ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Ιγνάτιος στη Μαγνησία παραχωρεί εκκλησιαστική γη γι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
e , Κυριακή, 06 Αύγουστος 2006

Στις Νηές Μαγνησίας ο Μητροπολίτης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη παραχώρηση γης για γήπεδα γκολφ παρά τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των κατοίκων.

Την επιλογή της τοπικής εκκλησίας να προχωρήσει στη μεγάλη τουριστική επένδυση στις Νηές, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στους επενδυτές, στηρίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κι Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Απαντώντας στις οικολογικές οργανώσεις και στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στα σχέδιά του, ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι τα γήπεδα γκολφ απαραίτητα για την υποψηφιότητα του Βόλου στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 που θα περιλαμβάνουν και το «άθλημα» του γκολφ και ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέκκλιση, καμία υπέρβαση, τίποτα που να αλλοιώσει αυτό, που η Πολιτεία μας προβλέπει για την προστασία του περιβάλλοντος». Μεταξύ των άλλων ο κ. Ιγνάτιος έκανε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες δηλώσεις: «Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε εμείς που θα πούμε αν θα γίνουν γκολφ στην Ελλάδα, αυτό το αποφασίζει η Ελληνική κυβέρνηση… Θέλω να γνωρίσω το πώς λειτουργεί ένα γκολφ, διότι θέλω πραγματικά κι εγώ να πειστώ ότι είναι ένα γεγονός, που δεν θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία στην περιοχή. Σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια».

Όπως είναι γνωστό, στις Νηές σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μία μεγάλη τουριστική επένδυση, η οποία πλην των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα συμπεριλαμβάνει και γήπεδο γκολφ. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή την εβδομάδα «θα υπογραφεί το προσύμφωνο που ανοίγει το δρόμο για την αδειοδότηση και την οριστική συμφωνία και το κλείσιμο αυτού του θέματος για μας». Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία ανέφερε ότι η Εκκλησία πουλά ένα κομμάτι γης και παραχωρεί έναντι ενοικίου ένα πολύ μεγαλύτερο, εκείνο όπου θα αναπτυχθούν τα γήπεδα γκολφ.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής και συγκεκριμένα η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, οι Οικολόγοι – Πράσινοι και ο Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών είχαν οργανώσει (από 30.04 – 1.05.2006) κατασκήνωση διαμαρτυρίας στις Νηές της Σούρπης, στο σημείο που η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος προγραμματίζει την εγκατάσταση γηπέδου γκολφ.

Στην ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν μεταξύ άλλων ότι με την απόφαση για την παραχώρηση της γης από την Μητρόπολη δεν υπηρετείται η εκκλησία, η οποία εμφανίζεται ως επιχειρηματίας, με την υιοθέτηση μάλιστα επενδύσεων, οι οποίες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. Η «καραμέλα» των θέσεων εργασίας θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά το άλλοθι των καταστροφέων του περιβάλλοντος. Η προώθηση των γηπέδων γκολφ, ως λύση στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και η παρουσίασή τους ως απολύτως απαραίτητη τουριστική υποδομή, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η εγκατάσταση όμως γηπέδων γκολφ δεν είναι αθώα, καθώς οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρές.

Οι οργανώσεις αναφέρονται στα κύρια προβλήματα των γηπέδων γκολφ που είναι η σημαντική κατανάλωση νερού που είναι σήμερα διαθέσιμο για άλλες  χρήσεις, η επιτάχυνση της διαδικασίας υφαλμύρισης των υδροφορέων, η καταστροφή ή η υποβάθμιση της φυσικής εδαφοκάλυψης που θα επιταχύνει τη διαβρωτική επίδραση φυσικών φαινομένων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με αγροχημικά. Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί γενετικά τροποποιημένο γρασίδι με τεράστιο κίνδυνο επιμόλυνσης των μη γενετικά τροποποιημένων. Υποστηρίζουν ότι, για τους παραπάνω λόγους, τα γήπεδα γκολφ θεωρούνται επεμβάσεις με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα. Η επαναφορά των οικοτόπων με το πέρας της επένδυσης στη φυσική τους κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι οικολογικές οργανώσεις του Βόλου και του Αλμυρού είναι αντίθετες με την κατασκευή γηπέδων γκολφ στις Νηές και οπουδήποτε αλλού. Την ίδια θέση έχουν εκφράσει επανειλημμένως και όλες οι άλλες οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Αντωνιάδης Γιάννης
Επισκέπτης , 2006-11-28 13:35:12
Στην κατασκήνωση διαμαρτυρίας συμμετείχε ενεργά και η "Παρέμβαση Πολιτών" -δημοτική παράταξη που στις εκλογές του Δήμου Βόλου συγκέντρωσε ποσοστό 3.2%-με αρκετά μέλη της που δεν ανήκαν όμως στις οργανώσεις που αναφέρει το άρθρο.Στην "Παρέμβαση Πολιτών" συμμετέχουν οικολογικές οργανώσεις και πολιτικά και κοινωνικά δίκτυα.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 305 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55086626
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.