ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΒΟΡΕΙΟΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Φίλοι της γης Ευρώπης , Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2006

Αμερικανικό ρύζι επιμολύνεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους

Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου, 2006

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει αμέσως τις εισαγωγές Αμερικανού ρυζιού αφού το τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA) αποκάλυψε ότι η τροφική αλυσίδα έχει μολυνθεί με παράνομο και μη δοκιμασμένο γενετικά τροποποιημένο σπόρο (GM).

Η αμερικανική ανακοίνωση δηλώνει ότι το συμβατικό ρύζι μεγάλων κόκκων που βρίσκουμε στην αγορά έχει μολυνθεί από ένα γενετικά τροποποιημένο ρύζι που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια πειραματικής δοκιμής μεταξύ των ετών 1998 και 2001. Η δήλωση δεν αποκαλύπτει κατά πόσο εξαπλώθηκε η μόλυνση ή πώς η μόλυνση εμφανίστηκε. Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία ανέστειλε τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού το Σάββατο.

Ο Adrian Bebb, υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς των Φίλων της Γης Ευρώπης είπε:

"Αυτό είναι ένα κανονικό σκάνδαλο. Η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας έχει αποτύχει για ακόμη μια φορά να ελέγχει τα πειράματα της και οι αμελείς κανονισμοί στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές παγκοσμίως να τίθενται σε κίνδυνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει αμέσως να αναστείλει τις εισαγωγές ρυζιού από τις ΗΠΑ μέχρι οι καταναλωτές να έχουν εγγυημένη προστασία από μη δοκιμασμένα και παράνομα τρόφιμα."
 
Η Ευρώπη εισάγει κάθε έτος αμερικάνικο ρύζι αξίας περίπου 70 εκατομμύριων €. Η πηγή της μόλυνσης είναι προφανώς μια πειραματική ποικιλία ρυζιού αποκαλούμενη LLRICE601, που παράγεται από την γερμανική επιχείρηση βιοτεχνολογίας Bayer. Αυτό το πειραματικό ρύζι κατασκευάστηκε για να αντισταθεί στην εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου glufosinate, αλλά αυτό δεν έχει εγκριθεί για την ανθρώπινη κατανάλωση οπουδήποτε στον κόσμο και δεν έχει υποβληθεί σε οποιεσδήποτε επίσημη αξιολόγηση που θα καθορίζει την υγεία ή τις περιβαλλοντική επιδράσεις. Σύμφωνα με την Bayer το μεταλλαγμένο αυτό ρύζι "είναι παρόν σε μερικά δείγματα σπόρων σε χαμηλά επίπεδα "ακόμα κι αν ο τομέας-δοκιμής τελείωσε πριν από πέντε χρόνια. Η Bayer ενημέρωσε το USDA για τη μόλυνση στις 31 Ιουλίου 2006.

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης ζήτησαν την άμεση απαγόρευση του μεταλλαγμένου ρυζιού και κάλεσαν τις αρχές για μια έρευνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής βαθμός μόλυνσης. Ζήτησαν επίσης από τη Bayer να αποκαλύψει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο δημόσιο τομέα για τη δοκιμή ασφαλείας και την ανίχνευση μεθόδων για το LLRICE601. "Είναι ζωτικής σημασίας ότι η Bayer αναγκάζεται να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες για το πώς αυτή η μόλυνση έχει εξελιχθεί σε ένα τόσο μακροχρόνιο χρονικό διάστημα. Η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποτραπεί στο μέλλον," πρόσθεσε ο κ. Bebb.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση μόλυνσης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι ένα σκάνδαλο αραβόσιτου τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου η επιχείρηση τεχνολογίας Syngenta αναγνώρισε την πώληση μιας πειραματικής και παράνομης ποικιλίας αραβόσιτου στους αμερικανούς αγρότες για τέσσερα έτη. Οι εξαγωγές αραβόσιτου στην Ευρώπη μολύνθηκαν με τον παράνομο αραβόσιτο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει εισαγωγή μολυσμένου αραβόσιτου στην ΕΕ. Αυτά τα μέτρα είναι ακόμα σε ισχύ.

Φίλοι της γης Ευρώπης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 112 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56160781
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.