ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Από τώρα θετική κι αποτελεσματική η παρέμβαση της κίνη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Θεόφιλος Τρουλλινός , Τρίτη, 08 Αύγουστος 2006

Ηράκλειο 7 Αυγούστου 2006

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»
ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ

Είναι νέα. Έχει λίγους μήνες ζωής. Δεν συμμετέχει ακόμα στα όργανα του Δήμου. Κι όμως, κρίνεται ήδη θετική η παρουσία κι αποτελεσματική η δράση της. Μιλώ για τη δημοτική κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ». Όνειρο θερινής νυκτός οι διαπιστώσεις αυτές ή χειροπιαστή πραγματικότητα; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ευθύς εξαρχής εκτιμήσαμε και είπαμε πως η πόλη πορεύεται χωρίς ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Ως δια μαγείας, αμέσως μετά, άρχισαν όλοι να μιλούν για όραμα και σχεδιασμούς. Και η Δημοτική Αρχή μίλησε για οραματισμούς για την ερχόμενη τετραετία, με τη διευκρίνιση βέβαια πως θα αναφερθεί μόνο σε όσα είναι εφικτό να υλοποιηθούν (τι να σημαίνει άραγε αυτό;). Η δε παράταξη του υποψηφίου Δημάρχου κ. Βελγάκη όχι μόνο μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει όραμα και σχεδιασμός στην πόλη, αλλά αντέγραψε επί την ουσίας και όλες τις επισημάνσεις και προτάσεις μας.

Μέσα σε λίγους μήνες αναδείξαμε, εκτός των άλλων, τρία βασικά θέματα. Το θέμα της ύδρευσης του Ηρακλείου, εντοπίζοντας ως κυρίαρχο το πρόβλημα των διαρροών των δικτύων. Το θέμα των σκουπιδιών και της καθαριότητας, εντοπίζοντας ως κυρίαρχη την ανάγκη αναπροσανατολισμού του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θέμα του δημόσιου χώρου και της διαχείρισής του, με κυρίαρχο το πρόβλημα της εμπορευματοποίησής του και της καταπάτησής του από τραπεζοκαθίσματα και κάθε είδους εμπόδια.


Ποιός ήταν ο αντίκτυπος των ενεργειών κι εκδηλώσεών μας γι΄αυτά;

- Για το θέμα της ύδρευσης, καταρχήν σιωπή από πλευράς Δήμου. Όταν, με τον καιρό, προβλήθηκε ως υπαρκτό και σοβαρότατο πρόβλημα και πως επείγει η αντιμετώπιση των διαρροών, παρενέβη ο Δήμαρχος, αναγνώρισε το πρόβλημα κι έδωσε εντολή να επισπευστεί η μελέτη αντιμετώπισής τους.

- Για το θέμα των σκουπιδιών επιβεβαιώθηκε η αγωνία μας με την απειλούμενη καταδίκη της χώρας και για την χωματερή των Πέρα Γαλήνων αλλά και «προωθήθηκε» η ανακύκλωση υλικών και ο διαχωρισμός των απορριμμάτων, αλλά όχι στην πηγή.

- Για το θέμα του δημόσιου χώρου και της ανεξέλεγκτης καταπάτησής του, είναι πια γενικευμένη η διαπίστωση από όλους τους Ηρακλειώτες ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αναγκάστηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δώσει διορία στους καταστηματάρχες μέχρι τις 15 Αυγούστου να εφαρμόσουν τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και να σεβαστούν τις άδειες που τους έχουν χορηγηθεί (για όσους βέβαια υπάρχουν τέτοιες). Ενώ, κάθε φορά που ο τοπικός τύπος κι εμείς επισημαίναμε το πρόβλημα η δημοτική αστυνομία έσπευδε να επιβάλλει πρόστιμα, για να στρέψει άραγε τους καταστηματάρχες εναντίον ποιού ;

- Έσπευσε και η «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» να δώσει συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 3 Αυγούστου -λίγο πριν την καθιερωμένη δική μας συνέντευξη(τυχαίο;)- για να αιτιολογήσει τη συνεργασία της με την Δημοτική Αρχή και να προσπαθήσει να «αποδείξει» την ανεξαρτησία της καταθέτοντας 10 θέματα - προτάσεις προτεραιοτήτων για την ερχόμενη τετραετία προς την παράταξη του κ. Δημάρχου, μόνο που αποσιώπησε το πρόβλημα ύδρευσης.


Στο διάστημα αυτό σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε άρθρα, σε δελτία τύπου και συνεντεύξεις μας αναδείξαμε πολλά άλλα θέματα, όπως λειτουργία αναψυκτηρίων ΔΕΠΤΑΗ Όαση και Πλάτανος, λειτουργία παιδικής χαράς στην Όαση, μεροληπτική αντιμετώπιση ενστάσεων ρυμοτομικού Αγ. Τριάδας, προτάσεις πολιτιστικής δραστηριότητας Δήμου σε σχέση με το φεστιβάλ των «ατζέντηδων» που διοργανώνεται κάθε χρόνο κ.ά. Σε αρκετά από αυτά υπήρξε άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής, πράγμα που σχολιάστηκε μάλιστα από τον τοπικό τύπο.


Τι αποδεικνύουν αυτά;

- Πως, πράγματι, τα προβλήματα που αναδεικνύουμε είναι σοβαρά και οι προτάσεις μας ρεαλιστικές.

- Πως, στο βαθμό που οι δημότες και η κοινή γνώμη τα ενστερνίζεται. η Δημοτική Αρχή σπεύσει να καλύψει την υστέρησή της και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις να τα υιοθετήσουν. Από αυτά συμπεραίνεται αυτό που γράφουμε εισαγωγικά, πως δηλαδή η μέχρι τώρα δράση μας αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης και την αποτελεσματικότητα της δράσης μας.

- Πόσο μάλλον αύριο, με την πάροδο του χρόνου, όταν μέσα και στα όργανα του Δήμου απλώσουμε κι εντείνουμε την δουλειά και προσφορά μας στα δημοτικά μας πράγματα. Σ΄ αυτή την διαπίστωση, που δεν είναι μόνο δική μας, βασίζεται αυτό που ακούγεται από όλο και περισσότερους.

- Πως η φωνή μας είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά πρέπει να ακούγεται κι όσο γίνεται πιο έντονα στα αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο και τ΄ άλλα όργανα του Δήμου.


Αποδεικνύονται όμως κι άλλα δύο πράγματα. Η διαφορετικότητα της δικής μας φωνής από όσες ακούγονταν μέχρι σήμερα στο Δήμο και πως κανείς άλλος δεν μπορεί να εκφράσει, πόσο μάλλον να υλοποιήσει, το ΟΡΑΜΑ που διατυπώσαμε για το Ηράκλειο. Αν πίστευε κάποιος άλλος αυτή την ανάγκη Οράματος και Σχεδιασμού για το Ηράκλειο, γιατί δεν την είχε εκφράσει μέχρι τώρα; Τώρα τα θυμήθηκαν όλοι; Αλλά και τώρα που δείχνουν να τα ενστερνίζονται, τα πιστεύουν πραγματικά; Με σιγουριά λέμε όχι, γιατί αλλιώς όχι μόνο θα τα είχαν δρομολογήσει αλλά και τώρα δεν θα τα αντιμετώπιζαν αποσπασματικά και περιστασιακά.


Το Ηράκλειο έχει επείγουσα ανάγκη να πορευτεί με ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και ΟΡΑΜΑ, σαν αυτό που δίνουμε. Ο Δήμος έχει απόλυτη ανάγκη να υπηρετηθεί από ανθρώπους που δεν αποσκοπούν αλλού, που δεν σκοπεύουν να τον εγκαταλείψουν μόλις τους δοθεί μια άλλη πολιτική θέση, που δεν νοιάζονται για το δικό τους προφίλ σήμερα αλλά για το αυριανό μέλλον της πόλης. Η πόλη έχει ανάγκη από πολλές μεγάλες παρεμβάσεις αλλά με συγκεκριμένες προτεραιότητες κι ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Πρέπει να ξέρει που πορεύεται κι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το να γίνει μια ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, με ότι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται.


Για τους παραπάνω λόγους εδραιώνεται η πεποίθησή μας:

- Πως η δημοτική μας παράταξη, ακόμα κι δεν υπήρχε, έπρεπε να ανακαλυφθεί.

- Πως η δική μας φωνή και προτάσεις είναι απολύτως απαραίτητες.

- Πως γι΄ αυτό πρέπει οι δημότες να τις στηρίξουν και κυρίως να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες της πόλης στα χέρια τους.

- Πως η δράση μας μέχρι σήμερα, σύντομη κι έξω από τα όργανα του Δήμου τώρα, αποδείχθηκε θετική κι αποτελεσματική. Πόσο μάλλον αύριο.


Θεόφιλος Τρουλλινός
υποψήφιος Δήμαρχος της δημοτικής κίνησης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 147 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017825
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.