ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη , Τετάρτη, 23 Αύγουστος 2006

Δίνεται εσπευσμένα σε χρήση η αναπλασμένη 25ης Αυγούστου. Μετά την έντονη κριτική μας, τώρα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να φυτέψει μερικά δένδρα δίπλα στα 118 φυτεμένα φωτιστικά, ξηλώνοντας σε ορισμένα σημεία το κατασκευασμένο έργο. Έστω κι έτσι, καλοδεχούμενη η χειρονομία, εάν όμως άλλαξε και η «φιλοσοφία» της Δημοτικής Αρχής να μην φυτεύει πράσινο στις πεζοδρομήσεις.

Όλοι ξέρουν πως υπάρχουν έργα βιτρίνας και έργα ουσίας. Τα πρώτα κατά κανόνα έχουν βραχύ χρόνο ζωής και συνήθως ανακατασκευάζονται. Τα δεύτερα είναι έργα ζωής που αναγνωρίζονται από όλους. Βέβαια, τα έργα ουσίας δεν φέρνουν ψήφους και είναι συνήθως δυσκολότερα γιατί είναι έργα στρατηγικής σημασίας, ενώ τα έργα βιτρίνας μπορούν να φέρουν ψήφους και είναι πάντα ευκολότερα. Ακόμα, τα έργα ουσίας για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ξεπερνούν τη θητεία τετραετίας κάθε Δημοτικής Αρχής και γι΄ αυτό προϋποθέτουν η Δημοτική Αρχή να βλέπει μακριά, να έχει ΟΡΑΜΑ για την πόλη. Αντιθέτως, τα έργα βιτρίνας μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν μέσα στην τετραετία κι αφορούν κυρίως το προφίλ της Δημοτικής Αρχής. Γι΄ αυτό και είναι συνηθισμένο ν΄ αποφεύγονται τα έργα ουσίας και να γίνονται έργα βιτρίνας. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου. Πολλές φορές μέχρι τώρα τονίσαμε :

• Την ανάγκη του ολοκληρωμένου χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι παρεμβάσεις, ολοκληρωμένου όχι μόνο σε επίπεδο μελετών αλλά και στην προώθηση παράλληλης εφαρμογής τους. Έτσι κρίνουμε πως οι πεζοδρομήσεις, χωρίς ταυτόχρονη εξασφάλιση πάρκιγκ και καλού δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς (με δημοτική συγκοινωνία εντός τειχών), όχι μόνο δεν οδηγούν σε λύση το κυκλοφοριακό έμφραγμα του Ηρακλείου αλλά θα το επιδεινώσουν.

• Το μέγιστο θέμα των προτεραιοτήτων στα έργα και τις παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η πόλη, λέγοντας πως τα έργα προτεραιότητας για μας ήταν και είναι η εφαρμογή ενός σχεδιασμού και η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών της πόλης, αυτών που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της πόλης και στην ανύψωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Τέτοια ήταν και είναι η ύδρευση, η καθαριότητα και τα σκουπίδια, οι μη εμπορευματοποιημένοι δημόσιοι χώροι και το πράσινο. Σε άλλα από αυτά η Δημοτική Αρχή δεν έπραξε τα δέοντα και σε άλλα δεν έπραξε τίποτα.

• Την τήρηση κι εφαρμογή της Νομοθεσίας και των Οδηγιών της Ε.Ε, που συχνά υπαγορεύουν και τις προτεραιότητες, αφού θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους και υπαγορεύουν προτεραιότητες. Η Δημοτική Αρχή δεν πορεύτηκε με βάση αυτή την ιεράρχηση στα θέματα διαχείρισης σκουπιδιών, ενιαίας κι ορθολογικής διαχείρισης του νερού, επεξεργασίας αστικών αποβλήτων κ.ά.

Ασκούμε λοιπόν την κριτική μας στη Δημοτική Αρχή λέγοντας πως μπορεί να έκανε έργο αλλά συχνά δεν ήταν ποιοτικά καλό, δεν ήταν ουσίας αλλά βιτρίνας και κυρίως γιατί δεν αντιμετώπισε τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης. Παραδίδει δε πολλά από αυτά σε χειρότερη κατάσταση από ότι τα βρήκε, γιατί ο χρόνος που περνά τα διογκώνει και καθιστά δυσκολότερη την επίλυσή τους μετά. Να γιατί αναφερόμαστε στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης, προτεραιοτήτων και κριτηρίων στην πολιτική του Δήμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει την παραπάνω κριτική μας, περί έργων βιτρίνας και όχι ουσίας, είναι το θέμα της σημερινής συνέντευξης τύπου. Τη στιγμή που εγκαινιάζεται π.χ η αναπλασμένη 25ης Αυγούστου διαπιστώσαμε έκπληκτοι, μετά από καταγγελίες περιοίκων, πως ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ «ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ». Καιρό τώρα «ο ιδιοκτήτης» της χωματερής των Πέρα Γαλήνων δεν δέχεται «στη χωματερή του» τη λυματολάσπη που παράγεται στον Βιολογικό Καθαρισμό Ηρακλείου. Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ και η Δημοτική Αρχή δεν έψαξαν ή δεν βρήκαν λύση, ενώ απέκρυψαν το θέμα από τα αρμόδια εποπτικά όργανα και τους δημότες. Έτσι, καιρό τώρα, η λυματολάσπη στοιβάζεται κατά γης στο οικόπεδο του Βιολογικού (δίπλα στον ποταμό Γιόφυρο) και σκεπάζεται (για να κρυφτεί;) από εκσκαφές σε παρακείμενο οικόπεδο. Δεδομένου ότι ημερήσια παράγονται περίπου 50 τόνοι λυματολάσπης και υπολογίζοντας τον χώρο απόθεσής της εκτιμούμε πως η λυματολάσπη που έχει ήδη αποτεθεί σίγουρα ξεπερνά τους 1.500 τόνους, έχει δε ήδη φτάσει στο ύψος του αντιπλημμυρικού αναχώματος του ποταμού. Γι΄ αυτό λέμε πως το Ηράκλειο απέκτησε τη δική του Ψυτάλλεια, μόνο που από τη Φοινικιά δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί η λυματολάσπη με πλοίο στη Γερμανία, όπως γίνεται με την λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η ανεξέλεγκτη κι απαράδεκτη απόθεση της λυματολάσπης στις Μαλάδες; Τι σχεδιάζει να κάνει η ΔΕΥΑΗ και ο Δήμος; Πιθανά να μας πει ο κ. Δήμαρχος στον απολογισμό του. 

Ως γνωστό, ο Βιολογικός Καθαρισμός Ηρακλείου δέχεται και βοθρολύματα, ενώ και τα υπόλοιπα λύματα του αποχετευτικού δικτύου της πόλης δεν μπορεί να ελεγχθούν ως προς τη σύνθεσή τους, εάν δηλαδή είναι μόνο οικιακά και όχι βιομηχανικά. Γι΄ αυτό οι Κοινοτικές Οδηγίες και η νομοθεσία μας προβλέπουν επεξεργασία με ξήρανση και διάθεση της λυματολάσπης σε οργανωμένους ΧΥΤΑ (στεγανοποιημένους) ώστε τα βαρέα μέταλλα και άλλα επικίνδυνα στοιχεία που περιέχονται σ΄ αυτήν (από βιομηχανικά κ.ά απόβλητα) να μην περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Εξάλλου οι Περιβαλλοντικοί Όροι της άδειας λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού προβλέπει μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης σε οργανωμένο ΧΥΤΑ. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει σήμερα. Η μεταφορά κι η απόθεση της λυματολάσπης στη χωματερή των Πέρα Γαλήνων, με τον τρόπο που γινόταν, δεν είναι αποδεκτή περιβαλλοντικά και γι΄ αυτό δεν είναι νόμιμη. Πολύ δε περισσότερο, η σημερινή απόθεσή της  καταγής στο οικόπεδο του Βιολογικού είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτη κι αντιστρατεύεται τόσο τη νομοθεσία όσο και τους Περιβαλλοντικούς Όρους της άδειας λειτουργίας του Β.Κ. Γι΄ αυτό καλέσαμε σήμερα τα αρμόδια όργανα, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ν.Α Ηρακλείου, τη Δ/νση Υγείας της Ν.Α Ηρακλείου, τη Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ να παρέμβουν για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Με την ευκαιρία να πούμε πως και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με τον τρόπο που γίνεται, δεν είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή. Εκτίμησε κανείς με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στον ιδιοκτήτη των Πέρα Γαλήνων πόσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει στην υπόθεση ανακύκλωσης κι αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει απαλλοτριωθεί ο χώρος της χωματερής; Και μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ιδιότυπη «ομηρία» του Ηρακλείου αλλά και τόσων άλλων Δήμων από έναν ιδιοκτήτη; Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιωτικού συμφέροντος που αντιστρατεύεται το δημόσιο όφελος και το κοινωνικό συμφέρον και που δεν θίχθηκε καθόλου την  τετραετία αυτή.

Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι στους δημότες. Ας σκύψουν τουλάχιστο τώρα στο πρόβλημα κι ας δρομολογήσουν μόνιμη λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την ξήρανση της λυματολάσπης και τον υγιεινό τρόπο διάθεσής της σύμφωνα με τις Οδηγίες και την νομοθεσία, τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό.

Δημοτική κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"

ενας σητειακος....
Επισκέπτης , 2007-01-16 00:36:11
χωρις να γνωριζω τιποτα απο το πολιτικο παρασκηνιο του Ηρακλειου θεωρω οτι "επεσε" πολυ αρνητισμός στο θέμα πεζοδρόμηση...θεωρω οτι παρα τις ελλειψεις που μπορει να εχει καθε εργο σε αυτη τη χωρα.δεν ειναι απλα ενα εργο βιτρινας...Μακαρι να ξυπναγανε οι σητειακοι συμπολιτες μου εδω και να περνανε το παραδειγμα του Ηρακλειου, του Ρεθύμνου και των Χανίων.. 
Ξέρουν ομως να πουν οτι φταιει η Εθνικη οδος που δεν εχουμε τουρισμό και όχι το οτι σε λίγο 8α μπαίνουν με το αυτοκίνητο τους μες στην Τράπεζα για ανάληψη... 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 153 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017795
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.