ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη , Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2006

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

1. Στην ημερίδα που διοργανώσαμε στις 29 Μαρτίου 2006 με τίτλο «Σκουπίδια: δεν είναι για πέταμα» επεξεργαστήκαμε την πρότασή μας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και στα συμπεράσματά της αναφέραμε πως:

• Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Κρήτη, ο Νομός και η πόλη του Ηρακλείου, στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και της καθαριότητας γενικότερα δεν μας τιμά, ενώ αποτελεί την πρώτη και άσχημη εικόνα που αποκομίζουν όλοι οι επισκέπτες της.

• Δεν συμφωνούμε με τον επιχειρούμενο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης γιατί κινείται στην λογική του άκρατου και συνεχώς διογκούμενου καταναλωτισμού. Δεν βασίζεται στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Ενέχει σε υψηλό βαθμό τον κίνδυνο να μας επιβληθούν πρόστιμα από πλευράς Ε.Ε, που τελικά τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, αφού δεν εναρμονίζεται απόλυτα με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Δεν προάγει τις σύγχρονες αντιλήψεις περί σκουπιδιών και δεν υιοθετεί κι ενσωματώνει τις βέλτιστες λύσεις σχεδιασμού και περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις χώρες της Ε.Ε. και που επιβάλλονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

• Οι λύσεις αυτές αφορούν κυρίως στα: α. Μείωση των ποσοτήτων σκουπιδιών που παράγονται, με υποχρεώσεις και κίνητρα προς τις βιομηχανίες και τους πολίτες, β. Την διαλογή των απορριμμάτων στα νοικοκυριά, γ. Την ανακύκλωση κι επανάχρηση υλικών δ. Την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων κεντρικά αλλά και σε κάθε νοικοκυριό. Οι λύσεις αυτές, τις οποίες υιοθετούμε, έρχονται σε σαφή αντίθεση με την προωθούμενη δημιουργία 6 ΧΥΤΑ (!) στον Ν. Ηρακλείου και εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων, λύση που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυντική λόγω της απελευθέρωσης τοξικών αερίων που μεταφέρονται στην τροφική αλυσίδα και την ατμόσφαιρα αλλά και υπερβολικά δαπανηρή.

2. Ο περιφερειακός σχεδιασμός καθυστερεί επικίνδυνα να υλοποιηθεί κι έτσι η περιβαλλοντική επιβάρυνση εντείνεται, ενώ η πιθανότητα επιβολής προστίμων από την Ε.Ε αυξάνει. Ως άμεσο μέτρο, αλλά προσωρινό, επιλέχθηκε η αποκατάσταση της υφιστάμενης χωματερής στους Πέρα Γαλήνους και η δημιουργία νέου κυττάρου σ΄αυτή για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά από πολλές παλινωδίες, ανασυντάξεις των σχετικών μελετών κλπ πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ ο Δήμαρχος κ. Κουράκης βρήκε την ευκαιρία, που καιρό έψαχνε, να μιλήσει για ένα «πράσινο Ηράκλειο», φιλοπεριβαλλοντικό και να εξαγγείλει την καμπάνια που ετοιμάζει τον Σεπτέμβριο για διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Τώρα, γιατί πάντα προεκλογικά ακούμε για ανακύκλωση και επί τέσσερα χρόνια μετά ακούμε για βραχυκύκλωση, ας το κρίνει ο καθένας.

Πρόκειται για ένα έργο που ως μεταβατικό μπορεί να κρίνεται αναγκαίο αλλά δεν παύει να κοστίζει στις δημόσιες επενδύσεις περί τα 13 εκατ. ευρώ κι ας έχει διατιθέμενη πίστωση μόνο τρία εκατ. ευρώ περίπου. Το σοβαρότερο θέμα όμως είναι άλλο. Είναι πως η δημόσια αυτή επένδυση θα γίνει σε ιδιωτική έκταση, μάλιστα με μια σύμβαση μίσθωσης που λήγει, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να υπάρχει μια μακροχρόνια μίσθωση ή σύμβαση παραχώρησης για τον αναγκαίο χρόνο λειτουργίας του νέου κυττάρου. Εξάλλου, ακριβώς επειδή πρόκειται για επένδυση σε ιδιωτικό χώρο δεν στάθηκε δυνατή η χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικά προγράμματα και διατίθενται εθνικοί πόροι..

3. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν αφορά μόνο το Δ. Ηρακλείου. Αφορά και τους όμορους Δήμους που εξυπηρετούνται από τη χωματερή, αφορά την Περιφέρεια Κρήτης και πρωτίστως τον ΕΣΔΑΚ. Και γίνεται πολύ σοβαρότερο λόγω της εμπειρίας από την κατά καιρούς στάση των ιδιοκτητών του χώρου. Το πρόσφατο κλείσιμο της χωματερής για την μη υποδοχή της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού Ηρακλείου και ότι ακολούθησε με την ανεξέλεγκτη απόρριψή της στο οικόπεδο του Βιολογικού, φαινόμενο που μπορεί να επαναληφθεί λίαν συντόμως, μαρτυρά πως δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση, ο Δ. Ηρακλείου και οι δημότες να παραμένουν εσαεί ΟΜΗΡΟΙ του όποιου ιδιοκτήτη και των ορέξεων ή απαιτήσεών του. Με την επένδυση αυτή, η ΟΜΗΡΙΑ όχι μόνο παραμένει αλλά εντείνεται. Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να επιτρέπουν να μας κυβερνούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι ταγμένοι να προασπίζονται και να διασφαλίζουν το δημόσιο όφελος.

4. Γι΄ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον και όφελος πριν γίνει η επένδυση, με νομικούς κ.ά όρους που πρέπει να επιβάλουν τόσο οι Δημοτικές Αρχές όσο και η Πολιτεία με τα όργανά της, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου. Αρκετά κράτησε τόσα χρόνια η ΟΜΗΡΙΑ. Τα χρήματα που  πληρώθηκαν μέχρι τώρα ως μισθώματα κ.ά εκτιμάται πως επαρκούσαν για την απαλλοτρίωση πολλαπλάσιου χώρου. Ένα πράγμα ακόμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η σιωπή των δημοτικών και πολιτικών αρχών επί του θέματος. Ας πάρουν τώρα όλοι σαφή θέση, τόσο για τον τρόπο και τους όρους αυτής της επένδυσης, όσο και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει τόσο πολύ που δεν επιτρέπουν άλλες παλινωδίες, ερασιτεχνισμούς ή πειραματισμούς. Η ΟΜΗΡΙΑ όλων μας πρέπει να τελειώσει τώρα.

Δημοτική κίνηση «Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη»

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 137 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57018039
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.