ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 25 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τις τοπικές ευθύνες από την ίδρυση προβληματικών Τμημ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Εκπαίδευση
Λ. Ι. Τσικριτζής , Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2006

Με αφορμή την τρικυμία, που προκάλεσε στα ΤΕΙ η εφαρμογή της βάσης του 10, δίνεται στη δημοσιότητα μια επιστολή του 2002, στην οποία κρούονταν ο κώδωνος του κινδύνου από την αθρόα ίδρυση νέων Τμημάτων ΤΕΙ, με τελευταίο το Τμήμα των Γρεβενών.

Λάθος η ίδρυση νέων Τμημάτων ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία: Ανακυκλώνουν τον τοπικισμό και ομολογούν την αδυναμία της περιφέρειας να βρει άλλες διεξόδους ανάπτυξης
(Επιστολή Δεκεμβρίου 2002)

Ενός κακού μύρια έπονται. Το γνωστό ρητό επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Η πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει με την «σύμφωνη γνώμη» των Πανεπιστημίων - ΤΕΙ σε αθρόες ιδρύσεις νέων Τμημάτων ώστε «να βολευτεί ο κάθε πικραμένος» δημιούργησε και δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.

Σταχυολογούμε μερικές:

- Αυξήθηκε κατακόρυφα και απρογραμμάτιστα ο αριθμός των φοιτητών χωρίς να υπάρχουν ο κατάλληλος εξοπλισμός και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

- Έπεσε δραματικά η ποιότητα των εισαγόμενων σπουδαστών (Με ένα «πενταράκι» μπαίνεις άνετα σε κάποιο επαρχιακό ΤΕΙ κι από κει και πέρα...«όποιος μπαίνει, βγαίνει» )

- Οξύνθηκαν τα ήδη σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Το νεοσύστατο, για παράδειγμα, Τμήμα Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη μετά από 3 χρόνια λειτουργίας (σσ. έτος 2002) έχει έναν (!) μόνιμο καθηγητή.

- Συνεχίστηκε η απαξίωση των πτυχίων που είναι πλέον χαρτιά χωρίς αντίκρισμα στην πλειοψηφία τους. Απτή απόδειξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι απόφοιτοι γνωρίζοντας ότι το πτυχίο τους δεν μετρά ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη χώρα μας λειτουργούν 234 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (!)

- Αυξήθηκε και μέχρι το 2010 αναμένεται να κορυφωθεί η ανεργία των νέων πτυχιούχων. Σε μελέτη για την απορρόφηση των Γεωλόγων του ΑΠΘ διαπιστώθηκε ότι από τους πτυχιούχους της τελευταίας δεκαετίας μόνο 1 στους 4 απασχολείται ως Γεωλόγος. Στο συγγενές Τμήμα ΓΕΩΠΕ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (όπου οι εισαγόμενοι είναι τριπλάσιοι από όσους ζητά κάθε φορά το ΤΕΙ) οι τελειόφοιτοι σπουδαστές δυσκολεύονται να βρουν επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης, έστω και δωρεάν !

Η Ελλάδα κατέχει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ σε ποσοστό φοιτητών. Το 67% περίπου των νέων ηλικίας 18 - 21 ετών φοιτούν σε Ανώτερες και Ανώτατες σχολές (!) ενώ στην Δανία, μια πλήρως αναπτυγμένη χώρα, το ποσοστό είναι μόνο 17%. Η χώρα μας διαμορφώνει τελικά μια αντιστραμμένη παραγωγική πυραμίδα όπου οι .. στρατηγοί θα είναι περισσότεροι από τους στρατιώτες! Η Ελληνική κυβέρνηση, υποκύπτοντας μόνιμα σε λαϊκίστικες λογικές και τοπικιστικές πιέσεις, επωμίζεται την κύρια πολιτική ευθύνη για την κατάσταση αυτή ενώ δεν απαλλάσσονται ευθυνών τα πολιτικά κόμματα (ποιος εναντιώνεται στις αποφάσεις των «τοπικών φορέων» ;), αλλά και η Ελληνική κοινωνία που έχει ταυτίσει την επαγγελματική αποκατάσταση των τέκνων της με την ψευδαίσθηση της απόκτησης ενός οποιουδήποτε χαρτιού.

Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτε σκέψη για ίδρυση νέων Τμημάτων όφειλε να εγκαταλειφθεί και μαζί της και κάθε φτηνή πολιτική για εμπορία των ονείρων των νέων παιδιών για μια θέση στο «λαμπερό κόσμο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκείνο που θα έπρεπε να γίνει ήταν μια αναδιάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα Ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά standards και τις ανάγκες της οικονομίας. Η αναδιάταξη αυτή, βασισμένη σε αξιόπιστα στοιχεία, προφανώς θα οδηγήσει στην κατάργηση ορισμένων τμημάτων, στη μείωση των επικαλύψεων και σε εκτεταμένες τροποποιήσεις προγραμμάτων σπουδών, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να λάβει υπόψη της τις ανάγκες της παραγωγής και όχι των πολιτικών.

Τελικά όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι πολιτικοί. Με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση της «πελατείας» τους πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να 'ανωτατοποιήσουν' το Δήμο ή το νομό τους, ακυρώνοντας στην πράξη την όποια αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων.

Εκτός τόπου και χρόνου η ίδρυση νέων Τμημάτων ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία

Ας έλθουμε όμως στα καθ' ημάς, στη Δυτική Μακεδονία. Το ΤΕΙ προ πενταετίας είχε 5000 εγγεγραμμένους σπουδαστές και τώρα έχει 17000 (σσ. έτος 2002). Υπάρχει μια γενική ασφυξία και υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός ΤΕΙ, με τα γνωστά σε όλους προβλήματα αιθουσών, εξοπλισμού, ποιότητας σπουδών, στέγασης (με απαράδεκτα υψηλά ενοίκια), κλπ.

Το ΤΕΙ επεκτάθηκε (κακώς ή βεβιασμένα) στην Κοζάνη αλλά και στην Καστοριά, (μετά από πιέσεις και του υπουργού κ. Πετσάλνικου). Ίδρυση και μεταφορά Τμημάτων διεκδικούν τα Γρεβενά με επικεφαλής τον υπουργό κ. Τζιόλα, η Πτολεμαϊδα (υπουργός ο κ. Λωτίδης), το Τσοτύλι, τα Σέρβια κλπ. Τα δύο τελευταία βέβαια ελλείψει γηγενών υπουργών έχουν μικρές πιθανότητες «να αρπάξουν» κάτι.

Απ' ότι φαίνεται τα ίδια πολύ «επιστημονικά» κριτήρια της εξυπηρέτησης των τοπικών αρχόντων, των κάθε είδους εργολάβων, ιδιοκτητών, σουβλατζήδων και λοιπών... φιλοπανεπιστημιακών πολιτών θα πρυτανεύσουν και πάλι προκειμένου να δικαιολογηθεί η επέκταση του ΤΕΙ στα Γρεβενά ή όπου αλλού.

Η συνταγή εξάλλου είναι πάγια και γνωστή σ' όλη την Ελλάδα:

1. Στην αρχή το Δημοτικό ή /και Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίζει ότι πρέπει να ιδρυθούν μία-δύο ειδικότητες ΤΕΙ στην περιοχή του.

2. Στη συνέχεια επιστρατεύονται κάποια 'στοιχεία' που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει φοβερή έλλειψη της εν λόγω ειδικότητας.

3. Τέλος συγκροτείται 'παλλαϊκή επιτροπή αγώνα' η οποία πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου. Στο κοινό «μέτωπο» εντάσσονται και διάφοροι καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ συνήθως για προσωπικούς, τοπικιστικούς και σπανίως εκπαιδευτικούς λόγους.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να τονίσουμε, με βάση στοιχεία του Γραφείου Διασύνδεσης του ΤΕΙ, (σ.σ. Υπηρεσίας που παρακολουθεί την πορεία των αποφοίτων στην αγορά εργασίας), ότι σήμερα (το 2002) αξιόπιστες μελέτες για την απορρόφηση των πτυχιούχων ΤΕΙ δεν υπάρχουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικοτήτων του ΤΕΙ.

Η άνευ όρων χωροταξική διασπορά υποβαθμίζει την ποιότητα σπουδών

Ας υποθέσουμε όμως ότι πράγματι η ίδρυση ενός νέου Τμήματος είναι απαραίτητη. Σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να μας πείθει ότι η εγκατάσταση ενός και μόνου Τμήματος-Παραρτήματος σε μια άλλη πόλη, εκτός της έδρας του και της Σχολής που υπάγεται, θα είναι προς το συμφέρον των φοιτητών του.

Πράγματι:

- Στην Ελλάδα όλα τα Παραρτήματα των ΑΕΙ - ΤΕΙ φυτοζωούν σε σχέση με τις «μητροπόλεις»

- Αρκετοί από τους καθηγητές που διορίζονται είναι «υπ' ατμόν» για τα μεγάλα κέντρα ή «μαζεύουν» τα μαθήματα τους σε 2 μέρες και μετά φεύγουν

- Ο εξοπλισμός, η χρηματοδότηση, οι κτιριακές υποδομές καθυστερούν και- υστερούν- παρά τις αρχικές υποσχέσεις για πακτωλούς χρημάτων .

- Ο εξοπλισμός και τα εργαστήρια υποαπασχολούνται και αποσβένονται 4-5 φορές αργότερα

- Το κόστος λειτουργίας και η διοικητική υποστήριξη ανά σπουδαστή είναι μεγαλύτερα

- Οι υποδομές μέριμνας, υποστήριξης και ψυχαγωγίας των σπουδαστών (εστίες, βιβλιοθήκες, Intemet, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Γυμναστήρια) τα πρώτα χρόνια είναι ανύπαρκτες έως υποτυπώδεις.

Σε καμιά περίπτωση δηλαδή η «εξακτίνωση» των ΤΕΙ και η διασπορά των Τμημάτων σε πόλεις-κωμοπόλεις δεν λειτουργεί υπέρ των σπουδαστών και των περιεχομένων σπουδών. Λειτουργεί μόνο υπέρ των στενών συμφερόντων του τόπου εγκατάστασης.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις επιστημονικο-φανείς και περισπούδαστες αναλύσεις περί αναγκαιότητας νέων Τμημάτων κι ας ομολογήσουμε ότι επειδή αποτύχαμε να δώσουμε διεξόδους στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τις εκτονώνουμε υποθηκεύοντας το μέλλον κάποιων νέων και τα βαλάντια των οικογενειών τους.

Στην Ελλάδα όμως την παλίρροια ακολουθεί πολύ γρήγορα η άμπωτη. Ότι φουσκώνει ξεφουσκώνει. Το χρηματιστήριο ήταν ένα χαρακτηριστικό και οδυνηρό παράδειγμα.

Την αφύσικη λοιπόν διόγκωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρωτοφανή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θα ακολουθήσει η απότομη ύφεση.

Και τότε κάποιοι θα μείνουν με τις γκαρσονιέρες άδειες και τα κλειδιά στο χέρι...

Κοζάνη Δεκέμβριος 2002

Λ. Ι. Τσικριτζής
Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ ΔΜ
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης
 
Γ. Χιωτίδης
Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ ΔΜ

Υ.Γ Η κοινότητα του ΤΕΙ οφείλει να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην ίδρυση ή μεταφορά Τμημάτων του ΤΕΙ. Αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική των ισορροπιών και των δημόσιων σχέσεων η Συνέλευση και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ πρέπει να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό επιτάσσει μια ορθή εκπαιδευτική στρατηγική αλλά και το μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου
 

Επιστρέφοντας στο 2006 δεν μπορεί παρά να ρωτήσουμε:

Τις τοπικές ευθύνες από την ίδρυση προβληματικών Τμημάτων ΤΕΙ ποιος θα τις αναλάβει;

Εξετάζοντας σήμερα τα επιχειρήματα και τις πανελλαδικές αντιδράσεις των τοπικών φορέων με προεξάρχοντα το Δήμαρχο Κοζάνης εύκολα κάποιος διαπιστώνει:

- την παντελή έλλειψη, πέραν των γενικών συνθημάτων, έστω και ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού επιχειρήματος, που να συνηγορεί υπέρ της διατήρησης του σημερινού status.

- την συγκυριακή υποδαύλιση ενός «περιφερειακού κινήματος», που υπό άλλες συνθήκες και όρους θα ήταν ευκταίο, αλλά τώρα πατάει σε ένα ακραίο, μη παραγωγικό τοπικισμό, και ταιριάζει «γάντι» με το αγωνιστικό “lifting”, που χρειάζονται απαξάπαντες οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες ενόψει εκλογών,

- την απροθυμία ανάληψης έστω και της παραμικρής ευθύνης σε τοπικό επίπεδο για την ίδρυση προβληματικών Τμημάτων στα ΤΕΙ της περιφέρειας.

Επιμένοντας λίγο στο τελευταίο σημειώνουμε ότι οι τοπικές ευθύνες της άνευ όρων υπερδιόγκωσης των ΤΕΙ επιμερίζονται:

> Στα ίδια τα ΤΕΙ, τα οποία τυπικά είναι υπεύθυνα για την ίδρυση οποιουδήποτε Τμήματος, αλλά συχνά οι Διοικήσεις τους αναγκάζονται κάτω από αφόρητες τοπικές και πολιτικές πιέσεις και όντας υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης οικονομικής «ομηρίας» από το Υπουργείο Παιδείας να υποκύπτουν στις επιταγές του τελευταίου και να βάζει την υπογραφή της.

> Στους Δημάρχους, δημοτικές παρατάξεις, νομαρχιακές παρατάξεις, νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων, βουλευτές και πολιτευτές, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι προσδοκούν αύξηση της οικονομικής ή πολιτικής τους πελατείας και πιέζουν παντοιοτρόπως για νέα Τμήματα στο όνομα της «ανάπτυξης».

Οι παροικούντες στο ΤΕΙ γνωρίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις, που ασκούνταν όλα αυτά τα χρόνια από πολλούς Δημάρχους κωμοπόλεων (Τσοτύλι, Σέρβια, κλπ) οι οποίοι με μια «επιστημονική» μελέτη παραμάσχαλα ζητούσαν να ιδρυθεί ή να μεταφερθεί κάποιο Τμήμα, οποιοδήποτε. («ΤΕΙ να ναι και ότι να’ναι»!). Τι θα γινόταν σήμερα αν η Διοίκηση του ΤΕΙ, που συχνά ακολουθεί μια πολιτική ισορροπιών, είχε τότε υποκύψει ; Θα έμειναν ή όχι ξεκρέμαστοι και «με το κλειδί στο χέρι» όσοι θα επένδυαν σε ακίνητα, καταστήματα, κλπ, πιστεύοντας στο μοντέλο «μακρόπνοης ανάπτυξης» που τους είχαν τάξει οι τοπικοί παράγοντες;

Δεν είναι αυτονόητο λοιπόν πριν αναζητήσουμε τις ευθύνες τρίτων να αναλάβουμε τις δικές μας; Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από την Ελλάδα του πολιτικαντισμού, του λαϊκισμού, της κοινωνικής γκρίνιας και αφασίας;

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους οικονομικούς κραδασμούς (ούτε φυσικά να λησμονήσει, ειδικά ο φοιτητόκοσμος, τα πολλά κρούσματα τοπικής αισχροκέρδειας) και την ανάγκη για διορθωτικά μέτρα.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι άλλαξε η διάρθρωση της ζήτησης του εργατικού δυναμικού, και ότι η «Κοινωνία της Γνώσης» απαιτεί περισσότερο επιστημονικό δυναμικό και επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι να παράγουμε στρατιές ανέργων πτυχιούχων (σχεδόν τριπλάσιο το ποσοστό ανεργίας τους από το Ευρωπαϊκό) και να στήνουμε προβληματικά Τμήματα υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Όταν στο όνομα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού προχειρο-βατούμε και δεν σχεδιάζουμε προσεκτικά, τότε καταστρέφουμε νέους ανθρώπους και τους στέλνουμε στην ανεργία. Μπορεί κάποιος από όσους διαμαρτύρονται για τη συρρίκνωση συγκεκριμένων Τμημάτων του ΤΕΙ να μας πει τι κάνουν οι απόφοιτοι τους στην αγορά εργασίας ; ΚΑΝΕΙΣ ! Κανείς τους δεν διαθέτει νούμερα Πως μπορούν επομένως να τοποθετούνται δημοσίως, χωρίς στοιχεία, για το αν πρέπει να συνεχίσουν ή όχι τη λειτουργία τους.

Ο γράφων δίνει στη δημοσιότητα σήμερα κάποια στοιχεία απασχόλησης από μελέτες που ολοκλήρωσε το Γραφείο Διασύνδεσης πριν λίγους μήνες, πρώτο μεταξύ όλων των ΤΕΙ της χώρας, για τα τρία Τμήματα του ΤΕΙ που είχαν τα μικρότερα ποσοστά κάλυψης εισακτέων. [Ζωικής Παραγωγής όπου καλύφθηκε το 1,5 % των προβλεπόμενων θέσεων, Φυτικής Παραγωγής (7,2%) και ΓΕΩΠΕ (11,6 %)]

Τμήμα

Ανεργία αποφοίτων
(5-7 έτη από λήψης πτυχίου)

Ανεργία + ετεροαπασχόληση

Ανεργία αποφοίτων ΤΕΙ
στην Ελλάδα (ΕΣΥΕ 2005)

ΓΕΩΠΕ

17,8%
+ 8,9 % άεργοι

73 %

12,4 %

Ζωικής
Παραγ.

11,7%
 + 10,0 % άεργοι

44 %

12,4 %

Φυτικής
Παραγ.

15,3
 + 6,9 % άεργοι

54 %

12,4 %

Τα στοιχεία αφορούν αποφοίτους που έχουν κλείσει 5-7 έτη από λήψης πτυχίου, επομένως για τους φρέσκους απόφοιτους τα πράγματα είναι χειρότερα. Ποιος θα απολογηθεί και θα πληρώσει για αυτή την απογοητευτική πραγματικότητα; Αν είναι σφάλμα η ίδρυση και λειτουργία προβληματικών επιχειρήσεων, η παραγωγή προβληματικού ανθρώπινου δυναμικού είναι έγκλημα. Η απόρριψη πτυχιούχων από την αγορά εργασίας σε όλο τον προηγμένο κόσμο αποτελεί αποτυχημένη επένδυση του συνόλου και όχι μόνο του ατόμου που τελικά την πληρώνει.

Συνεπώς ας μην τα φορτώνουμε όλα σε τρίτους. Και να μην έκλεινε κάποια Τμήματα η Γιαννάκου, θα τα έκλεινε η αγορά εργασίας και η πραγματικότητα. Ήδη από διετίας είχαν εκδηλωθεί τα πρώτα κρούσματα (ΤΕΙ Τουριστικών ειδικοτήτων).

Καιρός λοιπόν να αφήσουμε το κυνήγι των μαγισσών και να αναλάβει έκαστος τις ευθύνες του πριν καθίσει στο τραπέζι της επανασχεδίασης των ΤΕΙ. Διότι, αλλιώς, θα πρόκειται για άλλον ένα διάλογο κουφών και ανεύθυνων συνομιλητών. Ο οποίος διάλογος απλά θα υπενθυμίσει για άλλη μια φορά πόσο εύστοχο ήταν το... αποκριάτικο άρμα που κατεβάσαμε προ τριετίας στην παρέλαση με τίτλο «ΤΕΙ-τανικός»!

Λ. Ι. Τσικριτζής
Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ ΔΜ
Κοζάνη, Αύγουστος 2006

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 320 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55074578
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.