ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΕΝΤΑ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεσσαρά
Μαρία Σ. Τιτομιχελάκη - Μπέρκη , Τρίτη, 22 Αύγουστος 2006

Πρόσφατα βρέθηκα στο ήρεμο λιμανάκι του Λέντα προκειμένου να απολαύσω ένα θαυμάσιο μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του. Το μεσημέρι μετά το κολύμπι, κάθισα για γεύμα σε μία ταβέρνα, στα δεξιά του λιμανιού. Καθώς ήταν όλα ήρεμα γύρω μας, ξαφνικά 5 -6 χελώνες καρέτα – καρέτα εμφανίστηκαν να έρχονται πίσω από τους βράχους κολυμπώντας. Σταδιακά έβγαζαν το κεφάλι και το καβούκι τους έξω από το νερό και πάλι  βουτούσαν μέσα στο νερό και προχωρούσαν. Ήλθαν κάτω από τις ταβέρνες σε σημείο που ήταν πλέον ορατές πολύ καλά από τους πελάτες. Όλοι ενθουσιάστηκαν, καθώς αυτό αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο και πολλοί από τους παρευρισκόμενους ομολόγησαν ότι τις βλέπουν δίπλα τους την ώρα που κολυμπούν και συχνά τρομάζουν. 

Μία μαρτυρία όμως μικρού αγοριού κατοίκου του Λέντα, μας εξόργισε: «… πριν λίγες ημέρες μία χελώνα είχε κτυπηθεί από ταχύπλοο σκάφος και ανήμπορη να κολυμπήσει βγήκε στη στεριά. Εκεί όμως αντιμετώπισε τη βάναυση συμπεριφορά των λουομένων. Την σκότωσαν επειδή δεν μπορούσαν λέει να της ανατάξουν το πόδι και όπως έμαθα μεταφέρθηκε  σε παρακείμενο χωριό σαν μουσειακό είδος ενώ υπάρχει ακόμη μία τραυματισμένη!!»

Το γεγονός δε ότι το μικρό λιμανάκι του Λέντα κατακλύζεται καθημερινά από πολλά ταχύπλοα σκάφη –αν και όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της χελώνας – είναι θέμα πρωτίστης νομίζω σημασίας που οι αρμόδιοι πρέπει να εξετάσουν.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η καρέτα – καρέτα ζει στη θάλασσα, αλλά η αναπαραγωγή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Επειδή ίσως ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες της περιοχής τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη –κατά μαρτυρία πάντα των κατοίκων – οι χελώνες του Λέντα γεννούν τα αυγά τους σε παρακείμενη ήσυχη παραλία χωρίς επισκέπτες.

ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΕΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ!! Οι λιμενικές αρχές σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε τα ταχύπλοα να μεταφερθούν παραπέρα, από τιην άλλη μεριά ίσως του λιμανιού, για να μην αποτελούν κίνδυνο για τις χελώνες. Η χωροθέτηση επίσης ενός πάρκου για την προστασία της χελώνας αποτελεί μία θαυμάσια ιδέα που θα πρέπει ίσως να υλοποιηθεί άμεσα.  Η παρουσία της καρέτα - καρέτα στη θάλασσα του Λέντα πρέπει να διασφαλίζεται από απόλυτη σιγουριά  τόσο για τη ζωή της όσο και για την αναπαραγωγή του είδους.

Μαρία Σ. Τιτομιχελάκη - Μπέρκη

Επισκέπτης , 2006-09-05 11:51:40
ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ!!
Οι χελώνες του Λέντα
Επισκέπτης , 2006-09-06 09:09:46
Ο ΣύλλογοςΠροστασίαςΘαλάσσιαςΧελ ώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ),ο οποίος λειτουργεί το παράρτημά του στη Μεσσαρά, στα Μάταλα,με τη βοήθεια κατοίκων ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα και πηγαίνει στην περιοχή.Δυστυχώς το βαν που διαθέτουμε είναι σε αθλια κατάσταση κι έτσι, υποχρεωνόμαστε σε τρίτους..Τα προβλήματα είναι πολλά,σε πολλά επίπεδα και πολύ χειρότερα από αυτά που περιγράφονται..μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Τιμολέων Δρουγκάκης,εθελοντής ΑΡΧΕΛΟΝΑ. timoleon_d@msn.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 71 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57105438
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.