ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΡΥΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ Ε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2006

Οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών απαιτούν άμεση  ανάκληση και απαγόρευση στις εισαγωγές ρυζιού

Η έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους ευρωπαίους καταναλωτές μπροστά στην απειλή του παράνομου μεταλλαγμένου ρυζιού κινεζικής προέλευσης που βρέθηκε να πωλείται σε Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις της Greenpeace (1), βρέθηκαν πέντε θετικά δείγματα τα οποία περιείχαν παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι που δεν έχει εγκριθεί για πώληση πουθενά στον κόσμο, καθώς ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία (2). Η αποκάλυψη αυτή πιθανότατα σημαίνει ότι το μεταλλαγμένο ρύζι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε προϊόν, όπως παιδικές τροφές ή γιαούρτι. Η Greenpeace έχει ήδη γνωστοποιήσει σε όλες τις Ελληνικές αρμόδιες κρατικές αρχές τους κινδύνους που κρύβει το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι για την υγεία των καταναλωτών και ζητά την άμεση λήψη μέτρων.

Η πρόσφατη επιμόλυνση στην Κίνα ξεκίνησε με μεταλλαγμένο ρύζι το οποίο καλλιεργείται πειραματικά και δεν έχει εγκριθεί ακόμη λόγω της τεράστιας ανησυχίας που υπάρχει σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία. Σε προηγούμενη έρευνα (2005) η Greenpeace είχε ήδη αποκαλύψει ότι κάποια ερευνητικά κέντρα καθώς και εταιρείες σπόρων στην Κίνα πωλούσαν παράνομα στους αγρότες σπόρους μεταλλαγμένου ρυζιού που δεν είχαν ακόμη εγκριθεί για πώληση (3).

"Τα απανωτά σκάνδαλα από την παράνομη εισβολή προϊόντων μεταλλαγμένου ρυζιού καταδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι καταναλωτές ως πειραματόζωα για τρόφιμα που ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία τους. Η μοναδική λύση για να προστατευθούμε από τα μεταλλαγμένα είναι η απαγόρευσή τους", δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, καταλήγοντας ότι "κάθε φορά που απελευθερώνονται μεταλλαγμένοι οργανισμοί στη διατροφική αλυσίδα απαιτούνται σημαντικά ποσά και τεράστια προσπάθεια για να καταφέρουμε την απόσυρσή τους. Η μόνη λύση για να αποφύγουμε την επιμόλυνση είναι η πλήρης απαγόρευσή τους."

Το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι έχει υποστεί τροποποίηση προκειμένου να ανθίσταται στα έντομα και περιέχει την πρωτεΐνη Cry1Ac, η οποία, όπως έχει ήδη αναφερθεί, προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις σε ποντίκια (4). Ήδη, ανεξάρτητοι επιστήμονες ειδικευμένοι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς υπέγραψαν μια δήλωση υποστηρίζοντας τις ανησυχίες της Greenpeace σχετικά με την υγεία των καταναλωτών (5).

Μετά την αποκάλυψη αυτού του νέου σκανδάλου, η Greenpeace ζητά από τις αρμόδιες ελληνικές κρατικές αρχές (τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ), καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να λάβουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές:

- απαγόρευση περαιτέρω εισαγωγής παράνομου μεταλλαγμένου ρυζιού σε όλες τις αγορές των κρατών-μελών της Ε.Ε.,

- απόρριψη όλων των αιτήσεων που έχουν καταθέσει οι βιομηχανίες των μεταλλαγμένων στην Ε.Ε. για εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων,

- εφαρμογή ενός συστήματος προληπτικού ελέγχου για τις χώρες με υψηλό βαθμό κινδύνου επιμόλυνσης,

- απαίτηση επίδειξης πιστοποιητικού που να αποδεικνύει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από χώρες στις οποίες παράγονται μεταλλαγμένοι οργανισμοί, είναι απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα.

Η εκστρατεία της Greenpeace αγωνίζεται για τρόφιμα και φυτά απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της δυνατότητας πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή και θρεπτική τροφή.

Η γενετική μηχανική είναι μη αναγκαία και μη επιθυμητή τεχνολογία που επιμολύνει το περιβάλλον, απειλεί τη βιοποικιλότητα και ενέχει μη αποδεκτούς κινδύνους για την υγεία.


Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη 6978 840665, 210 3806374-5.

Σημειώσεις:

(1) Όλες οι αναλύσεις έγιναν από αξιόπιστο ανεξάρτητο εργαστήριο. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.greenpeace.org/international/press/reports/IllegalChinaGErice

(2) Το μεταλλαγμένο ρύζι περιέχει το γονίδιο για την Cry1Ac πρωτεΐνη, ή πιθανώς για τη συγχώνευση της Cry1Ab/Cry1Ac πρωτεΐνης οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση για κανένα διατροφικό φυτό διότι εγείρονται ανησυχίες για πιθανή αλλεργιογόνο δράση.

(2) Επιπλέον αναλύσεις αποκάλυψαν ότι επιμολύνθηκε ολόκληρη η διατροφική αλυσίδα. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν τα προϊόντα δημητριακών της Heinz που βρέθηκαν στο Πεκίνο, στο  Γκουάνζου (Guangzhou) και στο Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να τιμώρησε τις εταιρείες σπόρων και κατέστρεψε το μεταλλαγμένο ρύζι που καλλιεργούνταν παράνομα.

(3) Moreno-Fierros, L.et.la. (2000). Intranasal, rectal and intraperitoneal immunization with protoxin Cry1Ac from Bacillus thuringiensis induces compartmentalized serum, intestinal, vaginal and pulmonary immune responses in Balb/c mice. Microbes Infect 2(8):  885-90

(4) Τη δήλωση υπέγραψαν οι εξής επιστήμονες: Καθηγητής Ian F.Pryme, Τμήμα Βιοϊατρικής, Πανεπιστήμο του Μπέργκεν (Bergen), Νορβηγία, Καθηγητής Gilles-Eric S?ralini, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου CRII GEN, Πανεπιστήμιο της Καέν (Caen), Γαλλία, Καθηγητής Christian Velot, Επιστημονικό Συμβούλιο CRII GEN, Ινστιτούτο Γενετικής και Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Παρι-Σιντ (Paris-Sud), Γαλλία. Ολόκληρη η δήλωση (στα αγγλικά) βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.greenpeace.org/international/press/reports/ScientistStatementHealthConcernsGErice

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267601
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.