ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο επιούσιος άρτος δεν μπορεί να είναι κατεψυγμένο ή χη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Καταναλωτές
Οργανώσεις καταναλωτών , Κυριακή, 23 Ιούλιος 2006

Έχει αρχίσει εκτεταμένη παρέμβαση από τις μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας αλεύρων και άρτου και τις αλυσίδες των μεγάλων καταστημάτων (super markets) σε παγκόσμιο επίπεδο για να επικρατήσουν στον χώρο του ψωμιού και να επιβάλουν την απόλυτη ασυδοσία της ακρίβειας. Εμπνέονται από την κερδοσκοπία των μεγάλων εταιρειών επεξεργασίας γάλακτος, που στην Ελλάδα κατάφεραν αφού πρώτα κατέστρεψαν τους μικρούς γαλακτοπώλες να επιβάλουν τιμές 30% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Από την άλλη οι μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας αλεύρων και άρτου επέβαλαν στην κατανάλωση τις ορολογίες, που τους συμφέρουν, ονομάζοντας όλα τα φουσκωμένα αλεύρια σαν "άρτο" ακόμη και αυτά που καταψύχονται, καταργώντας έτσι όλα τα οφέλη της φυσικής μετατροπής του άλευρου σε άρτο, δηλαδή τα οφέλη του ψωμιού, που παραδοσιακά καταναλώναμε. Όπως δεν θα λέγαμε ποτέ γιαούρτη ένα αεριούχο γάλα έτσι δεν μπορούμε να ονομάσουμε ψωμί ή άρτο ένα χημικά φουσκωμένο αλεύρι, που ποτέ δεν έχει μετατραπεί σε άρτο. Με αυτή την ονομασία ξεγελάμε τους καταναλωτές, που πιστεύουν ότι αγοράζουν ψωμί. Ένα ψωμί που δεν γνωρίζουν από πού κρατά η σκούφια του, την προέλευση και την ακριβή περιγραφή των συστατικών του, τον τόπο, τα στάδια, τον τρόπο και την ημερομηνία της παραγωγής του.

Για όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επικράτηση μονοπωλιακού έλεγχου της αγοράς από το στάρι στο αλεύρι και το ψωμί από ελάχιστες παγκόσμιες πολυεθνικές εταιρείες. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), να μην προχωρήσει στην επιβολή με νόμο αυτής της κατάστασης, καταστρέφοντας τους μικρούς βιοτέχνες και ενισχύοντας την αισχροκέρδεια.

Ο καταναλωτής χρειάζεται τον φούρναρη της εμπιστοσύνης του, για να μπορεί να επιλέγει ψωμί φρεσκοψημένο, υγιεινό, φτηνό και παραδοσιακό, όπως αυτός το χρειάζεται. Δεν έχει ανάγκη καμιά απρόσωπη πολυεθνική, που τον εξαπατά όταν του πουλά το παρόμοιο  υπερφουσκωμένο, ζαχαρωμένο, λιπαρό, κατεψυγμένο με χημικά πρόσθετα αλευροκατασκεύασμα, σαν "άρτο" Τον εξαπατά δε και στην τιμή πουλώντας το ίδιο μέγεθος προϊόντος λίγο φτηνότερα αλλά με το μισό βάρος του πραγματικού ψωμιού, δηλαδή στην πραγματικότητα του πουλά αέρα.

Για να ξέρουμε τι τρώμε, ζητάμε:

- Ο "άρτος" ή "ψωμί" να περιέχει μόνον φυτικές φυσικές πρώτες ύλες. Μα μην περιέχει μεταλλαγμένα, δηλαδή οργανισμούς γενετικά τροποποιημένους με μηχανικό τρόπο (GMO).

- Τα φουσκωμένα με χημικά βελτιωτικά είτε κατεψυγμένα αλευροκατασκευάσματα να ονομάζονται "αλευροσκευάσματα" και όχι "άρτος" ή "αρτοσκευάσματα".

- Στον άρτο, στα αρτοσκευάσματα, στα αλευροσκευάσματα και στα άλευρα να μην χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Ιδιαίτερα η μαγιά να μην είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας μεταλλαγμένων μικροβίων.

- Να διευκρινιστούν και να αναπτυχθούν πρότυπα παραγωγής για το ψωμί με ονομασία "ολικής άλεσης", "με προζύμι", "με μαγιά", "χωριάτικο", "εφτάζυμο", "πολύσπορο" και "παραδοσιακό".

- Ο παραδοσιακός  "άρτος" να μην περιέχει άλλες πρώτες ύλες πλην άλευρα δημητριακών, νερό, φυσικό προζύμι. Επίσης αλάτι και φυτικά σάκχαρα σε περιεκτικότητα άνω του 1%. Στην ονομασία του να διευκρινίζονται τα δημητριακά και οι ποσότητες του άλατος και των πρόσθετων σακχάρων.

- Ο άρτος με προζύμι να μην περιέχει μαγιά, αλλά φυσικό προζύμι.

- Το φυσικό προζύμι να έχει PH μικρότερο του 5, να παράγεται από δημητριακά και νερό είτε μούστο είτε κρεμμυδόζουμο είτε άλλα φυσικά φυτικά υλικά. Σε περίπτωση χρήσης γάλακτος για την παραγωγή προζυμιού, αυτό πρέπει να αναγραφεί στις ενδείξεις του άρτου.

- Στον άρτο, στα αρτοσκευάσματα, στα αλευροσκευάσματα και στις συσκευασίες των αλεύρων, να αναγράφονται όλες οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες κατά σειρά ποσότητας και από το 2010 και μετά η περιεκτικότητά τους σε γλουτένη, ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

- Να αφαιρεθεί η ονομασία "βιολογικός άρτος", διότι δεν περιέχεται στον κανονισμό της ΕΕ 2092/91 και δεν έχουν αναπτυχθεί πρότυπα παραγωγής του και να μπεί στην θέση της "άρτος από βιολογικά δημητριακά" (διευκρινίζοντας στο κάθε προϊόν από πιο δημητριακό προέρχεται).

- Να απαγορευτεί στα αρτοποιεία να παράγουν και να διαθέτουν καταψυγμένη ζύμη για άρτο είτε αρτοσκευάσματα και παράλληλα άρτο, αρτοσκευάσματα είτε αλευροσκευάσματα από κατεψυγμένη ζύμη.

- Να θεσμοθετηθούν διαδικασίες στην παραγωγή διακίνηση και διάθεση προϊόντων από κατεψυγμένες ζύμες, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και η δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή.

- Ο άρτος και τα αρτοσκευάσματα να μπορούν να πωλούνται ασυσκεύαστα μόνο από τον παραγωγό τους και μόνον αυθημερόν από την παραγωγή τους. Τα προϊόντα αυτά να μην εκτίθενται σε χώρους προσβάσιμους από ανθρώπους, πλην των παραγωγών και των πωλητών τους.

- Τα προψημένα κατεψυγμένα προϊόντα από αλεύρι (bake off), να αναγράφουν ρητά στην συσκευασία τους, ότι απαγορεύεται να επανακαταψυχθούν διότι αποψύχθηκαν μία φορά. Όλα αυτά τα προϊόντα αυστηρά πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα και γι' αυτό το λόγο.

Οργανώσεις Καταναλωτών

ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας

ΕΚΠΟΙΖΩ - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

ΒΙΟΖΩ - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 265 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55168889
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.