σε τέτοιες περιόδους αποδεικνύεται η ανεπάρκεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ και της Δημοτικής Αρχής.

Επισήμως ειπώθηκε πως το πρόβλημα οφείλεται σε ζημιές των αντλητικών συγκροτημάτων ορισμένων γεωτρήσεων λόγω διακοπών ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ και στην αυξημένη ζήτηση του Αυγούστου λόγω υψηλών θερμοκρασιών και πολλών επισκεπτών (βλέπε συνέντευξη Προέδρου ΔΕΥΑΗ). Αυτά, ακόμα κι αν συμβαίνουν, δεν δικαιολογούν την παρατεταμένη διάρκεια και την γενίκευση του προβλήματος. Εξάλλου τα ίδια περίπου ισχύουν κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Κυρίως όμως δεν αντιμετωπίζουν την μεγέθυνση του προβλήματος υδροδότησης, που μπορεί να την επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ αλλά δεν θέλει να κατανοήσει την ανάγκη σχεδιασμού μόνιμων εναλλακτικών λύσεων, πέραν αυτής του Αποσελέμη. Αναζητώντας τις μονιμότερες αιτίες, διαπιστώνουμε :

• Πως ενώ τα αντλούμενα 48.000 Μ3 νερού ημερησίως θεωρητικά αρκούν για την ομαλή υδροδότηση της πόλης, το τεράστιο ποσοστό απωλειών -που φέτος ξεπερνά κατά πολύ το περυσινό 51% απωλειών- κάνουν το πρόβλημα υδροδότησης όλο και πιο έντονο. Αποδεικνύεται η αστάθεια του συστήματος αφού μια διακοπή ηλεκτροδότησης κινδυνεύει να τινάξει την υδροδότηση στον αέρα.

• Πως συνδέονται και υδροδοτούνται όλα και περισσότερα ακίνητα, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν καν οικοδομική άδεια και με μεγάλου μήκους «παροχές» που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχό τους.

• Πολλά από αυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού ύδρευσης για άλλες χρήσεις που φυσικά δεν επιτρέπονται αλλά δεν ελέγχονται από πλευράς ΔΕΥΑΗ, όπως για παράδειγμα πισίνες, μποστάνια και καλλιέργειες (Φοινικιά, Καλέσα κ.ά). Ακόμα και σε οφειλέτες δύο ετών δεν κόβεται η παροχή λόγω……εκλογών.

• Γνωρίζουμε επίσης πως αυξήθηκε πρόσφατα και η ζήτηση νερού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Αμμουδάρα λόγω της ένταξης στην παραγωγή νέων αεροστροβίλων.

• Πως και οι αυξημένες την περίοδο αυτή ανάγκες άρδευσης του γκαζόν και του δημόσιου πράσινου, αλλά και των γηπέδων του Παγκρητίου Σταδίου, καλύπτονται επίσης από νερό ύδρευσης. Πέραν αυτών, κανείς δεν μπορεί έστω να προσεγγίσει τον αριθμό των παράνομων συνδέσεων (κλοπή νερού) ή των χαλασμένων υδρομέτρων που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες κι ανείσπρακτες καταναλώσεις.

Το σίγουρο, έτσι κι αλλιώς, είναι πως με την πάροδο των χρόνων η ζήτηση σε νερό θα είναι αυξημένη ακόμα κι αν ελεγχθούν οι παρανομίες και καταχρήσεις. Η παραπομπή της «οριστικής λύσης» του θέματος στην κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη, λύση που προβάλλεται με κάθε ευκαιρία (βλέπε συνέντευξη προέδρου ΔΕΥΑΗ στην «Εθνική Φωνή» της Δευτέρας 14.8.2006), πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Γιατί, ακόμα κι αν το έργο εκτελεστεί κι αποδώσει τα προσδοκώμενα, αυτό θα συμβεί μετά από μια δεκαετία. Η ομηρία του Ηρακλείου γι΄ αυτή τη δεκαετία δεν μπορεί να συνεχιστεί. ¶ρα η πόλη έχει άμεση ανάγκη σχεδιασμού εξεύρεσης νέων υδατικών πόρων και ολοκλήρωσης της μελέτης εντοπισμού κι αντιμετώπισης των διαρροών όλων των δικτύων.

Το θέμα όμως είναι τι γίνεται σήμερα. Πως θα διαχειριστεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΗ την κρίση που περνάμε τώρα στο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης. Σ΄ αυτό έπρεπε να έχουν ήδη σκύψει και να έχουν πάρει γενναίες αποφάσεις. Αποφάσεις όμως των υπευθύνων οργάνων, που είναι το Δ.Σ της ΔΕΥΑΗ και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κι όχι των πολιτικών προσώπων ή των υπηρεσιακών παραγόντων. Το θέμα μπορεί να έχει την τεχνική του πλευρά, είναι όμως κυρίως πολιτικό. Γιατί δεν είναι δυνατό να κατασπαταλιέται ο φυσικός πόρος που λέγεται νερό, όταν μάλιστα βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Δεν είναι δυνατό να μην ελέγχονται οι παράνομες και καταχρηστικές καταναλώσεις και να μην παίρνονται αυστηρότατα μέτρα, ακόμα και διακοπής της σύνδεσης. Δεν είναι δυνατό να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα οι δημότες και άλλοι να έχουν νερό κάθε τρεις μέρες για ελάχιστες ώρες και άλλοι να έχουν κάθε μέρα όσο νερό θέλουν και μάλιστα να το ξοδεύουν αβασάνιστα κι ατιμώρητα. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει ενιαία αξιοποίηση του νερού των γεωτρήσεων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και ενιαία διαχείριση όλων των δικτύων της ΔΕΥΑΗ σε όλες τις συνοικίες και τα διαμερίσματα.

Μετά αυτές τις επισημάνσεις και με τις παραπάνω αρχές ως Δημοτική Κίνηση :

• Απαιτούμε από την ΔΕΥΑΗ και τον Δήμο να επεξεργαστεί τώρα ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με πνεύμα ισοπολιτείας, να πάρει μέτρα και να τα θέσει αμέσως σε εφαρμογή.

• Καλούμε τους δημότες να σεβαστούν περισσότερο τον πολύτιμο φυσικό πόρο που λέγεται νερό και να κάνουν ορθολογική χρήση του με νόμιμο τρόπο. Τους καλούμε όμως να πάρουν και πρωτοβουλίες και να απαιτήσουν τώρα λύσεις ορθολογικές και ισοκατανομής.

• Καλούμε και την Περιφέρεια να σκύψει στο σοβαρό πρόβλημα του Ηρακλείου και ξεπερνώντας τυπικές δυσκολίες και θεσμικά εμπόδια να στέρξει προγραμματικά και χρηματοδοτικά στην μόνιμη επίλυση της ύδρευσης της μοναδικής πόλης της Κρήτης με μη συνεχή ροή στα δίκτυά της το 2006. Θεωρούμε εντελώς παράλογο και οικονομικά καταστρεπτικό το να συνεχίζεται να μην κατασκευάζονται και δίκτυα ύδρευσης παράλληλα με τα δίκτυα αποχέτευσης στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

• Επανερχόμαστε στην από 10.7.2006 αίτηση της δημοτικής μας κίνησης προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ της ΔΕΥΑΗ (αρ. πρωτ. 5086), με την οποία ζητούσαμε να μας παρασχεθούν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το έργο και τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Πέρασε ήδη ένας μήνας κι απάντηση δεν έχουμε πάρει. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί τώρα και να μην χρειαστεί να προσφύγουμε σε άλλα μέσα και τρόπους -και υπάρχουν πολλοί- για να απαιτήσουμε το αυτονόητο, την υποχρέωση δηλαδή κάθε υπηρεσίας κι επιχείρησης του Δήμου να απαντά στους δημότες, πόσο μάλλον στις δημοτικές κινήσεις. Αντίστοιχες αιτήσεις για χορήγηση εγγράφων έχουμε καταθέσει από τις 10.7.2006 στη Δ/νση Πολεοδομίας (για τις πράξεις εφαρμογής κι αναλογισμού) και στη Δ/νση Οικονομικού Προγραμματισμού και στη Δημοτική Αστυνομία (για τις άδειες καταστημάτων αναψυχής). Τα ίδια ισχύουν και γι΄ αυτές.

Δημοτική κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝ
Επισκέπτης , 2006-09-11 20:18:59
Έχοντας υπόψην την παγκόσμια αλλαγή κλίματος και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς γίνεται προφανές ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κρήτη θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ικανότητα ανταγωνισμού της νήσου .  
 
Το γεγονός εάν θα βρέξει περισσότερο ή λιγότερο κάθε χρόνο θα παραμείνει ένας επιστημονικός γρίφος . 
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σίγουρο ότι ένας γενικός σχεδιασμός της υπαίθρου που αυξάνει την ταχύτητα του βρόχινου νερού , όπως αυτό παίρνει τον δρόμο του για την θάλασσα , είναι λάθος . 
Στην περίπτωση πολλών και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεων οι παραθαλάσσιοι οικισμοί θα έχουν το πρόβλημα των πλημμύρων . Ήδη σήμερα το πρόβλημα των μεγάλων ζημιών στην εθνική οικονομία , που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια Ευρώ , όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι υπαρκτό . 
Στην περίπτωση της ανομβρίας το λίγο βρόχινο νερό φεύγει πολύ γρήγορα και πέφτει στην θάλασσα με αποτέλεσμα οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες να μη προλαβαίνουν να γεμίσουν και η ανεπάρκεια σε νερό στο νησί να αυξάνεται ραγδαία .  
 
Η ανταγωνιστικότητα των κρητικών προϊόντων , όπως τα γεωργικά προϊόντα και ο τουρισμός μειώνεται . Παρατηρούμε ότι εντός των τελευταίων 20 ετών η αξία του φυσικού πλούτου της Κρήτης έχει σημαντικά μειωθεί ( π.χ. δάση , πηγές και βιότοποι ) . 
 
 
 
 
 
 
Στον τομέα του τουρισμού τα περισσότερα θέρετρα παραμένουν δίχως επεξεργασία των λυμάτων και σε πολλά από αυτά ήδη σήμερα δεν έχουν προστατευθεί οι περιοχές προέλευσης του πόσιμου νερού από τις μολύνσεις .  
 
Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού είναι περιβαλλοντικά ποιο ευαίσθητοι από τους ίδιους τους κατοίκους . 
 
Το κόστος παραγωγής και μεταφοράς πόσιμου νερού θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται . 
Η έμμεση χρηματοδότηση της γεωργίας από το κράτος ( τιμή νερού , γεωτρήσεις κλπ) παραβαίνει τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού στην Ευρώπη . Το πραγματικό κόστος της πρώτης ύλης που λέγεται νερό επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των κρητικών προϊόντων . 
 
 
Η υπέρμετρη αύξηση της κτηνοτροφίας στα βουνά και οι απαραίτητοι κτηνοτροφικοί δρόμοι που διανοίγονται έχουν σαν αποτέλεσμα την απογύμνωση στις πλαγιές των βουνών και αυτό υπερδιπλασιάζει την ταχύτητα του βρόχινου νερού προς την θάλασσα .  
 
Η ασφάλεια επάρκειας νερού στην ύπαιθρο καθώς και η ποιότητα νερού των πόλεων μειώνεται .  
 
Η μέθοδος της προμήθειας πόσιμου νερού μέσω της εμφιάλωσης αυξάνει τον πληθωρισμό κατά 3 – 4% . 
Με τα παραπάνω συμπεράσματα γίνεται κατανοητό ότι η ανταγωνιστικότητα της Κρήτης μειώνεται . 
 
Ο σχεδιασμός θα πρέπει μελλοντικά να λαμβάνει υπόψην του τα έξοδα και τα οφέλη . 
Τα έξοδα κατασκευής του φράγματος του Αποσελέμη συγκρίνονται με το κόστος εγκατάστασης 200 αποκεντρωμένων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων με μέγεθος για 1000 άτομα έκαστο.  
Από την επεξεργασία αυτή θα μπορούσαν να διατεθούν ετησίως 14,6 εκατομμύρια m3 νερού , οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες και οι ακτές να έχουν προστατευθεί από την επιβάρυνση των λυμάτων και θα συνείσφερε στην βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Κρήτης . 
 
Ο μελλοντικός και φιλικός προς το περιβάλλον σχεδιασμός της διαχείρισης νερού πρέπει να βασίζεται πλέον στην αποκέντρωση . 
Η διασφάλιση της επάρκειας σε νερό αυξάνει με την μείωση της ταχύτητας της φυσικής ροής του βρόχινου νερού . 
Η ποιότητα του περιβάλλοντος αυξάνει με κάθε πρόσθετη δραστηριότητα ανακύκλωσης του νερού . 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 147 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017769
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.