ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αντι-γκολφ. Και ο Θεός Βοηθός Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Από τη Γαλέρα , Τρίτη, 11 Ιούλιος 2006

Aντι-γκολφ
  
Και ο Θεός βοηθός!

Από τη Γαλέρα [http://www.galera.gr]

Φιλέτα του εκκλησιαστικού real-estate εκχωρούνται σε ιδιώτες για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, κόντρα στις επιθυµίες του... ποιµνίου, του περιβάλλοντος και της κοινής λογικής.

Γκρικ σουβλάκι, µουζάκα, ρουµς του λετ και... γκολφ λέσονς. Τα σχέδια των επιχειρηµατιών για τη δηµιουργία δεκάδων γηπέδων γκολφ σε όλη την Ελλάδα αναπόφευκτα προκαλούν τον παραπάνω συνειρµό για τον «µετασχηµατισµό» του ελληνικού τουρισµού. Αν και εκ πρώτης όψεως ο µετασχηµατισµός αυτός φαντάζει αστείος, στην πραγµατικότητα ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους -κυρίως για το περιβάλλον. Και παρ’ όλο που σε χώρες όπως η Ισπανία -που έχει πολλά κοινά κλιµατολογικά χαρακτηριστικά µε την Ελλάδα- φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να µετανιώνουν πικρά για τις αντίστοιχες «επενδύσεις» και να πληθαίνουν οι φωνές για το νερό που το λένε πλέον νεράκι στο νότο της χώρας, στην Ελλάδα επιµένουµε... τριτοκοσµικά, δεν παίρνουµε παράδειγµα από τα παθήµατα των άλλων και για χάρη του real estate -όπως προκύπτει τελικά- ετοιµαζόµαστε να ανοίξουµε τρύπες... στο νερό και µάλιστα µε τη βοήθεια του Θεού: σηµαντικές εκτάσεις που προορίζονται για γήπεδα γκολφ ανήκουν σε µονές και µητροπόλεις οι οποίες τις παραχωρούν, φυσικά, µε το αζηµίωτο!

Στο προηγούµενο τεύχος της ΓΑΛΕΡΑΣ είχαµε κάνει µία εκτενή αναφορά στα σχέδια του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου για τη δηµιουργία γηπέδων γκολφ στην Μεσσηνία (Ρωµανός, Πύλος, Ρυζόµυλος) και για το πώς απέσπασε πριν από ένα χρόνο τη στήριξη του πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή προκειµένου να ξεπεραστούν «γραφειοκρατικά» ζητήµατα όπως οι περιβαλλοντικοί όροι. Το τεύχος κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου και µία ηµέρα αργότερα, στις 4 Μαΐου δηλαδή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για έγκριση των περιβαντολλογικών όρων για το γκόλφ και το ξενοδοχειακό συγκρότηµα στην περιοχή του Ρωµανού. Για την υπογραφή Σουφλιά το µάθαµε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οµιλίας του προς τις παραγωγικές τάξεις της Μεσσηνίας στην Καλαµάτα στις 6 Μαΐου.

Λίγες ηµέρες αργότερα, στις 10 Μαΐου, ζητήσαµε από το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ το σχετικό κείµενο µε τους περιβαλλοντικούς όρους. Στην αρχή µας είπαν ότι δε γίνεται και αναγκαστήκαµε να τους θυµίσουµε ότι σε παλαιότερη επικοινωνία µαζί τους µας είχαν πει ότι «γίνεται µόνο αν έχει υπογράψει ο υπουργός». Μας είπαν ότι θα το «κοιτούσαν». Στις 15 Μαΐου επικοινωνήσαµε ξανά µαζί τους και η απάντηση ήταν ότι «ψάχνουν να βρουν το κείµενο, το οποίο λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ίσως εστάλη άµεσα πίσω στην αρµόδια υπηρεσία» και ότι µόλις το βρουν θα µας καλέσουν. Από τότε έχει περάσει ένας µήνας και ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Σχέδια -είτε στα σκαριά, είτε προχωρηµένα- για τη δηµιουργία γηπέδων γκολφ υπάρχουν και για άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Ηλεία, τη Μαγνησία και τη Χίο.

Από τις µπίζνες του γκολφ δε θα µπορούσε να µείνει απ’ έξω ο «άρχοντας» του real estate στην Ελλάδα, δηλαδή η Εκκλησία. Στη Μαγνησία, τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν σχέδια εταιρείας καναδικών συµφερόντων για δηµιουργία γηπέδου γκολφ στις Νηές του Δήµου Σούρπης (επαρχία Αλµυρού), σε µία έκταση 2.500 στρεµµάτων που ανήκει στην Μητρόπολη Δηµητριάδος. Στην έκταση αυτή υπάρχουν σήµερα ελαιόδεντρα, τα οποία µάλιστα καλλιεργούνται µε οικολογικό τρόπο. Το τριήµερο της Πρωτοµαγιάς (Σάββατο 29 Απριλίου έως Δευτέρα 1 Μαΐου) τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας κατασκήνωσαν στις Νηές προκειµένου να εκφράσουν µε αυτόν τον τρόπο την πλήρη αντίδρασή τους στη δηµιουργία γηπέδου γκολφ. Στην ανακοίνωση µάλιστα που εξέδωσαν µε αφορµή την «κατασκήνωση διαµαρτυρίας» µεταξύ άλλων, αναφέρουν: «θεωρούµε ότι δεν είναι σωστό η εκκλησία, που δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισµός να δίνει
γεωργική γη, υψηλής παραγωγικότητας, για την κατασκευή καταστροφικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων».

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος επιχείρησε -µέσω τρίτου προσώπου- να προσεγγίσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να τους µεταφέρει το µήνυµα ότι θα ήθελε να συναντηθεί µαζί τους, να ακούσει τα επιχειρήµατά τους σχετικά µε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και αν αυτά τον έπειθαν, να διακόψει άµεσα κάθε σχέδιο. Μέχρι σήµερα πάντως, κανένα τέτοιο ραντεβού δεν έχει πραγµατοποιηθεί.

Πιο προχωρηµένα είναι τα σχέδια για την Κρήτη και συγκεκριµένα για τη Σητεία όπου αναπτύσσονται παράλληλα τέσσερις διαφορετικές επενδύσεις. Αυτή που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι στο Κάβο Σίδερο, καθώς η έκταση (25.000 στρέµµατα) ανήκει στην Ιερά Μονή Τοπλούς. Για την εκµετάλλευση τής έκτασης το µοναστήρι σύστησε το ίδρυµα «Παναγία η Ακρωτηριανή Α.Ε.» (σ.σ. και ίδρυµα και... Α.Ε) το οποίο έχει υπογράψει συµφωνητικό µε τη βρετανικών συµφερόντων εταιρεία Loyalward Ltd που πρόσφατα µετονοµάστηκε σε Minoan Group. Η συµφωνία προβλέπει, µεταξύ άλλων, την ενοικίαση της έκτασης για 40 χρόνια µε option για ακόµη 40, µε την «Παναγία η Ακρωτηριανή Α.Ε.» να παίρνει αντί ενοικίου ποσοστό επί των κερδών του συγκροτήµατος γκολφ-ξενοδοχείων, όταν αυτό λειτουργήσει. Η βρετανική εταιρεία περιµένει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειµένου να ξεκινήσει την κατασκευή του συγκροτήµατος.

Οι άλλες τρεις επενδύσεις στη Σητεία πρόκειται να γίνουν στο Κάβο Πλάκο του Δήµου Ιτάνου από την «Εταιρεία Αναπτύξεως Ανατολικής Κρήτης», στην περιοχή Αγιάς Φωτιάς του Δήµου Σητείας από την εταιρεία «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης Α.Ε.» και στον όρµο Φανερωµένης, επίσης του Δήµου Σητείας, από την «Ικτίνος Τεχνική-Τουριστική Α.Ε.». Στο Κάβο Σίδερο θα γίνουν τρία γήπεδα γκολφ και από ένα γήπεδο θα γίνει στις υπόλοιπες τρεις περιοχές. Στην Κρήτη υπάρχει ήδη γήπεδο γκολφ στην Χερσόννησο, πράγµα που σηµαίνει ότι το νησί θα µετράει κάποια στιγµή επτά γήπεδα γκολφ, ενώ επιχειρηµατίες έχουν στα σκαριά σχέδια για ακόµη περισότερα γήπεδα.

Το παγκρήτιο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων «Οικοκρήτη» έχει υποβάλει ένσταση κατά της µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο. Σύµφωνα µε τη Συνθήκη των Ηνωµένων Εθνών για την Απερήµωση, η Κρήτη κατατάσσεται στα πιο ευαίσθητα οικοσυστήµατα. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύµβαση, έχει καταρτίσει το σχέδιο δράσης κατά της Ερηµοποίησης και έχει δηµιουργήσει την Εθνική Επιτροπή για την καταπολέµηση της Απερήµωσης.

«Θεωρούµε δεδοµένο ότι η εγκατάσταση γηπέδων γκολφ σε περιοχές µε υψηλό δείκτη κινδύνου ερηµοποίησης και ξηροθερµικό κλίµα, όπως της Κρήτης και ακόµα περισσότερο της Ανατολικής Κρήτης, είναι από πολλές απόψεις απαράδεκτη και επικίνδυνη. Η αφαίρεση της πολύτιµης φρυγανώδους βλάστησης που συγκρατεί το λιγοστό έδαφος και η αντικατάστασή της µε γρασίδι είναι µια πρακτική που εγγυάται τη διάβρωση και την απερήµωση των, κατά τα άλλα, προστατευόµενων περιοχών» αναφέρει, µεταξύ άλλων, το δίκτυο «Οικοκρήτη» στην ένστασή του. Παράλληλα, διατυπώνεται το ερώτηµα τι θα γίνει αν σε περίπτωση κρίσης στον τουρισµό, σταµατήσουν να αρδεύουν τα γήπεδα γκολφ. Ο άνεµος και η βροχή γρήγορα θα ξεπλύνουν το χώµα. Όµως το έδαφος σε αυτά τα ευαίσθητης ισορροπίας οικοσυστήµατα, είναι πολύτιµο: για να δηµιουργηθεί ένα εκατοστό εδάφους χρειάζονται 500 έως 1.000 χρόνια.

Περί τα τέλη Μαρτίου το νοµαρχιακό συµβούλιο Ηλείας αποφάσισε οµόφωνα να παραχωρήσει σε ιδιώτες έκταση 2.400 στρεµµάτων της αποξηραµένης –από τη χούντα– πρώην λίµνης Αγουλινίτσας για την κατασκευή γηπέδου γκολφ. Πριν από µερικά χρόνια είχαν πέσει ιδέες (και νοµοσχέδια) για δηµιουργία γκολφ στη λίµνη Καϊάφα αλλά και στον προστατευόµενο από τη διεθνή σύµβαση Ramsar υδροβιότοπο Κοτυχίου - Στροφυλιάς. Τα σχέδια αυτά συνάντησαν την αντίδραση τοπικών ενώσεων για το περιβάλλον και –ευτυχώς– αποσύρθηκαν. Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν και για την Αγουλινίτσα.

Το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιουνίου η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής φιλοξένησε στην Ουρανούπολη δηµοσιογράφους προκειµένου να τους ενηµερώσει για την τουριστική «υπόσχεση» της περιοχής, την Ολοκληρωµένη Τουριστική Εµπειρία (σ.σ. αντιγράφουµε από το σχετικό δελτίο τύπου) µε άξονες τον Πολιτισµό και το Περιβάλλον. «Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συνεχιζόµενη προσπάθεια του φορέα (της Ένωσης Ξενοδόχων δηλαδή) να εξασφαλίσει τις συνθήκες για τη δηµιουργία δικτύου γηπέδων γκολφ, µε τη µεσολάβηση στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης». Εκεί ανακοινώθηκε εν ολίγοις ότι εκκρεµεί η διαδικασία για να δοθούν άδειες για τη δηµιουργία γηπέδων γκολφ στις περιοχές Σάνης, Αγίου Μάµα, Ψακούδια καθώς και δεύτερου γηπέδου στο Πόρτο Καρράς. Ο νοµάρχης Χαλκιδικής Αργ. Λαφαζάνης είπε στους δηµοσιογράφους ότι ο ίδιος συµφωνεί µε την ανάπτυξη δικτύου γηπέδων γκολφ αλλά ότι η νοµαρχία θα λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής. Με δηµοτικές και νοµαρχιακές εκλογές ενόψει, τι θα έλεγε;

Εκεί όµως που διαδραµατίζεται για περισσότερο από πέντε χρόνια µία απίστευτη ιστορία σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης πότε µε βίλες και πότε µε γκολφ είναι στη Χίο. Ο εφοπλιστής Τσάκος µε τον επιχειρηµατία Βίο αγόρασαν περί τα τέλη του 2000 δασική έκταση 2.600 στρεµµάτων στην περιοχή Κορακάρη. Λίγες ηµέρες µετά την αγορά η έκταση χαρακτηρίζεται χορτολιβαδική! Όλα αυτά τα χρόνια κάτοικοι και φορείς της περιοχής επιχειρούν την ανάκληση των αποφάσεων αποχαρακτηρισµού και την –κατ’ αυτούς– παράνοµη πώληση των δασικών εκτάσεων. Τον Αύγουστο του 2005 το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει ότι η πώληση της έκτασης είναι νόµιµη και τώρα εκκρεµεί στο ΣτΕ το θέµα του αποχαρακτηρισµού.

Το γκολφ όµως ενδέχεται να βγάλει και...φτερά! Όπως διαβάσαµε στην εφηµερίδα “Ο Κόσµος του Επενδυτή” (17/06) ο Διεθνής Αερολιµένας Αθηνών έχει καταθέσει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας φάκελο για δηµιουργία εκθεσιακού κέντρου και γηπέδου γκολφ 18 οπών στη θέση Τηγάνι, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του αεροδροµίου!

Για τα γήπεδα γκολφ και τις επιπτώσεις που αυτά µπορεί να επιφέρουν στο περιβάλλον ζητήθηκε η άποψη του Κ. Λιαρίκου, υπεύθυνου Περιβαλλοντικών Προγραµµάτων του WWF, ο οποίος δεν τάχθηκε κατά της δηµιουργίας τους σε περίπτωση που αυτά πληρούν µία σειρά από προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα γήπεδα γκολφ δεν περιορίζονται µόνο στην σπατάλη του νερού. Για τη συντήρηση του χλοοτάπητα των γηπέδων µπορεί να απαιτείται και εντατική χρήση φυτοφαρµάκων, τα οποία είναι κυρίως χηµικά και όχι οργανικά. Έτσι, προκαλείται ρύπανση και αλάτωση του εδάφους, ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων καθώς και της τοπικής ατµόσφαιρας. «Η περίπτωση της Πύλου µε βρίσκει απόλυτα αντίθετο διότι µιλάµε για µία επένδυση που γίνεται σε µια οικολογική περιοχή τεράστιας σηµασίας που είναι ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας και η παραλία Βοϊδοκοιλιά, που είναι θέση ωοτοκίας της Καρέτα-Καρέτα», αναφέρει σε δήλωσή του.

Έρχεται λειψυδρία*

«Προς ακόµη ένα δύσκολο καλοκαίρι οδεύει η νότια Ευρώπη κατά τους ειδικούς, που προβλέπουν ότι οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερµοκρασίες θα οδηγήσουν σε ξηρασία για τρίτη συνεχόµενη χρονιά.

Όπως επισηµαίνει ο Κάρλο Λαβάλε, του κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC), οι λιγοστές βροχές σε µια εκτεταµένη περιοχή -από την Ιβηρική Χερσόνησο, ένα µέρος της νότιας Γαλλίας, τη Σαρδηνία, την Ιταλία και µέχρι τα ελληνικά νησιά- σε όλη τη διάρκεια του χειµώνα και της άνοιξης συνδυάζονται µε τις αυξηµένες µέσες θερµοκρασίες δηµιουργώντας «τις ιδανικές συνθήκες» για µια νέα ξηρασία. Κατά τον Ρόναν Ούελ, επικεφαλής του τµήµατος αναλύσεων στην Ευρωπαϊκή Διαστηµική Υπηρεσία, «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου οι βροχές µειώνονται χρόνο µε τον χρόνο, ενώ οι θερµοκρασίες δεν παύουν να ανεβαίνουν». Το αποτέλεσµα είναι ότι εδώ και µια πενταετία, κάθε χρονιά χαρακτηρίζεται ως «η πιο ζεστή από όλες». «Τα συσσωρευµένα ελλείµµατα (βροχοπτώσεων) σε συνδυασµό µε τις υψηλές θερµοκρασίες και την αυξανόµενη εκµετάλλευση των υδάτινων πόρων εµποδίζουν την αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων», τονίζει ακόµη ο κ. Ούελ, κάνοντας λόγο για µια µακροπρόθεσµη τάση για ζέστη και ξηρασία που θα υποχρεώσει ένα µέρος της νότιας Ευρώπης να “αναδιοργανώσει” τον εφοδιασµό και τη διαχείριση του νερού. Η Κοµισιόν εκτιµά ότι το κόστος τής ξηρασίας από το 2003 µέχρι σήµερα ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ».

* Από την εφηµερίδα «Ελευθεροτυπία» (14/06/06).

του Χ. Ε. Πολυχρονιάδη

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 286 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087780
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.