ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πολιτισμός - Τέχνες
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 27 Ιούνιος 2006

Προστασία και ανάδειξη

Το πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας μας είναι ιδιαίτερα πλούσιο και πολυποίκιλο και αποτελεί έναν, εξίσου με το φυσικό περιβάλλον, ανεκτίμητο και ευαίσθητο πόρο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά μία χώρα με πολύ μεγάλη ιστορία αλλά και μια χώρα που ο πολιτισμός της είχε καθοριστικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Η πολιτιστική της κληρονομιά περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων διαφόρων εποχών και αρχαιολογικών χώρων. Ορισμένα από αυτά είναι αναγνωρισμένα ως διεθνούς σημασίας.Περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό από ιδιαίτερα αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίσματα καθώς και ανθρωπογενή τοπία ιδιαίτερου κάλους. Στην πολιτιστική κληρονομιά ανήκουν επίσης τα ήθη, τα έθιμα και οι λαϊκές παραδόσεις, η γλώσσα και οι φιλοσοφικές αντιλήψεις της κλασικής αρχαιότητας.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης ( μουσική, εικαστικές τέχνες, θέατρο, κινηματογράφο, λογοτεχνία)

Η διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας συνδέεται με τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους αλλά και με την ακτινοβολία της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συνδέεται επίσης με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών τουριστικών δραστηριοτήτων αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, ήπιας μορφής. Ιδιαίτερη σημασία έχει, να συνδεθεί η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς με την παράλληλη προβολή άλλων στοιχείων πολιτιστικής έκφρασης και ιδιαίτερα με το θέατρο, την μουσική και τις φιλοσοφικές αντιλήψεις της κλασικής αρχαιότητας.. Ειδικότερα αναγνωρίζεται ότι η ποιότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων και των περιαστικών χώρων καθώς και η ευκολία πρόσβασης σε αυτό αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και κριτήριο προσέλκυσης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα εκείνων που απασχολούν προσωπικό με ειδικά προσόντα.

Από πλευράς χωρικής κατανομής τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησο, και Νότιο Αιγαίο ( Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη), στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο ( Μέτσοβο, Ζαγόρια) και στην Μαγνησία ( Πήλιο Σποράδες).

Ορισμένες περιοχές της χώρας (Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία κ.α) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος κύρια επειδή αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας πόρο για την τουριστική βιομηχανία. ¶λλες περιοχές διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που παραμένει αναξιοποίητη είτε λόγω γεωγραφικής θέσης ή δυσκολιών προσπέλασης είτε λόγω γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος τους, είτε λόγω έλλειψης κινήτρων και οικονομικής υστέρησης.

Κίνδυνοι – Απειλές για το πολιτιστικό περιβάλλον

Οι σοβαρότερες απειλές στο πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας προέρχονται:

α) Από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί διάβρωση στα μνημεία, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου το πρόβλημα είναι πολύ οξύ έχουν εκπονηθεί ειδικές μελέτες και ήδη λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα.

β) Από τη γενικότερη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την ανάμειξη ασυμβίβαστων μεταξύ χρήσεων γης, τις μεγάλες πυκνότητες με ταυτόχρονο περιορισμό των ελεύθερων –πράσινων χώρων και τα ύψη των κτιρίων, την αναρχία στη μορφή δόμησης συχνά με τη χρήση υλικών αταίριαστων με το περιβάλλον, τις κάθε λογής διαφημιστικές πινακίδες και κακότεχνες επιγραφές, κατασκευές και εγκαταστάσεις στο επάνω οριζόντιο επίπεδο των κτιρίων ( καπνοσυλλέκτες, κεραίες,ηλιακοί θερμοσίφωνες κ.λ.π ) και στους κοινόχρηστους χώρους ( σκάλες, κιόσκια κ.λ.π.) και τα διάφορα απορρίμματα, όλα στοιχεία που μειώνουν το αποτέλεσμα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον της.

γ) Από πιέσεις που σχετίζονται με την κερδοσκοπία πάνω στη γή στο σύνολο των πόλεων και των οικισμών της χώρας. Η κερδοσκοπία πάνω στη γή έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την καταστροφή αρχιτεκτονικά αξιόλογων κτισμάτων αλλά και ολοκλήρων οικισμών με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους και τη μετατροπή τους σε απρόσωπα οικιστικά αθροίσματα.

δ) Από αναπτυξιακές πιέσεις που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα. Οι παραδοσιακοί οικισμοί –εκτός από ορισμένους που κηρύχθηκαν έγκαιρα διατηρητέοι με κατάλληλα προστατευτικά μέτρα – δέχονται ισχυρές πιέσεις αλλοίωσης από την τουριστική ανάπτυξη τόσο στο ανθρωπογενές όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι παράκτιοι και νησιωτικοί οικισμοί.

ε) Από αυθαίρετη δόμηση που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών και των ανθρωπογενών τοπίων ιδιαίτερου κάλους. Η αυθαίρετη δόμηση με τις διαστάσεις που έχει προσλάβει στην Ελλάδα έχει συχνά αποβεί καταστροφική σε παραδοσιακούς οικισμούς και ανθρωπογενή τοπία ιδιαίτερου κάλλους.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
voutirakis@nah-nele.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57582307
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.