ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γιώργος Τσέκος , Τρίτη, 02 Μάρτιος 2004

ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Έχω αγώνα αύριο.Στην αναμέτρηση των δύο ομάδων , αυτή του Κωστίκα με τα μπλε  και αυτή του Γιωρίκα με τα πράσινά  εσείς πώς θα συμπληρώνατε το δελτίο της επιτυχίας; Με ένα ή δύο; Μην το σκέφτεστε και πολύ. Σημειώσατε Χ. Γιατί απλώς θα θέλατε να είστε και να παραμείνετε έξυπνοι Πόντιοι.

Ο ανταγωνισμός της ψευδούς υποσχεσιολογίας επισφραγίζει την απολυτότητα της στρεβλής και καθόλα " Έγκυρης" ενημέρωσης και πληροφόρησης που δεχόμαστε από το παρελθόν . Σε μια προσπάθεια να παροπλιστεί το μέλλον μας προσκολλώντας τη σκέψη μας  στην στασιμότητα της άγνοιας . Έτσι που να μπορούμε τόσο  εύκολα να ξεχνάμε ότι δύσκολα και αξεπέραστα βιώματα μας είχαν κουράσει, αγαναχτήσει, και απελπίσει στο παρελθόν από την   διακυβέρνηση του ενός και την θολή αντιπολίτευση " συμπολίτευση"  του άλλου.

Σε 120 ώρες περίπου από τώρα η νίκη στη διαδοχή της εξουσίας θα είναι γεγονός. Δεν έχει σημασία ο νικητής γι αυτό και σημειώστε  Χ.  Αν όχι; Δικαίωμα σας.  Τότε απολαύστε την εφήμερη δόξα μιας ακόμα αυταπάτης. Που μαζί με την πληθώρα από τις άφθονες φρούδες  ελπίδες και αυταπάτες της υποσχεσιολογίας των καιρών , θα αναχωρούν   πρωί στις 8 του Μάρτη , νικητές και νικημένοι, για να  νέμονται ακόμα μία φορά  σαν κοράκια τη λεία της εξουσίας. Εμείς θα γυρίζουμε στο μεροκάματο στο άγχος των λογαριασμών του ενοικίου, του φροντιστηρίου, της ακρίβειας και της απελπισίας στο να βρούμε κι άλλη δουλειά, ανασφάλιστη έστω. Και θα αναζητάμε σαν επαίτες τις χαμένες δια παντός υποσχέσεις τους. Θα πληρώνουμε τους λογαριασμούς της ρεμούλας τους. Τους Ολυμπιακούς αγώνες τους. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τους και τις ατιμώρητες καταχρήσεις τους στην αρπαγή και την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Θα περιοριζόμαστε στον εαυτό μας και την αυταπάτη μας όταν θα ξαπουλάνε κάθε σπιθαμή δημόσιας γης, το νερό και τον αέρα που θα πρέπει να αναπνεύσουμε. 

Σκεφτείτε το.

Στις 8 του Μάρτη η πραγματικότητα θα είναι ψυχρή και ωμή μπροστά  μας για να την αντιμετωπίσουμε.

¶λλωστε  στο ίδιο έργο εραστές της απατηλής μας δόξας έχουμε ξαναβρεθεί και μας έχει ξανασυμβεί. Και σήμερα καλούμαστε νααπαντήσουμε.

Με τους πρασινογάλαζους κοκορομάχους ή με τη ζωή;

Θα αφεθούμε ελεύθεροι πολιορκημένοι στην περιχαράκωση και την υποβάθμιση της σχέσης,  σκέψης και κρίσης  ή θα αντιταχτούμε και θα επανακαθορίσουμε τη σχέση σκέψη και κρίση στην καθημερινή δύσκολη ζωή που μας ετοιμάζουν ;

Είναι πια καιρός να επαναενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις της σκέψης μας και να αναδείξουμε το νέο το διαφορετικό . Το όνειρο που μας κλέβουν από το 1981 μέχρι και τώρα.

Ανάγκη των καιρών και όχι μόνο.

Γιατί αυτή η ουμανιστική  αριστερά και μόνο, μπορεί και πρέπει να είναι η δύναμη που θα διαφοροποιεί την σχέση πολίτη - πολιτικής. Γιατί πολιτική δεν είναι η άσκηση εξουσίας στους πολλούς για την σωστή διανομή και διαχείριση . Αλλά η διανομή και διαχείριση του παραγόμενου πλούτου  να  ανήκει στους πολλούς .Και αυτοί θα πρέπει να είναι οι κύριοι διαχειριστές του.  Αυτή είναι η πολιτική της εξουσίας όλων. Που πάντα θα περνά και θα πορεύεται από την αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση . Αυτός είναι ο Σοσιαλισμός.

Σε αυτό   που σήμερα ονομάζουμε Αριστερά, σαν τρόπο σκέψης , σαν πολιτισμό και σαν κουλτούρα , σαν συμπεριφορά και πράξη.  Χρειάζεται πρώτα απόλα η εκκαθάριση και η εξυγίανση των ζώντων ακόμα οργανισμών της που δεν θάφτηκαν ακόμα στις συμπεριφορές της συν- διαχείρισης και της κοινής σύμπλευσης με την όποια δεξιά. Χρειάζεται και η ενδογενής εξυγίανση και η επανόρθωση  από τις  εσωτερικές αλλά και εξωγενείς συμπεριφορές   που δεν συνάδουν καθόλου με την "αξία" Αριστερά. Χρειάζεται να καθαρίσουμε από το κορμί της ό,τι κακό και βλαβερό επικάθισε στο σώμα της όλα αυτά τα χρόνια.

Χρειάζεται να ξεκινήσουμε σιγά - σιγά . Να αρχίσουμε και πάλι να αναδεικνύουμε αρχές , αξίες,  προοπτικές  και όνειρα. Με τα οποία όπως μας δίδαξε και η Ιστορία, είχαν ξεκινήσει και οι πρώτοι χριστιανοί . Οι πρώτοι σοσιαλιστές διακηρύττοντας τις αξίες των ιδεών τους. . Οι πρώτοι κομμουνιστές που κατέθεταν τους στόχους και τα όνειρα τους για μια πανανθρώπινη κοινωνία της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Λέξεις  όπως " συντροφικότητα"   "Αλληλεγγύη"  "Εντιμότητα"  "Σύμπνοια" "Ειλικρίνεια"  " Ανιδιοτέλεια"  " Εμπιστοσύνη" " Ποιότητα" "Ομορφιά", πρέπει να ξαναβρούν την χαμένη αξία τους. Να απεμπλακούν  απόλυτα από τις στρεβλώσεις τις παραμορφώσεις και τις αλλοιώσεις που δέχτηκαν για χάρη της απατηλής Αριστεράς. Αυτής της στρεβλής αριστεράς που επικάθισε αλλοιώνοντας  και γέρνοντας   το πρόσωπο και την ψυχή της  αληθινής Αριστεράς.
 
Κι αυτήν την προσπάθεια θα την βρούμε μπροστά μας . Γιατί παραμένει σαν μια βαθιά ανάγκη μέσα στις ψυχές των ανθρώπων . Και όσο αυτή θα εντείνεται και θα μεγαλώνει τόσο η επανίδρυση   μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς θα φαντάζει σαν ελπίδα και απελευθέρωση..

Μιλήστε με τους νέους ανθρώπους, μιλήστε με τον ίδιο σας τον εαυτό, μιλήστε με αυτό που φοβάστε  και τότε θα δείτε ότι το βαθύ " απολιτίκ" δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αηδία και την απελπισία της καταρράκωσης κάθε αξίας  από ένα σύστημα  που μας έμαθαν να το λέμε και δημοκρατικό.

Πίσω όμως  από αυτό κρύβεται και το μεγάλο μυστικό . Μια βαθιά δίψα και θέληση για έναν νέο ουμανισμό. Για γνήσιες και πανανθρώπινες αξίες . Για κοινωνίες με σωστές ανθρώπινες σχέσεις . Αξίες που προτάσσουν τη δημιουργικότητα της εργασίας όχι σαν εξαναγκασμό επιβίωσης αλλά σα δραστηριότητα παραγωγής υλικών και  αξιών με σεβασμό και αγάπη για τον άνθρωπο.

Προτάσσουν την Οικολογία σαν μια νέα ουμανιστική αξία . Γιατί θέλουν πρωτίστως να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν την ομορφιά της φύσης που μας τροφοδοτεί με ψυχή και ζωή. Πριν ακόμα επιβαρυνθεί ανεπανόρθωτα με την καταστρεπτική μανία απέναντι της. Συνταυτίζουν τον πολιτισμό με την ικανότητα του ανθρώπου  να δημιουργεί χωρίς να καταστρέφει. Διατηρώντας την ομορφιά στο γύρω περιβάλλον αναδεικνύεται η ομορφιά του εσωτερικού κόσμου. .

Ας το σκεφτούμε καλά αυτό .

Και ας σκύψουμε πάλι σε αυτές τις ξεχασμένες αξίες που αν τις αναδείξουμε δεν θα χρειαστεί να σπαταλάμε τις δυνατότητες της σκέψης μας σε μια ρύπανση αερολογιών τύπου τηλεοπτικών παραθύρων. Μια ρύπανση που επιφέρει μόνο την πρόωρη γήρανση της ψυχής και της σκέψης . Μια τεχνητή επιβαλλόμενη πνευματική ρύπανση που  θα πρέπει να πάψει να  επιδρά στον καθένα μας.

Είναι η τρέλα της εποχής στην τρέχουσα πολιτική να μην υπάρχει πουθενά η σχέση αγάπης , αλληλεγγύης και  κατανόησης  μεταξύ των ανθρώπων.

Είναι καιρός να απαντήσουμε σε όλα αυτά.

Να σταθούμε απέναντι  στη βαρβαρότητα των καιρών  και να δοκιμάσουμε να αναπτύξουμε εκείνες τις μικρές εστίες πολιτισμού, αξιών, μέσα μας αλλά και γύρω μας. Ακόμα και ο πιο μικρός κόκκος σκέψης  θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει τους πυρήνες , πρότυπα μιας άλλης κοινωνίας, ενός άλλου κόσμου .

Ό,τι κι αν γίνει στις εκλογές . Η Αριστερά  θα πρέπει να δυναμώσει. Παράλληλα όμως  σε  όποιο σχηματισμό του αστερισμού της και να βρίσκεται θα έχει να αναλάβει κιόλας μια μεγάλη ευθύνη . Να στοχαστεί και να επαναπροσδιορίσει την σχέση της και την στάση της απέναντι στην κοινωνία. ¶λλωστε είναι και η μόνη πολιτική δύναμη που σήμερα πρέπει να το κάνει αυτό , αφού δεν το κατάφερε από χθες.

Αλλά με παλιά τούβλα κάστρο δεν χτίζεις . Γι αυτό ο επαναπροσδιορισμός , η επαναθεμελίωση και η επανίδρυση της Αριστεράς θα είναι και το μεγάλο στοίχημα με τη ζωή και το μέλλον.

Αυτή η προσπάθεια ενότητας που ξεκίνησε και εκφράζεται με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν το έχει καταφέρει ακόμα στο έπακρο. 

Όμως είναι μια αξιοπρόσεχτη και αξιοσέβαστη προσπάθεια που εμπεριέχει όλες τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση της νέας ουμανιστικής Αριστεράς. Τα μικρά δειλά βήματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κάτι θέλουν να ψελλίσουν πάνω σ' αυτό . Αγκυλώνουν ακόμα όμως στις περιχαρακώσεις και τις κοινωνικές αρνήσεις του παρελθόντος  . Κάτι που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Αλλά έχει γίνει η  αρχή. Που είναι και το ήμισυ του παντός. Μια προσπάθεια που  επιστρατεύει τον κοινωνικό διάλογο και την ενωτική κοινωνική δράση. Αναδεικνύεται σε μια νέα δυναμική που μπαίνει  στην ανάγκη αυτού του διαλόγου .  Υπολείπεται όμως  η κατάκτηση αυτός ο διάλογος να είναι δημόσιος ανοικτός για όλους και για όλα. Και αυτό θα είναι και το ζητούμενο για την ολοκλήρωση της ενότητας της Αριστεράς.

Που θα αναλαμβάνει ταυτόχρονα και τη δημιουργία  εστιών κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, που  θα επανακαθορίζει και θα επαναθεμελιώνει την νέα κοινωνική Ουμανιστική Αριστερά.

Και δεν θα πρέπει να το δούμε εξαιτίας των εκλογών  και των προβλεπόμενων πολιτικών εξελίξεων σαν τον τρίτο πόλο. Όχι . Αυτό που περισσότερο από κάθε άλλο έχουμε ανάγκη, είναι ο άλλος κοινωνικός και ταυτόχρονά πολιτικός πόλος που θα σηματοδοτεί και θα αναδεικνύει τις προθέσεις και τις δυνατότητες μιας άλλης κοινωνίας, ενός άλλου κόσμου, που μπορεί και είναι εφικτός.

Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε αυτούς που μπαίνουν μπροστάρηδες  σε αυτό το εγχείρημα. Ας αναδείξουμε τους ανθρώπους εκείνους που μέχρι σήμερα δεν συμβιβάστηκαν με τις χαμένες αρετές της Αριστεράς και τις υπαναχωρήσεις της. Είναι ο άνθρωποι που δεν συμβιβάσθηκαν στις όποιες κρατικές ,κομματικές ή άλλες  εξουσίες .

Ο Μανόλης ο Γλέζος , ο Μήτσος ο Παπαχρήστος,  ο Σπύρος ο Φουράκης , η Μαρία η Πετρουλάκη  στο Ρέθυμνο ,ο Φρατζέσκος ο Ελευθερίου στα Χανιά  και τόσοι άλλοι που τόσα χρόνια μέσα από την κατάθεση ψυχής στους κοινωνικούς αγώνες αναδεικνύουν  και επισφραγίζουν  με την ασυμβίβαστη και ηθική τους στάση , την ανάκτηση  του  χαμένου ύφος και ήθος της Αριστεράς που όλοι έχουμε ανάγκη.

Αξίζει να τους δώσουμε τώρα την ευκαιρία και μαζί τους από τις 8 του Μάρτη να βρεθούμε στους δρόμους, στις πλατειές, τις γειτονιές και τα χωριά. Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα έρθουν αλλά και να εγκαθιδρύσουμε τις εστίες μιας άλλης αντίληψης.

" Γιατί Μανόλη Γλέζο κατέβασες τη ναζιστική σημαία από την ακρόπολη ;"

" Γιατί Μήτσο Παπαχρήστο νόμιζες πως με τα προταγμένα ανοιχτά σου στήθη και τον Εθνικό μας ύμνο στα χείλη θα σταμάταγες τα τανκ του Φασισμού στο Πολυτεχνείο;"

" Γιατί άμοιρε Φρατζέσκο Ελευθερίου, ταχυδρόμε των ΕΛ.ΤΑ. τόσα χρόνια δεν εξαγόρασες τους αγώνες σου για μια θέση στη νομή της εξουσίας;"

Ε ! Ναι !
Αυτή την αριστερά είναι που θέλουμε. Από την άλλη χορτάσαμε . Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.
.
Να και μια φορά που μετά την μεταπολίτευση η ψήφος μας αξίζει.

Ας τους δώσουμε την ευκαιρία, και ας ετοιμαζόμαστε. 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΚΟΣ
Μέλος της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στις Αμερικανικές βάσεις
Μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 108 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57620490
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.