ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κλίμα
Greenpeace , Τρίτη, 27 Ιούνιος 2006

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2006

Το προτεινόμενο 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης προβλέπει σημαντική αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα

Την ίδια στιγμή που οι κλιματικές αλλαγές αναγνωρίζονται ως η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 47,7% μέχρι το 2015 και κατά 58,3% μέχρι το 2020. Ακόμη και το αναιμικό Πρωτόκολλο του Κιότο μοιάζει άπιαστο όνειρο στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ [1]. Κι όμως, οι κλιματικές αλλαγές είναι πραγματικές και είναι εδώ.

«Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, απαιτείται μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα κατά τουλάχιστον 60% τώρα. Αντ’ αυτού, το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις αντίστοιχες εκπομπές κατά 47,7% μέχρι το 2015 και κατά 58,3% μέχρι το 2020», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Το 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης (ΕΣΚΔΕ), το οποίο πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ψήφιση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2006, ορίζει τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που κάθε βιομηχανία δικαιούται να εκπέμψει κατά την περίοδο 2008 – 2012. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ωστόσο μέσω του 2ου ΕΣΚΔΕ προβλέπει πενιχρές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε σύγκριση με τα δικαιώματα που αυτές είχαν κατά το ούτως ή άλλως άτολμο 1ο ΕΣΚΔΕ της περιόδου 2005 – 2007[2]. Ταυτόχρονα, δεν αγγίζει καν δραστηριότητες που ευθύνονται για το υπόλοιπο 45% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι μεταφορές, η γεωργία και ο οικιακός και τριτογενής τομέας.

Σύμφωνα με το Σενάριο Αναμενόμενης Εξέλιξης (ΣΑΕ) η Ελλάδα μέχρι το 2010 θα εκπέμπει περίπου 154 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σημειώνοντας αύξηση 38,4% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 1990. Ωστόσο, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ελλάδα δικαιούται να αυξήσει κατά 25% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2010, εκπέμποντας περίπου 139 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε το απαιτούμενο όραμα ούτε την απαραίτητη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Με εξαίρεση το νέο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει τίποτα που να μαρτυρά τη βούλησή της να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές.

Το 2ο ΕΣΚΔΕ σαφώς αποτελεί ένα από τα κύρια όπλα που μπορεί να αξιοποιήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Έστω και την τελευταία στιγμή οφείλει να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ΕΣΚΔΕ, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αυστηρό με όλες τις ρυπογόνες βιομηχανίες και θα δίνει σημαντικά μειωμένα δικαιώματα ρύπανσης σε σύγκριση με το 1ο ΕΣΚΔΕ.

«Αυτή είναι η πραγματικά τελευταία ευκαιρία για να συμμορφωθούμε σαν χώρα με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε ένα αυστηρό κείμενο που να περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα ρύπανσης. Το προτεινόμενο κείμενο είναι απαράδεκτο.», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Η Greenpeace ζητά από τον κ. Σουφλιά:

- Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες επιπλέον μειώσεις δικαιωμάτων εκπομπών ρύπανσης κατά τη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων (2008 – 2012), μέσω του 2ου ΕΣΚΔΕ, που θα εξασφαλίσουν – κατ’ ελάχιστον - τη συμμόρφωσή μας με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Greenpeace ζητά από τον κ. Δήμα [3]:

- Να απορρίψει την παρούσα μορφή του 2ου ΕΣΚΔΕ στο σύνολό της και να απαιτήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση ένα κείμενο που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό των αερίων που καταστρέφουν το κλίμα και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σημειώσεις:

[1] Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται πέρα από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπανσης θα πρέπει να αγοράζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ η Ελλάδα θα εκπέμπει το 2010 περίπου 15 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από αυτούς που δικαιούται. Αυτό, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, οι οποίες είναι εξαιρετικά χαμηλές και αναμένεται να εκτοξευθούν στο μέλλον, θα κοστίσει μόνο για το 2010 περίπου 225 εκατομμύρια ευρώ στην εθνική μας οικονομία και δη στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

[2] Σύμφωνα με το πνεύμα του 1ου ΕΣΚΔΕ, η αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου είχε μετατεθεί στο 2ο ΕΣΚΔΕ, καθώς σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, μελλοντικά θα ίσχυαν ευεργετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τέτοια μέτρα είχαν θεωρηθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Φυσικά, οι προβλέψεις αυτές έχουν σήμερα διαψευστεί κατηγορηματικά.

[3] Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας, δήλωσε στις 20 Ιουνίου ότι θα απορρίψει τα ΕΣΚΔΕ κάθε χώρας που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Επίσης η Γερμανία ανακοίνωσε έπειτα από την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης ότι θα προβεί σε επιπλέον μειώσεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπανσης από αυτές που είχε ήδη προβλέψει στο 2ο ΕΣΚΔΕ.

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008 www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 238 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641283
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.