ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πανθεσσαλικό δίκτυο κατά των μεταλλαγμένων , Κυριακή, 21 Δεκέμβριος 2003

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ 18.12.03
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ & ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη Λάρισα εκατοντάδες εκπρόσωποι και μέλη άνω των 100 φορέων παραγωγικών, αγροτικών, συνεταιριστικών, καταναλωτικών, οικολογικών, περιβαλλοντικών, αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών, υγείας, εκπαίδευσης, νεολαίας καθώς και ενεργοί πολίτες για να εκφράσουμε:

Α) ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ μας για το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) βρίσκονται προ των πυλών ελεύθερης εισόδου για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι πολυεθνικές, προωθώντας νομικές ρυθμίσεις απελευθέρωσης της διεθνούς εμπορίας τους, πιέζουν μέσω των Η.Π.Α. και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την Ε.Ε., τη χώρα μας και τις άλλες χώρες να άρουν κάθε εμπόδιο διάδοσής τους.

Β) ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ μας γιατί με την είσοδο, καλλιέργεια και διασπορά των μεταλλαγμένων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην Ελλάδα θα αφαιρεθεί:

-Το δικαίωμα των αγροτών και παραγωγών να χρησιμοποιούν απόλυτα καθαρούς σπόρους και ζωοτροφές, να παράγουν ασφαλή προϊόντα, πιστοποιημένα παραδοσιακά ή βιολογικά ή ονομασίας προέλευσης ή συμβατικά προϊόντα ολοκληρωμένης παραγωγής, αφού με τη διακίνηση των μεταλλαγμένων και την επιμόλυνση των άλλων καλλιεργειών δεν διασφαλίζεται η καθαρή παραγωγή, μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και μακροχρόνια υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας μονοπωλιακής κυριαρχίας των μεταλλαγμένων.

- Το δικαίωμα των πολιτών να μπορούν να αποφασίζουν για τη ζωή και το μέλλον τους σε συνθήκες δημοκρατίας και απόλυτης διαφάνειας και όχι κυριαρχίας των συμφερόντων, του κέρδους και των πολυεθνικών της αγροδιατροφής.

- Το δικαίωμα των καταναλωτών να μπορούν να ασκούν το δικαίωμα της πληροφόρησης, επιλογής και γνώμης αλλά και κατανάλωσης καθαρών και ποιοτικών προϊόντων, διεκδικώντας όχι μόνο σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών και προϊόντων αλλά και μηδενικό ποσοστό επιμόλυνσης.

- Το δικαίωμα των συλλογικών φορέων, των επιστημόνων και των δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης, της προφύλαξης και της επικουρικότητας τη δημόσια υγεία, ζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση από δημόσιους διαπιστευμένους οργανισμούς και ανάληψη του κόστους από τις εταιρείες της ύπαρξης επιπτώσεων από την καλλιέργεια ή κατανάλωση των μεταλλαγμένων για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

- Το δικαίωμα των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν τη βιοποικιλότητα των σπόρων και των φυτικών και ζωικών ειδών και τη συνολική περιβαλλοντική αειφορία, που απειλείται από τη διασπορά των μεταλλαγμένων.

Γ) ΘΕΩΡΟΥΜΕ ως σημαντικό θετικό βήμα την ομόφωνη απόφαση της Ε.Ν.Α.Ε. (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) ενάντια στα μεταλλαγμένα και ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ της Θεσσαλίας, στην πρώτη συνεδρίασή τους, να πάρουν θέση ως θεσμοί αυτοδιοίκησης, ασκώντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους και αφού θέσουν σε δημόσια συζήτηση το θέμα (σε ανοιχτή στους πολίτες συνεδρίαση των συμβουλίων) και να αποφασίσουν:

1. Να κηρύξουν τις περιοχές ευθύνης τους ως ζώνες ελεύθερες από παραγωγή και ανεπιθύμητη διακίνηση μεταλλαγμένων.

2. Να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους αυτή στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή και να τους ζητήσουν να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις ελέγχου των μεταλλαγμένων, συνέχισης του παγώματος (moratorium) της καλλιέργειας και των εισαγωγών και άσκησης του δικαιώματος των χωρών και τοπικών κοινωνιών να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τοπική ποιοτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την παράδοση και ηθική των λαών και των τοπικών κοινωνιών.

Δ) ΖΗΤΑΜΕ από το υπουργείο Γεωργίας, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να θωρακίσουν την ελληνική παραγωγή από την εισβολή των μεταλλαγμένων, σε συνεργασία με τα κινήματα των πολιτών και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές.

Ε) ΚΑΛΟΥΜΕ σε ενεργοποίηση την κοινωνία των πολιτών και συμμετοχή σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ όλων των κοινωνικών και οικονομικών φορέων και νομαρχιακών-περιφερειακών κινήσεων κατά των μεταλλαγμένων, στην Agrotica της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2004 για την Πανελλαδική δικτύωση και συντονισμό του κοινού αγώνα μας.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 28 Δεκέμβριος 2003 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 127 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125630
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.