ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νεάπολη, Παρίσι και Λιλή Ζωγράφου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Κυριακή, 09 Ιούλιος 2006

του Αντώνη Ανηψητάκη [i]

Αν δεν υπήρχε η κοσμοπολίτισσα νεαπολίτισσα συγγραφέας η παράθεση των δυο πόλεων θα φαίνονταν περισσότερο αυθαίρετη. Ελπίζω παρακάτω να εξηγήσω γιατί δεν είναι.

Βρέθηκα το τελευταίο διάστημα δυο φορές στη Νεάπολη.

Την πρώτη φορά παρακολούθησα σεμινάριο με θέμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την προστασία του περιβάλλοντος που διοργάνωσε το τοπικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Πρόσεξα τη σχετικά ανέπαφη ενδοχώρα, που διασώζει ακόμα ευτυχώς το άλλοτε περίφημο κρητικό τοπίο, που τόσο έχει κακοπάθει στις παραλίες στις μέρες μας και διέκρινα στα ερείπια των εγκαταλελειμμένων οικισμών έναν δυνάμει οικιστικό πλούτο. Οι συνειρμοί αυτοί επηρεάστηκαν σίγουρα από τη διάχυτη αγάπη για το περιβάλλον των δασκάλων και καθηγητών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.  Ήρθε στο διάλειμμα και κάποια συζήτηση που μου επιβεβαίωσε την εκπαιδευτική όαση των σχολείων των ορεινών περιοχών. Σ’ αυτά τα ορεινά γυμνάσια καθηγητές και μαθητές μπαίνουν με κέφι στις αίθουσες.

Η δεύτερη επίσκεψή μου, πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το τοπικό Κέντρο Έρευνας και Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού και το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας για τη Λιλή Ζωγράφου. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των ανακοινώσεων, δυο όμως σφηνώθηκαν στο μυαλό μου. Η Νίκη Τρουλινού, με έναν γητευτικό λογοτεχνικό λόγο μας ξενάγησε στα στρυφνά μονοπάτια της Ζωγράφου, που την έφεραν συχνά σε δημιουργικές κόγχες, αλλά και σε γκρεμούς. Μας την ζωντάνεψε ως πυκνοκατοικημένη ύπαρξη, κόρη, μάνα, γυναίκα, ως πολίτης που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της, ως αριστερή φεμινίστρια διανοούμενη.

Ακολούθησε η φιλόλογος Μαρία Σωρού με ένα λόγο τολμηρό, νυστέρι ορθολογισμού και τεκμηρίωσης, απομάγευσε τους ακροατές αναδεικνύοντας με τον τρόπο της Ζωγράφου τις αντιφάσεις της Λιλής. Η παράθεση αυτών των δυο εισηγήσεων με τη διαφορετικότητα και την ποιότητά τους ήταν η πιο μοντέρνα πνευματική μου εισροή το τελευταίο διάστημα, ώστε ένα μήνα μετά να προσπαθώ ακόμα να συνθέσω αυτές τις τόσο αντίθετες προσεγγίσεις, που και οι δυο υπερασπίζονται πειστικά την αλήθεια τους. Ίσως μοιάζουμε με τις μπαταρίες οι άνθρωποι, όσο πιο μεγάλη η διαφορά των πόλων, όσο πιο έντονη η εσωτερική συζήτηση, τόσο μεγαλύτερη η ενέργεια, τόσο δημιουργικότερος ο οίστρος, αν ακολουθήσει τους δρόμους της τέχνης...

Όλα αυτά όμως, Νεάπολη και Ζωγράφου, μ’ έκαναν να σκεφτώ, πόσο αδικεί τους Νεαπολίτες, η αίσθηση ήττας που τους διακατέχει μετά από την έκβαση του οιονεί τοπικού εμφυλίου με το Βραχάσι, που τους στέρησε τη διέξοδο στη θάλασσα. Πιστεύω πως το μέλλον της Νεάπολης, ο πλούτος της, το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η ενδοχώρα της, τόπος και άνθρωποι. Οι ερειπωμένοι της οικισμοί ιδωμένοι με μια διαφορετική ματιά συνιστούν οικιστικό πλούτο, που μέσα από προγράμματα αποκατάστασης, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες τηλεεργασίας, που προσφέρει η νέα τεχνολογία, μπορούν να ξαναζήσουν, τόποι ελκυστικοί για ντόπιους και ξένους, παράγοντας πλούτο και προσθέτοντας πολιτισμικό κεφάλαιο στην περιοχή.

Στον αποκεντρωμένο νομό μας η Νεάπολη δεν έχει μέλλον, όσο προσπαθεί να παρακολουθήσει την αμφιλεγόμενη ανάπτυξη των άλλων παραλιακών οικιστικών κέντρων. Μπορεί όμως να ανιχνεύσει το δικό της δρόμο- η εν εξελίξει μελέτη ανάπλασης του παραδοσιακού της Iστού σ’ αυτό το δρόμο βαδίζει. Mπορεί η Nεάπολη να γίνει παράδειγμα μιας άλλης ανάπτυξης, βιώσιμης και το μέλλον της να είναι φωτεινό. Και στην πόλη του φωτός εξάλλου, το Παρίσι, ποτέ δεν ζήλεψαν τη θάλασσα.

[i] Πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης “το Λασίθι στην Πλώρη”, ananan@sit.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567600
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.