ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κίνημα κατά των μεταλλαγμένων γεννήθηκε από 142 οργανώσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Καθημερινή , Τρίτη, 02 Μάρτιος 2004

Κίνημα κατά των μεταλλαγμένων
Γεννήθηκε από 142 οργανώσεις που καλούν να απαγορευθεί η καλλιέργειά τους στην Eλλάδα

Καθημερινή 8.2.04. Tου Γιάννη Eλαφρού

Eξαπλώνονται και συντονίζονται οι αντιδράσεις κατά της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Eλλάδα, δημιουργώντας ένα κίνημα που όχι μόνο εκφράζει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στα προϊόντα - φραγκενστάιν, αλλά δημιουργεί και ένα ισχυρό αντίπαλο σε κάθε απόπειρα εισαγωγής των μεταλλαγμένων. Την προηγούμενη Kυριακή, 1η Φεβρουαρίου, η αίθουσα που φιλοξενούσε την πανελλήνια σύσκεψη - συνέλευση φορέων και οργανώσεων ενάντια στα μεταλλαγμένα, την τελευταία μέρα της Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα. Λίγος αποδείχθηκε και ο διαθέσιμος χρόνος, καθώς οι ομιλητές ήταν κυριολεκτικά… ατελείωτοι, η διάθεση συμμετοχής και τοποθέτησης ανεξάντλητη, με αποτέλεσμα η συνάντηση να διαρκέσει ώρες… Παρά την κούραση και τη γενική αίσθηση ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση χωρίς να χαθεί η τάση συμμετοχής «από τα κάτω», το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ σημαντικό. Τις142 έφτασαν οι οργανώσεις από όλη την Eλλάδα, κυρίως όμως από τη Θεσσαλία που πρωτοπορεί, που υπέγραψαν τη διακήρυξη - κάλεσμα για την ανακήρυξη της Ελλάδας, των νομών και των περιφερειών της, σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, η συνέλευση διακηρύσσει την υποστήριξή της στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

H διακήρυξη της συνέλευσης

Στη διακήρυξη τονίζεται η κατηγορηματική άρνηση στην «κερδοφορία μιας ομάδας πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων, που με το πατεντάρισμά τους μετατρέπουν την παγκόσμια κληρονομιά του γενετικού υλικού σε ιδιοκτησία τους».

Διαφωνούν στο να τίθεται ως προτεραιότητα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο η κερδοφορία αυτή «έναντι των δικαιωμάτων της ασφάλειας και της επιβίωσης των λαών και τοπικών κοινωνιών, του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών όλου του κόσμου να επιλέγουν να μην παράγουν και να μην καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Να μη γίνουμε πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας».

Η συνέλευση διακηρύσσει το δικαίωμα «των συλλογικών φορέων των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης, προφύλαξης και επικουρικότητας, τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και το περιβάλλον».

Η παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ και αντιπροσωπείας της ΓΕΣΑΣΕ και η δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων αποτελεί σίγουρα ένα το κρατούμενο για το μέλλον. Από ’κει και πέρα, ιδιαίτερη σημασία είχε η αντιπροσωπευτικότητα των φορέων που υπογράφουν. Οργανώσεις οικολογικές, βιοκαλλιεργητών, επαγγελματικές, αγροτικές, καθώς και ολόκληροι δήμοι, μαζί με την… Iερά Mονή Tιμίου Προδρόμου Kισσάβου.

Tα νομαρχιακά συμβούλια

Οι συγκεντρωμένοι απευθύνονται σε όλα τα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια και τα καλούν «να πάρουν θέση ως θεσμοί αυτοδιοίκησης και να κηρύξουν άμεσα τις περιοχές ευθύνης τους ζώνες ελεύθερες από παραγωγή και με ανεπιθύμητη τη διακίνηση μεταλλαγμένων, με βάση το πρωτόκολλο της Καρθαγένης για το δικαίωμα της βιοασφάλειας και προστασίας της βιοποικιλότητας. Να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους αυτή έως αρχές Απριλίου του 2004 στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τους ζητήσουν να συνεχίσουν το πάγωμα των εισαγωγών και να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις ελέγχου των μεταλλαγμένων και άσκησης του δικαιώματος των χωρών και των τοπικών κοινωνιών να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα σε κάθε επίπεδο παραγωγής και κατανάλωσης, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων και μέσων, ώστε να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τοπική ποιοτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την παράδοση και ηθική των λαών και των τοπικών κοινωνιών». Ας σημειωθεί ότι ήδη πάνω από 11 νομαρχιακά συμβούλια της χώρας έχουν υιοθετήσει ανάλογες αποφάσεις, ενώ τουλάχιστον άλλα 10 προετοιμάζονται για να υψώσουν απαγορευτικό όχι στα μεταλλαγμένα. H συνέλευση καλεί επίσης σε δραστηριοποίηση το αγροτικό, συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Μάλιστα, εν όψει των εκλογών, ζητούν από όλα τα πολιτικά κόμματα και από όλους τους υποψήφιους βουλευτές να πάρουν καθαρή θέση υποστήριξης του αγώνα τους, προσπαθώντας να μετατρέψουν τα μεταλλαγμένα σε επίδικο θέμα και της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Mήνας δράσης ο Aπρίλιος

Aλλά οι συγκεντρωμένοι δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Προχώρησαν στην ανακήρυξη του Απριλίου σε μήνα δράσης κατά των μεταλλαγμένων και υπεράσπισης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα διαβιβασθεί το ψήφισμα της συνάντησης στη νέα πολιτική ηγεσία, των υπουργείων Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης καί στο προεδρείο της Bουλής. Στις 17 Απριλίου διοργανώνεται νέα πανελλαδική εκδήλωση - συνέλευση φορέων και πολιτών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ενώ προκαταρκτική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 28 Μαρτίου. Η συνέλευση αποφάσισε ακόμα τη συγκρότηση ανοιχτής επιστημονικής ομάδας, κοινής νομικής επιτροπής, ομάδας συντονισμού και λειτουργίας ιστοσελίδας στο Iντερνετ. Oλα δείχνουν ότι το μέτωπο κατά των μεταλλαγμένων ήρθε για να μείνει και θα αποτελέσει αξιόμαχο αντίπαλο της ευρωπαϊκής πολιτικής που ανοίγει δυστυχώς τις πύλες στα γενετικώς τροποιημένα προϊόντα, αλλα και οποιασδήποτε κυβέρνησης επιχειρήσει να δώσει άδειες καλλιέργειας…

Δεν διαφώνησε η κ. Διαμαντοπούλου για το καλαμπόκι Bt11

Tη θετική ψήφο της Eλληνίδας επιτρόπου κ. Aννας Διαμαντοπούλου πήρε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρόταση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Bt11, στη συνεδρίαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής πριν από περίπου δέκα μέρες. H απόφαση αυτή δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια του «πειραγμένου» καλαμποκιού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Tύπου, η απόφαση της Kομισιόν φέρεται να πάρθηκε χωρίς αντιρρήσεις, ενώ οι επίτροποι που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους παλιότερα (και φαίνεται ότι πήραν τελικά πίσω τις επιφυλάξεις τους) ήταν ο κ. Mπαρνιέ και η κ. Σρέιερ. Πουθενά δεν αναφερόταν η κ. Διαμαντοπούλου. Tαυτόχρονα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Aυγή» προ δεκαημέρου περίπου, που αποκάλυπτε τη θετική στα μεταλλαγμένα ψήφο της Eλληνίδας επιτρόπου έμεινε αναπάντητο.

Δεν πρόκειται για μικρό θέμα. Kατ’ αρχάς, έχουμε μια ολοκληρωτική αλλαγή της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος υποστήριζε το μορατόριουμ στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων. H αλλαγή αυτή έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημόσιο διάλογο και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, όταν, δήθεν, όλα κρίνονται καιαποφασίζονται από τον «κυρίαρχο λαό». Eάν μάλιστα συνδυαστεί η πρόσφατη στάση της κ. Διαμαντοπούλου, με την προτίμηση του προεπιλεγμένου προέδρου του ΠAΣOK κ. Γιώργου Παπανδρέου, όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, στη «Bιοτεχνολογία» (δηλαδή στα μεταλλαγμένα), τότε μάλλον είμαστε μπροστά σε μια συνολική προγραμματική υιοθέτηση των μεταλλαγμένων από τη νέα ηγεσία του ΠAΣOK.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 123 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566649
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.