ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ευρ. Επιτροπή απαιτεί πιστοποιήση αμερικάνικου ρυζι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Αναδημοσίευση , Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2006

Βρυξέλλες, 23 Αυγούστου 2006

Η Επιτροπή απαιτεί την πιστοποίηση των εξαγωγών αμερικανικού ρυζιού για να σταματήσει η παράνομη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα μια απόφαση που απαιτεί οι εισαγωγές μακριού ρυζιού από τις ΗΠΑ να πιστοποιούνται ότι είναι απαλλαγμένες από το παράνομο γενετικά τροποποιημένο ρύζι 601. Η απόφαση έχει ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι αυτό το παράνομο γενετικά τροποποιημένο προϊόν βρέθηκε σε δείγματα εμπορεύσιμου ρυζιού στην αμερικανική αγορά (δείτε MEX/06/0821). Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εγκρίνονται από την Επιτροπή σήμερα δείχνουν ότι, μόνο αποστολές με φορτία μακριού ρυζιού που έχουν εξεταστεί από ένα αναγνωρισμένο εργαστήριο χρησιμοποιώντας μια επικυρωμένη εξεταστική μέθοδο και συνοδευόμενα από ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει την απουσία του LL ρυζιού 601, μπορούν να εισαχθούν στην ΕΕ.

Ο Μάρκος Κυπριανού, Επίτροπος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, είπε: "Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε σε ισχύ την νομοθεσία για να εξασφαλίσουμε ότι οποιοδήποτε γενετικά τροποποιημένο προϊόν που τίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά έχει υποβληθεί σε μια λεπτομερή διαδικασία έγκρισης με βάση την επιστημονική αξιολόγηση. Δεν υπάρχει καμία παρέκλιση για παράνομα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα - αυτά δεν μπορούν να εισαχθούν στην τροφική αλυσίδα της ΕΕ κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα θα διαφυλάξουν ότι το παράνομο γενετικά τροποποιημένο ρύζι δεν θα εισαχθεί. Οι καταναλωτές της ΕΕ μπορούν να στηριχθούν στο υψηλό επίπεδο προστασίας ότι οι κανόνες της για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι αυστηροί."

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων της ΕΕ, μόνο γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε μια λεπτομερή επιστημονική διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης μπορούν να τεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απόφαση που εκδίδεται σήμερα επομένως στοχεύει να αποτρέψει την εισαγωγή παράνομου LL ρυζιού 601 για τους καταναλωτές της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι το ρύζι που εισάγει η ΕΕ είναι σίγουρα απαλλαγμένο από γενετική τροποποίηση. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, και αναμένεται για να αναθεωρηθούν μετά από 6 μήνες.

Οι αρχές των κρατών μελών είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των εισαγωγών στα σύνορά τους και για την παρεμπόδιση οποιονδήποτε μολυσμένων φορτίων από την τοποθέτηση τους στην αγορά. Επιπλέον, πρέπει να πραγματοποιήσουν ελέγχους πάνω σε προϊόντα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, για να εξασφαλίσουν ότι είναι απαλλαγμένα από το ρύζι LL 601. Οι επιχειρήσεις που εισάγουν το ρύζι από τις ΗΠΑ έχουν επίσης ευθύνη για το ότι το LL ρύζι 601 δεν έχει μπει στην τροφική αλυσίδα της ΕΕ και ότι οι εισαγωγές πιστοποιούνται ως απαλλαγμένες από αυτό το γενετικά τροποποιημένο προϊόν , σύμφωνα με την αρχή του νόμου τροφίμων της ΕΕ ότι οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των τροφίμων που τοποθετούνται στην αγορά.

Η παρουσία του παράνομου LL ρυζιού 601 δηλώθηκε αρχικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αμερικανικές αρχές στις 18 Αυγούστου. Η Επιτροπή αμέσως ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ και από την Bayer, αρμόδια επιχείρηση για την παραγωγή του LL ρυζιού 601. Ο βαθμός με τον οποίο η αλυσίδα ανεφοδιασμού των ΗΠΑ μολύνθηκε είναι ακόμα άγνωστη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έπρεπε να συνεχίσει αμέσως με την υιοθέτηση μέτρων έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει ενεργά τον έλεγχο της κατάστασης και θα προσαρμόσει τα μέτρα όπου είναι απαραίτητο.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή θα υποβάλει την απόφαση στους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών για αναθεώρηση μέσα σε 10 ημέρες. Σε αυτό πάνω το ζήτημα, θα συνεδριάσουν η μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων επειγόντως την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Philip Tod

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 53 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267726
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.