ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Frankfurter Allgemeine για το λιμάνι στο κόλπο της Μεσσαράς Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεσσαρά
Από την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine , Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2006

Από την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, 4 Σεπτεμβρίου 2006

Του Bernd Fritz

Η προστασία του περιβάλλοντος σε αργές ταχύτητες

Σχέδιο για λιμάνι κοντέινερ στην Κρήτη απείλει την Caretta-Caretta

Αδιαφορώντας για την κριτική των περιβαλλοντικών,  κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, καθώς και πρωτοβουλιών πολιτών η Ελληνική Κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιο της να κατασκευάσει ένα τεράστιο λιμάνι για κοντέινερς στον κόλπο της Μεσσαράς στην Νότια Κρήτη. Ο κόλπος με τις αμμώδεις παραλίες είναι περιοχή προστατευμένη από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποτελεί τόπο ωοτοκίας της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Όπως διαβεβαιώνει η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ το λιμάνι, που σχεδιάζεται για τη διακίνηση 1 εκατομμυρίου κοντέινερ, θα βάλει την Ελλάδα στο δρόμο για να γίνει ένας διεθνής ναυτιλιακός κόμβος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν για το σχέδιο μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατά την γνώμη των ειδικών αυτό το σχέδιο θα έχει τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή. Αφορά 12 κοινότητες που ζουν κυρίως από την γεωργία και τον τουρισμό. Οι παραλίες του κόλπου της Μεσσαράς θεωρούνται από τις ωραιότερες της Κρήτης πράγμα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, ιδιαίτερα από την Γερμανία, εδώ και 30 χρόνια. Πολύ ελκυστική είναι η, μήκους 3 χιλιομέτρων αμμώδης παραλία του Κομμού, που έχει ελάχιστη δόμηση. Ονομάζεται έτσι από τον ομώνυμο αρχαίο μινωικό λιμένα και εκτείνεται από το παραθαλάσσιο χωριό Καλαμάκι μέχρι τα Μάταλα, γνωστά για τις προϊστορικές σπηλιές του που την δεκαετία του εξήντα κατοικήθηκαν από τους Χίπις.

Στην Ελληνική Μυθολογία η παραλία του Κομμού παίζει σπουδαίο ρόλο. Σύμφωνα με τον θρύλο του Μινώταυρου εδώ αναδύθηκε μέσα από το νερό ο κάτασπρος ταύρος του Ποσειδώνα που έστειλε ο θεός της θάλασσας στον Κρητικό βασιλέα Μίνωα. Εκεί γεννά τ’ αυγά της εδώ και αιώνες η χελώνα Caretta-Caretta. Από το τέλος Μαΐου μέχρι τις αρχές του Αυγούστου τα θηλυκά έρχονται την νύχτα στην στεριά και σκάβουν λάκκους στην άμμο όπου γεννούν τ’ αυγά τους για να τα επωάσει η ζεστασιά του ήλιου. Μετά από περίπου 50 μέρες βγαίνουν οι χελωνίτσες από τα αυγά και διασχίζοντας τη ζεστή άμμο μπαίνουν στην θάλασσα.

Στην παραλία του Κομμού αυτό γίνεται υπό την παρουσία τουριστών και των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτό το σπάνιο παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης των απειλουμένων ειδών, του τουρισμού και της αρχαιολογίας συμπληρώνεται με τις ανασκαφές του αρχαίου λιμανιού που προστατεύεται με αυστηρή απαγόρευση οικοδόμησης. Αυτό το λιμάνι μαζί με πολλές άλλες αρχαιότητες, ιδιαίτερα με τους μινωικούς οικισμούς της Γόρτυνας και της Φαιστού, κάνει τον κόλπο της Μεσσαράς την σπουδαιότερη περιοχή του νησιού.

Το λιμάνι των κοντέινερ που σχεδιάζεται να γίνει κοντά στο Καλαμάκι, στη παραλία του Δήμου Τυμπακίου, θα λειτουργεί για καράβια μέχρι 10.000 TEU (Twenty foot Equivalent Units, μονάδα η οποία ορίζεται από το μήκος ενός κοντέινερ που είναι 20 πόδια). Ανάλογα με τον αριθμό των TEU στοιβάζονται εννιά φορές κάτω από το κατάστρωμα και εφτά φορές πάνω. Το μήκος των καραβιών υπερβαίνει συχνά τα 300 μέτρα ενώ το βύθισμά τους φτάνει τα 15 μέτρα. Για να εξυπηρετηθούν τέτοιοι όγκοι χρειάζεται να σκαφτεί ένα πέραμα ανάλογου βάθους στα ρηχά νερά του κόλπου της Μεσσαράς. Το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας υπολογίζει ότι 50 πλοία την ημέρα θα φορτώνουν και θα ξεφορτώνουν στο Τυμπάκι όλο το εικοσιτετράωρο. Συζητούν ήδη με πιθανούς επενδυτές από την Κίνα, το Ντουμπάι ή την Νότια Κορέα. Η κατασκευή και η λειτουργία του λιμανιού στο Τυμπάκι θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ειρηνική ζωή και τον ήπιο τουρισμό του κόλπου. «Πάει αυτός», λέει ο Ούβε Ντορν, από το συμβούλιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής λιμενικής επιχείρησης EUROGATE. Η κρίση του βασίζεται στην εμπειρία του από το Jade-Weser-Port,  ένα λιμάνι κοντέινερ ανάλογου όγκου στο Μπρεμερχάβεν. Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όχι μόνο τη στάθμη του θορύβου και την εκπομπή φωτός του λιμανιού αλλά και την επιβάρυνση με την κατοπινή κυκλοφορία φορτηγών ίσως και σιδηροδρόμου.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων της Μεσσαράς έμαθαν για το σχέδιο από τον τοπικό τύπο, που ανάφερε για τους εντυπωσιακούς επισκέπτες από την Κίνα και το Ντουμπάι με τους οποίους περπατήσε στις παραλίες ο υπουργός Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης. Mία πρωτοβουλία Φορέων που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο στο Τυμπάκι δεν πήρε απάντηση μέχρι σήμερα στην αίτησή της για πληροφορίες από τον υπουργό, αλλά ούτε το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Φυσικής Κληρονομιάς (Euronatur), που με δύο επιστολές το Φεβρουάριο και το Μαϊο προειδοποίησε τα ελληνικά Υπουργεία Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Τουρισμού για τις επιπτώσεις στη φύση και το περιβάλλον από το λιμάνι για κοντέινερς.

Πως μπορεί κανείς στην Ελλάδα να κυκλοφορεί σχέδια για επενδύσεις που είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον αναρωτήθηκε το Ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Φυσικής Κληρονομιάς πολλές φορές. Συγκεκριμένες πληροφορίες παίρνει κανείς μόνο όταν δεν μπορεί πια να σταματήσει το σχέδιο. Ανάλογη κριτική κάνει και η Επιτροπή Δράσης για την Προστασία της Βιοποικιλότητας AgA που φροντίζει τις παραλίες όπου φωλιάζουν οι χελώνες Caretta-Caretta στην Τουρκία, η οποία θεωρεί τη συνεργασία των Τουρκικών με τις Ελληνικές αρχές, στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, «καταστροφική». Μέχρι στιγμής οι Ελληνικές οργανώσεις για την προστασία περιβάλλοντος όπως το ελληνικό WWF και ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι συγκρατημένες και τηρούν στάση σιωπής. Γι αυτό, αλλά όχι μόνο, οι προοπτικές για να εμποδιστεί το λιμάνι δεν είναι οι καλύτερες σήμερα. Ο βουλευτής της Ευρωκοινοβουλίου Γιώργος Χατζημαρκάκης δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Για τον γερμανό-κρητικό βουλευτή του φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας αυτό το σχέδιο «προωθείται αμείλικτα».

Επισκέπτης , 2006-09-08 09:48:13
Πάλι οι ξένοι θα τρέξουν να μας βοηθήσουν. Εμείς δεν έχουμε φωνή; Ή μήπως δεν ξέρουμε την ιστορία του τόπου μας πια, δεν μας λέει τίποτα η γη που ζούμε κι έτσι δεν έχου λόγο και αιτία να την υπερασπιστούμε; 
 
Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται η πολιτιστική μας φτώχεια, εμάς των νεο-Ελλήνων και νεο-Κρητικών, το τραγικό και επικίνδυνο πλέον έλλειμμα παιδείας το οποίο ολοένα και μεγαλώνει. Αυτοί προσπαθούν να το μεγαλώσουν, εμείς γιατί δεν αντιστεκόμαστε; Πως να αντισταθείς σε οποιαδήποτε επίθεση άμα δεν έχεις γερές ρίζες και γερά θεμέλια; Ποιά δέντρα ξεπατώνει ο δυνατός βοριάς; Τα αιωνόβια πλατάνια και έλατα στα ψηλά βουνά με τις βαθειές ρίζες πάνω σε βράχια ή τα μικρά κι αδύνατα δεντράκια στον κάμπο με τις μικρές ρίζες στο μαλακό χώμα; 
 
Η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας είναι η γνώση για την ιστορία και τη γεωγραφία της πατρίδας μας, κι ας μας πουν εθνικιστές. Κι ας έρθουν όσοι μας πουν έτσι να μας πουν αν αυτοί είναι διατεθημένοι να ζουν ως άνθρωποι μη-ελεύθεροι σε ξένες πατρίδες ...ή στη δική τους σαν ξένοι.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57105469
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.