ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όταν κυλήσει το µπαλάκι, θα βγει το νερό από τ’ αυ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Από τη ΓΑΛΕΡΑ , Τετάρτη, 31 Μάιος 2006

Αντι-γκολφ

Από τη ΓΑΛΕΡΑ [www.galera.gr] Πέμπτη 3 Μαϊου 2006

του Χ.Ε. Πολυχρονιάδη
 
Εκτεταµένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα υποστεί η Μεσσηνία κάτω από την µΠΟΤΑ του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου.

Τι σχέση µπορεί να έχουν µεταξύ τους ένας πρωθυπουργός, δύο εφοπλιστές, µια τσιµεντοβιοµηχανία, ένα µπαλάκι του γκολφ και το “νερό στ’ αυλάκι”;

Η απάντηση στο ερώτηµα είναι η εξής: όταν το µπαλάκι του γκολφ κυλήσει για πρώτη φορά πάνω στη γη της Μεσσηνίας, τότε ο εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος -µε τη µεγάλη υποστήριξη που του παρείχε ο σηµερινός πρωθυπουργός Κ. Καραµανλής- θα έχει φτιάξει µια “βιοµηχανία” τουρισµού µε γήπεδα γκολφ και ξενοδοχεία, σε µια περιοχή όπου πριν από 35 χρόνια ο εφοπλιστής Καραγεώργης “ονειρευόταν” να δηµιουργήσει τσιµεντοβιοµηχανία, εργοστάσιο χρωµάτων, χαλυβουργεία και ναυπηγεία. Κι όταν κυλήσει το µπαλάκι ίσως να µην υπάρχει αρκετό νερό να κυλήσει στ’ αυλάκι...

Τα γήπεδα γκολφ “τραβάνε” τεράστιες ποσότητες νερού και επιστήµονες υποστηρίζουν ότι η Μεσσηνία δεν ενδείκνυται για τέτοιες δραστηριότητες.

Όπου βέβαια υπάρχει επιχειρηµατικό ενδιαφέρον υφίστανται και επιχειρήµατα του τύπου “όλα γίνονται” αλλά και µπόλικο παρασκήνιο, οικονοµικό και πολιτικό. Η Περιοχή Ολοκληρωµένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, όπως έχει βαφτιστεί η δηµιουργία γηπέδων γκολφ στην περιοχή, αποτελεί µία ακόµη περίπτωση επιχειρηµατικού ενδιαφέροντος “µε τα όλα της”.


Πρωταγωνιστής στην ιστορία είναι ο εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής του οµίλου Costamare (µε στόλο 60 πλοίων µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων), µέτοχος στην αεροπορική εταιρεία AEGEAN και όνοµα που “παίζει” ως πιθανός συνεργάτης των Κινέζων που θα εκµεταλλευτούν τα ελληνικά λιµάνια για τη µεταφορά των εµπορευµάτων τους στην Ευρώπη. Όνοµα πασίγνωστο δηλαδή στους επιχειρηµατικούς κύκλους, αλλά άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες, τουλάχιστον µέχρι τον Απρίλιο του 2005, όταν ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίµου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Το ενδιαφέρον στην ιστορία ήταν το αντικείµενο της συνάντησής τους: δεν αφορούσε την εφοπλιστική δραστηριότητα του επιχειρηµατία, αλλά τα επενδυτικά του σχέδια για τη Μεσσηνία, που τυγχάνει και τόπος καταγωγής του, τα οποία είχαν κολλήσει σε “γραφειοκρατικά ζητήµατα”.

Είχε βέβαια φροντίσει ο ίδιος τέσσερις µήνες νωρίτερα να “απορρίψει δηµόσια” («Βήµα» 23/01/2005) την πρόσκληση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες εφοπλιστές για επαναπατρισµό κεφαλαίων για επενδύσεις, “κάνοντας λόγο για σωρεία προβληµάτων και καθυστερήσεων που είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές ζηµιές”, αναφερόµενος στα προβλήµατα που αντιµετώπιζε µε την ΠΟΤΑ. Από το Μέγαρο Μαξίµου φαίνεται ότι πήρε το πράσινο φως για την υλοποίηση των σχεδίων του, µε την υπόσχεση ότι θα “ξεκολλήσουν” τα θέµατα γραφειοκρατίας.


Ο όρος ΠΟΤΑ εµφανίστηκε για πρώτη φορά στο νόµο 2545/1997. Επρόκειτο για ένα νόµο-πλαίσιο που έδινε τον ορισµό της ΠΟΤΑ και περιέγραφε ότι σ’ αυτού του τύπου τις επενδύσεις θα έπρεπε να συνδυάζονται διαφορετικές µορφές τουρισµού: ο κλασικός (ξενοδοχειακός) µε συνεδριακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Σκέψεις για δηµιουργία ΠΟΤΑ υπήρχαν και στην Κρήτη και στον Αστακό, αλλά τελικά µόνο αυτή της Μεσσηνίας προχώρησε. Το 2001 εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονοµίας και Χωροταξίας-Περιβάλλοντος, η οποία έθετε τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για τρεις ΠΟΤΑ στην Μεσσηνία (Πύλου, Ρωµανού, Ρυζόµυλου), τις οποίες θα κατασκεύαζε η εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ» (ΤΕΜΕΣ ΑΕ) του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου.

Ο Κωνσταντακόπουλος διέθετε ήδη µεγάλες εκτάσεις στην περιοχή. Ο νόµος όµως του έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων, καθώς ίσχυε για τις ΠΟΤΑ ό,τι ισχύει και για τις βιοµηχανικές περιοχές (ΒΗΠΕ): δηλαδή ότι, εφόσον η επένδυση πρόκειται να οφελήσει το δηµόσιο συµφέρον, µπορεί να κάνει και απαλλοτριώσεις, εάν φυσικά διαθέτει ο ίδιος ένα προκαθορισµένο -από το νόµο- ποσοστό της συνολικής έκτασης που απαιτείται για να γίνει η “βιοµηχανία”.

Κάθε µια από τις ΠΟΤΑ της Μεσσηνίας θα έχει έκταση περίπου 1.400 στρέµµατα. Για την Πύλο και τον Ρωµανό η ώρα των απαλλοτριώσεων έφτασε τον περασµένο Αύγουστο, καθώς τότε το Μονοµελές Πρωτοδικείο Καλαµάτας εξέδωσε απόφαση (1180/2005) µε την οποία καθόρισε την τιµή µονάδος για τα ακίνητα (από 8 έως 30 ευρώ ανά τ.µ.). Στα µέσα Φεβρουαρίου του 2006 η ΤΕΜΕΣ απέστειλε εξώδικα στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωµένων στρεµµάτων να της αποδώσουν τα κτήµατα, µε την επισήµανση ότι αυτή έχει καταθέσει ήδη τα χρήµατα στο Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παρόλο που το εξώδικο έδινε διορία δέκα ηµερών για την παράδοση των τίτλων ιδιοκτησίας, πληροφορούµαστε ότι µέχρι και τα µέσα Απριλίου κανείς από τους 40 ιδιοκτήτες που έλαβαν το σχετικό εξώδικο δεν είχε παραδώσει κτήµατα, αλλά ούτε και η εταιρεία προχώρησε σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης, πιθανότατα επειδή περιµένει την έκδοση οικοδοµικών αδειών από τις αρµόδιες υπηρεσίες. Εκρεµµούν βέβαια και προσφυγές πέντε πολιτών - ιδιοκτητών ακινήτων στο Συµβούλιο της Επικρατείας, µε τις οποίες ζητούν την ακύρωση -και την αναστολή ενδιαµέσως µέχρι να βγει η οριστική απόφαση- της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τις απαλλοτριώσεις.


Οι ΠΟΤΑ Ρωµανού και Πύλου θεωρείται ότι σε θέµατα διαδικασιών είναι πιο “προχωρηµένες” σε σχέση µε αυτή του Ρυζόµυλου όπου ο Κωνσταντακόπουλος αγοράζει ακόµη γη. Ο “καπετάνιος”, όµως, εκτός από αγοραστής είναι παράλληλα και “πωλητής”. Ναι, πωλητής του εαυτού του.

Σε κάθε ραντεβού µε τους ιδιοκτήτες των κτηµάτων πάει ο ίδιος και επιχειρεί να τους πείσει πόσο µεγάλο καλό θα κάνει στον τόπο του µε την επένδυση αυτή και ότι “τα παιδιά σας δε θα χρειαστεί να µπαρκάρουν και να µεταναστεύσουν, όπως αναγκάστηκα να κάνω εγώ από 13 χρονών”. Όταν βέβαια οι ιδιοκτήτες “κλωτσάνε” τότε µπαίνει και το επιχείρηµα της απαλλοτρίωσης: Ε, αν δεν πάρουµε το κτήµα σήµερα µ’ αυτά τα λεφτά, αύριο µπορεί να το πάρουµε µέσω του δικαστηρίου και σε χαµηλότερη τιµή. Τα ακίνητα τα αγοράζει ο ίδιος ο Κωνσταντακόπουλος και εν συνεχεία τα µεταβιβάζει στην εταιρεία του, την ΤΕΜΕΣ.

Μόνο πέρσι, µε δύο συµβολαιογραφικές πράξεις που έγιναν από την Κωνσταντίνα Λάρδα, συµβολαιογράφο -και σύζυγο του γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη- µεταβιβάστηκαν ακίνητα που η αξία τους ξεπερνούσε τα 33 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, λίγο µε τα λόγια, λίγο µε τα έργα (δωρεές σε δήµους και κοινότητες κυρίως), ο Κωνσταντακόπουλος έχει κατορθώσει να πάρει µε το µέρος του το µεγαλύτερο τµήµα της τοπικής κοινωνίας, η οποία δε δείχνει να καταλαβαίνει τι ζηµιά µπορεί να προκληθεί από τα γήπεδα του γκολφ στην ευρύτερη περιοχή.

Τα γήπεδα γκολφ 18 οπών, σαν αυτά που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Πύλο και τον Ρωµανό, καλύπτουν συνήθως επιφάνεια 550-600 στρεµµάτων. Για τη συντήρηση του χλοοτάπητα απαιτούνται καθηµερινά περίπου 5 κυβικά µέτρα νερού για κάθε τετραγωνικό µέτρο. Δηλαδή και για τα δύο γήπεδα θα απαιτηθούν περίπου 5.500 κυβικά µέτρα νερού, ποσότητα που αρκεί για να καλύψει τις ηµερήσιες ανάγκες µιας πόλης 20.000 κατοίκων.

Το νερό για το πότισµα των γηπέδων θα προέρχεται από τα ποτάµια και τους χειµάρρους της περιοχής. Για το γήπεδο της Πύλου έχει ήδη κατασκευαστεί λιµνοδεξαµενή στον Πυλόκαµπο, όπου θα αποθηκεύονται τα νερά των ποταµών Ξεριά και Καλαµάρη-Γιαννούζαγα. Όπως καταγγέλλει η τοπική κίνηση πολιτών “ΚΙΝΩ”, που “κυνηγάει” χρόνια το θέµα της ΠΟΤΑ, “κάτι τέτοιο θα διαταράξει δραµατικά και θα αλλοιώσει το τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή της Γιάλοβας, γιατί έτσι θα πάψει να εµπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας”. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το γήπεδο της ΠΟΤΑ Ρωµανού, για το πότισµα του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δηµιουργία µιας ακόµη λιµνοδεξαµενής στη θέση “Λεζάκι” Κορυφασίου, όπου θα γίνεται η αποταµίευση από τα νερά του ποταµού Σελά.

Σε οµώνυµο έντυπο που εκδίδει ανά δίµηνο η “ΚΙΝΩ” είχε φιλοξενηθεί και άρθρο της Ελένης Καπετανάκη-Μπριασούλη, καθηγήτριας στο τµήµα Γεωγραφίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Στο άρθρο σηµειωνόταν ότι η Μεσσηνία είναι ακατάλληλη περιοχή για γήπεδα γκολφ, διότι σε περιοχές που ανήκουν σε ηµίξερες ή ύφυγρες βιοκλιµατικές ζώνες, η αλόγιστη χρήση του νερού µπορεί να έχει περιβαντολλογικές επιπτώσεις ακόµη και στο κλίµα!

Και δεν είναι µόνο το νερό: για τη δηµιουργία των δύο ΠΟΤΑ έχουν ήδη ξηλωθεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, ενώ µέχρι και πριν από δύο εβδοµάδες ο αρµόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς δεν είχε υπογράψει την έγκριση της περιβαντολλογικής µελέτης (που έχει συνταχθεί από συνεργάτες της ΤΕΜΕΣ), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι όποιες εργασίες. Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου µας ενηµέρωσαν ότι “είναι θέµα ηµερών να πέσει η υπογραφή” και ότι καθυστέρησε επειδή έπρεπε να περάσει πρώτα από υπηρεσίες συναρµόδιων υπουργείων (Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης).

Ουσιαστικά δηλαδή το έργο προχωράει εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρχει περιβαντολλογική µελέτη. Κι εδώ είναι που αντιλαµβάνεται κανείς το λόγο της επίσκεψης Κωνσταντακόπουλο στον πρωθυπουργό: είναι δυνατόν να έχει ρίξει ο εφοπλιστής τόσα λεφτά και να του καθυστερούν τα υπουργεία την επένδυση ή και να µην του εγκρίνουν την περιβαντολλογική µελέτη;


Το τι θα συµβεί τελικά µε την ιστορία της ΠΟΤΑ, θα το δούµε προσεχώς. Αυτό που προκαλεί αίσθηµα απογοήτευσης σε εκείνους που διαφωνούν µε το έργο είναι ότι όσοι έχουν πειστεί για τα οικονοµικά οφέλη που υπόσχεται για την περιοχή ο επιχειρηµατίας από τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ, αδυνατούν να κατανοήσουν τη ζηµιά που θα προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον.

Η τοπική κοινωνία βέβαια είχε πειστεί και στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 για τα οικονοµικά οφέλη από τη λειτουργία των εργοστασίων και του ναυπηγείου που ήθελε να κατασκευάσει εκεί ο εφοπλιστής Καραγεώργης, αδιαφορώντας και τότε για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Τη φυσική οµορφιά του τόπου είχε “σώσει”, µετά την πτώση της χούντας, ο τότε υπουργός Προεδρίας Γεώργιος Ράλλης. Είχε επισκεφθεί µε ελικόπτερο την περιοχή και είδε πού ήθελε ο εφοπλιστής να γίνουν τα εργοστάσια. Οι παλαιότεροι θυµούνται ότι όταν κατέβηκε από το ελικόπτερο, οι κάτοικοι της Πύλου τον περίµεναν µε µαύρες σηµαίες και διαµαρτύρονταν για την µη κατασκευή των εργοστασίων. Ο Ράλλης φέρεται να τους είπε “πηγαίνετε σπίτια σας, δεν πρόκειται να καταστραφεί αυτός ο τόπος από τα εργοστάσια”.

Για την ιστορία -που επαναλαµβάνεται- ο Κωνσταντακόπουλος είναι αυτός που αγόρασε περί τα τέλη του ‘80 τις εκτάσεις που ανήκαν στον εφοπλιστή Καραγεώργη...

Το αντλιοστάσιο

«Η λιµνοθάλασσα της Γιάλοβας επικοινωνεί µέσω ενός στενού καναλιού µε τον γειτονικό κόλπο του Ναβαρίνου καθώς και µε τα ποτάµια και παραποτάµια οικοσυστήµατα που την περιβάλλουν. Έτσι δηµιουργείται µια ποικιλία γεωλογικών σχηµατισµών, όπου το θαλασσινό νερό αναµειγνύεται µε το γλυκό των ποταµών, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Όλο αυτό το σύµπλεγµα των φυσικών παραµέτρων έχει ως αποτέλεσµα το σχηµατισµό του βιότοπου της Γιάλοβας». Οι πληροφορίες αυτές περιέχονται στο βιβλίο «Μετατροπή, Αντλιοστάσιο, Γιάλοβα» της Ισµήνης Καρυωτάκη που εκδόθηκε πρόσφατα από το «Ροδακιό». Το θέµα του βιβλίου είναι το αντλιοστάσιο που χτίστηκε στην περιοχή της Πύλου τη δεκαετία του ‘50, µε σκοπό την αποξήρανση της λίµνης Γιάλοβα και τη µετατροπή της σε καλλιεργήσιµη γη. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε τελικά τη δεκαετία του ‘60 και η συγγραφέας καταγράφει την προσπάθεια που έκαναν πριν λίγα χρόνια µερικοί βιολόγοι και αρχιτέκτονες για να µετατρέψουν το αντλιοστάσιο σε Κέντρο Περιβαντολλογικής Ενηµέρωσης. Η καλή τους προσπάθεια, όµως, δεν είχε αποτέλεσµα επειδή...

Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την ΓΑΛΕΡΑ
Ιστοσελίδα:
www.galera.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 300 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087058
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.