ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΖΩΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΒΙΟ.ΖΩ. , Τρίτη, 02 Μάρτιος 2004

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΖΩΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Εμείς οι εκπρόσωποι και μέλη φορέων παραγωγικών, αγροτικών, καταναλωτικών, περιβαλλοντικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών του νομού Σερρών με το παρόν κείμενο πού συνυπογράφουμε:

Α) ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ για το γεγονός ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα μεταλλαγμένα προϊόντα βρίσκονται προ των πυλών ελεύθερης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολυεθνικές παραγωγής και διακίνησής τους αναζητώντας νομικές ρυθμίσεις απελευθέρωσης της διεθνούς εμπορίας τους, πιέζουν μέσω των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις άλλες χώρες να άρουν τα εμπόδια εισαγωγής τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η άρνηση περιφερειών και χωρών της ΕΕ (Αυστρία) να δεχθούν την εισαγωγή μεταλλαγμένων στον χώρο τους. Παρακάμπτεται η κοινοτική αρχή της επικουρικότητας και το δικαίωμα των τοπικών δημόσιων αρχών και κοινωνιών να ασκούν το δικαίωμα της επιστημονικής αξιολόγησης των κινδύνων και την κατοχυρωμένη αρχή της προφύλαξης.

Β) ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί:

Η κερδοφορία μιας χούφτας πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων τίθεται ως προτεραιότητα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο έναντι των προτεραιοτήτων των λαών και τοπικών κοινωνιών.

Αφαιρείται το δικαίωμα των αγροτών και παραγωγών να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα παραδοσιακά ή βιολογικά ή ονομασίας προέλευσης ή συμβατικά προϊόντα ολοκληρωμένης παραγωγής. Αφού με την διακίνηση των μεταλλαγμένων και τους κινδύνους επιμόλυνσης των άλλων καλλιεργειών δεν διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη παραγωγή των άλλων ποιοτικών προϊόντων και μακροχρόνια υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας μονοπωλιακής κυριαρχίας των μεταλλαγμένων.

Των καταναλωτών να μπορούν να ασκούν το δικαίωμα της πληροφόρησης, επιλογής και γνώμης μέσω της ανεμπόδιστης παραγωγής και εμπορίας των ποιοτικών και της σήμανσης των μη μεταλλαγμένων οργανισμών και προϊόντων, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών της ΕΕ τάσσεται κατά της εισαγωγής των μεταλλαγμένων.

Των πολιτών και δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης και προφύλαξης την δημόσια υγεία, ζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση μη ύπαρξης κινδύνων από τους εμπόρους και κερδοσκόπους και να αρνούνται την λογική της αξιολόγησης των επιπτώσεων.

Των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν την βιοποικιλότητα σπόρων και ειδών του φυτικού και ζωικού Βασιλείου και την συνολική περιβαλλοντική αειφορία πού απειλείται από την διασπορά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης και ομοιομορφίας πού αυτή προκαλεί.
Γ) ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ στην πρώτη συνεδρίασή τους τον Ιανουάριο του 2004 να πάρουν θέση ως θεσμοί αυτοδιοίκησης ασκώντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους και αφού θέσουν σε δημόσια συζήτηση το θέμα (σε ανοιχτή στους πολίτες συνεδρίαση συμβουλίων), να αποφασίσουν:

Να κηρύξουν τις περιοχές ευθύνης τους ζώνες ελεύθερες από παραγωγή και ως ανεπιθύμητη τη διακίνηση μεταλλαγμένων, τασσόμενοι «με τους πολίτες πάνω από τα κέρδη των Πολυεθνικών».

Να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους αυτή εντός τού Φεβρουαρίου 2004 στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή και να τους ζητήσουν να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθεσία, που να επιβάλλει την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων σπόρων και οργανισμών στην Ε.Ε. , καθώς και την υποχρεωτική σήμανση των συσκευασμένων καταναλωτικών προϊόντων που περιέχουν έστω και ελάχιστο ποσοστό μεταλλαγμένων συστατικών. Ακόμη να διασφαλιστεί το δικαίωμα χωρών και τοπικών κοινωνιών να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τοπική ποιοτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την παράδοση και ηθική των λαών και των τοπικών κοινωνιών.

ΟΙ εκπρόσωποι και μέλη των φορέων πού υπογράφουν το Ψήφισμα:

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (ΕΠΚΑΣ)
Οικολογική Κίνηση Σερρών, Σέρρες
Στέκι "Πέρασμα"
Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Σερρών
Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών
Σύλλογος Μελισσοκόμων Σερρών
EΛΜΕ Σερρών
Σύλλογος συγγραφέων Σερρών
Αναπτυξιακή πρωτοβουλία (Νομαρχιακή παράταξη)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 123 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568206
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.