ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λόγος Περιφερειάρχη προς Νομάρχες! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2006

Λόγος Περιφερειάρχη προς Νομάρχες

μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ του Αντώνη Ανηψητάκη

Κύριοι,

σας κάλεσα σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στηρίξης, 2007-2013. Ήρθατε, είμαι βέβαιος, καλά προετοιμασμένοι για να διεκδικήσετε το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για τον τόπο σας, όπως κάνετε δυο δεκαετίες τώρα, απ’ τα πρώτα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα του 1986. Ήρθα κι εγώ εξοπλισμένος με κυβερνητικά πλαφόν απορροφητικότητας και τεχνοκρατικά εγχειρίδια για να τεμαχίσω την πίτα με τις λιγότερες γκρίνιες.

Μου είναι απολύτως σαφής ο αναποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Κρήτη τα σημαντικά ποσά που της δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Δείτε τα χάλια του ΒΟΑΚ και συγκρίνετέ τον με οποιοδήποτε ομόλογο νησί της Μεσογείου, με την Κύπρο πρώτα απ’ όλα. Δείτε το αίσχος με τα σκουπίδια. Δείτε την ενεργειακή τρύπα. Δείτε την υποβάθμιση του άλλοτε περίφημου κρητικού τοπίου. Δείτε τη σύγχυση που επικρατεί στον τουρισμό. Δείτε την εικόνα των μνημείων μας. Δείτε τον εκβαρβαρισμό της κοινωνίας μας.

Επειδή δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω σε μια ακόμη αναποτελεσματική για την Κρήτη διεκπεραίωση ενός σημαντικού κονδυλίου σάς προτείνω μια διπλή υπέρβαση. Να βάλουμε στην άκρη, εγώ τα γραφειοκρατικά μου εγχειρίδια και σεις τους τοπικιστικούς διεκδικητικούς σας σχεδιασμούς και να μιλήσουμε επί τέλους πολιτικά. Ίσως έτσι καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Κρήτης και των Κρητικών, της Κρήτης συνολικά και των Κρητικών συνολικά επαναλαμβάνω.

Τα προβλήματα της Κρήτης είναι κοινά και απαιτούν κοινή αντιμετώπιση, τα θέλγητρα της Κρήτης είναι κοινά και απαιτούν συντονισμένη ανάδειξη. Ας τραβήξουμε σήμερα μια γραμμή στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου κι ας αφήσουμε πίσω την Κρήτη που τσακώνεται για να διαιρέσει στα 4,  ας δουλέψουμε για μια Κρήτη 4Χ4. Εγώ ρισκάρω τη θέση μου, είμαι ειλικρινής. Ελπίζω να σας πείσω. Αν συνεννοηθούμε η Κρήτη θα ‘ναι σίγουρα κερδισμένη, αλλά και η αυτοδιοίκηση θα είναι κερδισμένη και η αιρετή περιφέρεια θα είναι πιο κοντά.

Θα είμαι σύντομος.

Υπάρχουν έργα που θέλουν πρωτίστως χρήματα και υπάρχουν δράσεις που θέλουν πρωτίστως αλλαγή νοοτροπίας.

Για τα έργα που απαιτούν χρήματα προτείνω τους εξής στόχους-προτεραιότητες για την περίοδο 2007-2013.

- Μεταφορές. Ολοκλήρωση ΒΟΑΚ. Διαβάζεται ως Βόρειος Οδικός ¶ξονας αλλά και ως Βασική Οικονομική Αρτηρία Κρήτης. Προτεραιότητα στην παράκαμψη των οικισμών και των πόλεων για λόγους ασφαλείας. Προτεραιότητα στα τμήματα του που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση σε μέση ωριαία ταχύτητα.

- Απορρίμματα. Ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο Κρήτης. Το 2013 να μας βρει χωρίς καμιά ανεξέλεγκτη χωματερή με σύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης.

- Ενέργεια. Ας μην κοροϊδευόμαστε το ενεργειακό μας μοντέλο είναι σε αδιέξοδο. Σε 10 χρόνια θα θέλουμε διπλάσια ενέργεια. Είναι παραμύθι να πιστεύουν κάποιοι ότι θα κλείσουν τα αστικά εργοστάσια για να φουσκώνει μονόπαντα ο Αθερινόλακκος. Όταν κοτζάμ Σουηδία, και δεν είναι η μόνη, βάζει ως στόχο την απεξάρτηση απ’ τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι δυνατόν η προικισμένη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Κρήτη να ποντάρει στο μαζούτ.

- Περιβάλλον, Μνημεία. Προστασία, συντήρηση, ανάδειξη. Είναι ακριβή υπόθεση, αλλά αξίζει τον κόπο. Και στο κάτω-κάτω το κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο και όχι μόνο οικονομικό.

Για τις δράσεις που απαιτούν κυρίως αλλαγή νοοτροπίας προτείνω επιγραμματικά τους εξής στόχους, τους οποίους θα εξειδικεύσουμε προσεχώς.

- Συντήρηση. Η συντήρηση είναι μια προοδευτική υπόθεση. Αφορά τα πάντα, απ’ το φράγμα Μπραμιανών και το οδικό δίκτυο ως την προστασία από τις πυρκαγιές και το φυσιολατρικό μονοπάτι που αναδείξαμε πριν λίγα χρόνια κι έκτοτε εγκαταλείψαμε.

- Εξοικονόμηση, ορθολογική διαχείριση πόρων. Αφορά το νερό, τα σκουπίδια, την ενέργεια. ¶λλοτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν δείκτης πολιτισμού. Σήμερα είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης.

- Διατροφική Ασφάλεια. Να δώσουμε στα προϊόντα της κρητικής γης αξιοπιστία και ποιότητα. Προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών.

- Τουρισμός. Αντί η Κρήτη να σκηνοθετεί αμφιλεγόμενα θέλγητρα να βάλει τα δικά της αστέρια στον ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται τα υδροβόρα γκολφ και οι all ιnclusive μονάδες που προσφέρουν πρωινό με βουτυράκια Βελγίου.

- Παιδεία – Πολιτισμός. Τα άφησα τελευταία γιατί είναι τα πιο αποτελεσματικά πολιτικά εργαλεία. Θέλουν βεβαίως χρόνο για να αποδώσουν. Αλλά η αναστροφή της αρνητικής πορείας της κοινωνίας της Κρήτης, η αντιμετώπιση των φαινομένων αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, η αλλαγή των νοοτροπιών, η αυτονόητη εφαρμογή των νόμων θα γίνουν χέρι-χέρι με τους δασκάλους όλους των βαθμίδων, με τους ανθρώπους του πολιτισμού που η Κρήτη συνεχίζει να γεννά, με την αυτοδιοίκηση που πρέπει να τους αξιοποιήσει. Το σχολικό εγχειρίδιο της Νομαρχίας Χανίων γραμμένο απ’ το Μίκη Θεοδωράκη δείχνει το δρόμο....

¶κουσα χθες το Γραμματικάκη σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Κούνδουρο να λέει πως ο πατριωτισμός σε καιρό ειρήνης είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ένα τέτοιο πατριωτισμό ζητώ να επιστρατεύσουμε για το καλό της Κρήτης, για το καλό της αυτοδιοίκησης. Από μας εξαρτάται το 2013 να ζούμε σε μια καλύτερη Κρήτη...

Αντώνης Ανηψητάκης
Πολιτικός μηχανικός,
επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης “το Λασίθι στην Πλώρη”
ananan@sit.forthnet.gr

Γαρεφαλάκη Ειρήνη
Επισκέπτης , 2006-08-03 23:09:27
Θα ήθελα πολυ να διαβασω το πρόγραμμά σας. 
 
Πιστεύω οτι το Λασίθι έχει τους πορους, μπορεί να τους παράξει, να τους επιστρατευσει και φυσικα να τους διεκδικησει. Λειπει ομως η πολιτική βουληση. 
 
Καλή δυναμη στο δύσκολο αυτο εγχείρημα, 
 
Ειρήνη 
 
 
Λασίθι στην Πλώρη, Πρό
Επισκέπτης , 2006-08-05 09:42:34
Αγαπητή Ειρήνη,  
στο ιδρυτικό κείμενο του "Λασίθι στην Πλώρη" θα δεις τη φιλοσοφία μας (http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2608&Itemid=32).  
Το πρόγραμμα πιστεύω να είναι έτοιμο τέλη Σεπτέμβρη, μέσα από μια διαβούλευση που θα γίνει στο site που ελπίζω να είναι έτοιμο μέσα στον Αύγουστο (www.plori.gr). Ως τότε θα χαρώ να συζητήσουμε τις απόψεις σου ηλεκτρονικά. Σ' ευχαριστώ πολύ 
Αντώνης Ανηψητάκης (ananan@sit.forthnet.gr)
Χατζηδάκη Παναγιώτα
Επισκέπτης , 2006-08-14 11:58:14
Κύριε Ανηψητάκη, το Λασίθι και η ανάπτυξή του Θα είναι μία δύσκολη προσπάθεια που όμως θα πρέπει να είναι κοινή και χωρίς ιδιοτέλεια. 
 
Το χρονικό περιθώριο των 6 χρόνων είναι αρκετό για να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί. 
 
Βασιστείτε στα νέα παιδιά, έχουν πολλά να προσφέρουν! 
 
 
Καλή επιτυχία !!!

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567668
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.