Μόνο σαν κίνηση εντυπωσιασμού προς ...ιθαγενείς, εκτός τόπου και χρόνου, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη νέα μεγάλη ιδέα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) για «αξιοποίηση» της Ντίας. Η Ντία είναι ένας τόπος: - σε απόλυτο καθεστώς προστασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, κηρυγμένη αρχαιολογικός χώρος σε στεριά και θάλασσα γύρω της, - σε αυστηρή διαχείριση από τη Δ/νση Δασών, η οποία δεν επιτρέπει καν την επίσκεψη χωρίς άδεια στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, - εντοπισμένη περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος -πολύ πριν προταθεί σαν τόπος κοινοτικής σημασίας (pSCI GR4310003)- και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (SPA) του δικτύου Φύση 2000.
Η οποιαδήποτε «αξιοποίησή» της ισοδυναμεί με κατάργηση του αυτονόητου, της υπόστασης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, της επιστημονικής έρευνας και του ...κοινοτικού κεκτημένου, αφού ανήκουμε στην Ευρώπη και όχι στον τρίτο κόσμο! Οι εξαγγελίες αυτές όμως, πέρα από χοντροκομμένη προσπάθεια εντυπωσιασμού, αποτελούν και σαφή ένδειξη του τρόπου που ο ΟΛΗ και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την Περιφερειακή Ανάπτυξη: σαν προσέλκυση μεγάλων επενδυτών στην Περιφέρεια και όχι σαν ανάπτυξη των ίδιων των δυνάμεων της περιφέρειας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού -του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος- με πλήρη σεβασμό σ’ αυτό. Την ίδια στιγμή : - που εντοπίζεται η εξάρτηση του νησιού από τη διόγκωση του τομέα του τουρισμού εις βάρος των άλλων τομέων οικονομικών δραστηριοτήτων και με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον από την άναρχη και αλόγιστη ανάπτυξη, - που επισημαίνεται η ανάγκη για συνειδητοποίηση της αξίας του περιβάλλοντος του νησιού που έχουμε την τύχη να ζούμε, - που υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το σκοπό αυτό και μαθητές και τοπικές κοινωνίες ανακαλύπτουν με χαρά και όραμα την πραγματικότητα, κάποιοι «βλέπουν» σαν εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό μόνο την πλήρη διάθεση των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών θησαυρών μας σε τουρίστες υψηλού οικονομικού εισοδήματος που, εκτός των άλλων, είναι αμφίβολο αν θα έρθουν ποτέ να τους απολαύσουν!
Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις εξαγγελίες αυτές: οι μόνες αντιρρήσεις της είναι για τη δικαιοδοσία στους χώρους, ενώ καμιά αντίρρηση δεν προβάλλεται για το μοντέλο ανάπτυξης. Η στάση αυτή είναι εξαιρετικά θλιβερή. Είναι γνωστό ότι τόσο ο Δήμος Ηρακλείου, όσο και ο Δήμος Γουβών, έχουν παρόμοια σχέδια για την περιοχή Καρτερού και αν δε μιλούν για Κάπρι είναι μόνο γιατί ο Καρτερός δεν έχει την τύχη να είναι νησί! Ωστόσο ο Καρτερός κινδυνεύει περισσότερο από τη Ντία αν υλοποιηθούν -πάλι μέσω «στρατηγικού επενδυτή»- παρόμοια σχέδια. Ακόμα κι αν απευθύνονται σε χαμηλότερα βαλάντια σίγουρα δεν απευθύνονται στους απλούς δημότες. Τα οράματά τους δεν διαφέρουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Δήμος Ηρακλείου δεν αντέδρασε στα υπόλοιπα σχέδια του ΟΛΗ να προκηρύξει διαγωνισμό για το λιμάνι και μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου με σκοπό να αναθέσει σε στρατηγικό επενδυτή την υλοποίηση και πλήρη εκμετάλλευση της περιοχής που είχε εξαγγείλει, αρχικά, ότι θα αποδώσει στους Ηρακλειώτες! Οι αντιδράσεις του Δήμου Ηρακλείου περιορίζονται πάντα στο θέμα της δικαιοδοσίας στους χώρους αφού κατά τα άλλα όραμα και προθέσεις Δήμου Ηρακλείου και Οργανισμού Λιμένος ταυτίζονται. Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" www.filopolis.gr email:info@filopolis.gr . ecocrete.gr . |