ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 08 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στη μνήμη του 11χρονου Δημήτρη Καρίτσα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Υγεία
Παπαδόπουλος Παναγιώτης , Κυριακή, 11 Ιούνιος 2006

"ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΩ"...

Ο μικρός "έφυγε" αλλά μένει πάντα  μεγάλος αγωνιστής και φίλος Καρδιακός

(στον 11χρονο Δημήτρη Καρίτσα)

"...Λίγη μέρα παρακάτω δύο γάτες πίνανε νερό σε μία πηγή στην άσφαλτο κι ύστερα μπήκανε σε μία τρύπα-δική τους υπόγεια απόφαση. Την πρώτη μέρα έξω εγώ δεν έμπαινα πουθενά. Δεν καθόμουνα να με τυλίξει καμιά θερμοκρασία, ούτε απ΄ αυτές πού ήμουνα πριν ή που αν ήμουνα μετά.

Δεν έμπαινα σε χρόνους ούτε σε φράσεις - έτρεχα μόνο αντίθετα από έναν αέρα πηχτό με τα χαρακτηριστικά τού προσώπου μου.

Υπήρχε μια μέρα έξω πού δεν έμπαινα πουθενά.

Ούτε σε κλινική ούτε σε φυλακή δεν έμπαινα γιατί είχα βγει έξω από ένα Πένθιμο Σύστημα..."

Μαρία Μήτσορα. "¶ννα να ένα ¶λλο", εκδόσεις "Ακμων",1978
 

Και άλλη μια φορά είμαι υπερήφανος ως αναρχικός πού συνάντησα τον Δημήτρη Καρίτσα, έστω για λίγο...

Βοηθώντας εκείνους τούς τελευταίους μήνες τής ζωής του τον αγώνα του, εργάσθηκα για πρώτη φορά ουσιαστικά (και όχι από το "βάθος" των οραμάτων και τα "ρηχά" των συνθημάτων) για την κοινωνία εκείνη πού έχει αποβάλλει εγωισμούς ,υπογραφές και σφραγίδες.

Να γελάς πάντα μικρέ σύντροφε και άκου…

Καρδιά είχες και έχεις εσύ!...Όχι εμείς!
 
Μέσα σε αυτό το Πένθιμο Σύστημα εκατοντάδες είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα  πού σχοινοβατούν στις λίστες αναμονής λίγα  μέτρα από τον θάνατο  περιμένοντας ένα μόσχευμα ελπίδας, μια προσφορά ζωής από τον οικογενειακό κύκλο ανθρώπων πού χάνουν, δυστυχώς, εγκεφαλικά έναν δικό τους άνθρωπο (τις περισσότερες φορές από ένα τροχαίο ατύχημα) σε έναν άλλο πού έχει ανάγκη για μεταμόσχευση οργάνου για να συνεχίσει να ζει.

Ήταν 27 τού Γενάρη τού 2004 πού ο μικρός Δημήτρης Καρίτσας από την Ρόδο, βρέθηκε χτυπημένος στο νοσοκομείο από τον ιό "κοξάκι" πού τού προκαλεί σοβαρή βλάβη στην καρδιά.

Μεταφέρεται αμέσως στην Αθήνα και μετά από ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" εισάγεται επειγόντως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο  όπου η ιατρική ομάδα των  Αλεβιζάτου και Σφυράκη τού τοποθετεί τεχνητή καρδιά.

Το πρώτο αυτό  έκτακτο χειρουργείο (7/6/04) ήταν ένα προσωρινό μέτρο ώστε ο μικρός Καρίτσας να μπορέσει να κρατηθεί με μηχανική υποστήριξη στην ζωή ελπίζοντας στην ανταπόκριση φυσικού μοσχεύματος καρδιάς από το περιβάλλον  πτωματικού  δότη.

Το μόσχευμα δεν ερχόταν αλλά η κατάσταση τής υγείας του παρουσιάζει επικίνδυνη  τροπή  και στις 27  Μάρτη τού 2005  τού τοποθετούν και δεύτερη τεχνητή καρδιά για να στηρίξει την πρώτη η οποία είχε "κουρασθεί", είχε  εξαντλήσει το όριο ζωής της. Ακόμη και τα επιστημονικά επιτεύγματα  πού παρέχουν  μηχανικά  "ζωή" και συντηρούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ασθενείς στην εντατική  υποκαθιστώντας τις φυσικές τους  λειτουργίες, έχουν ημερομηνία λήξης.

Παρά τον αγώνα τού Δημήτρη Καρίτσα, της οικογένειάς του, των ιατρών και νοσηλευτών στο Ωνάσειο (πού αξίζει νά σημειωθεί πώς από την αρχή μέχρι το τέλος υπηρέτησαν αυτόν τον σκοπό αφιλοκερδώς) και συντρόφων πού πήραν πρωτοβουλία (μεταξύ των πολλών σημείων αυτής τής πρωτοβουλίας για να σωθεί ο Δημήτρης ήταν το κάλεσμα και η επίσκεψη Αλαβάνου και Παπαρήγα στο Ωνάσειο) να συμπαρασταθούν και να αναδείξουν  στην δημοσιότητα και στην κοινωνία την έκκληση για μόσχευμα καρδιάς στα δύο παιδιά (ο ένας από τα δύο παιδιά ο Νικόλας Καμενάκης από τον Πειραιά βρήκε μόσχευμα και σώθηκε), ξημερώματα τής Κυριακής 5/6/05 χάσαμε μέσα από τα χέρια μας τον μικρό μας φίλο και αγωνιστή Δημήτρη Καρίτσα.

Το μήνυμα όμως πού άφησε από το δωμάτιο 606 όμως ήταν μία απάντηση σε έναν μηχανισμό πού προκαλεί με την απραξία και την αποστασιοποίησή του  σοβαρές βλάβες καθημερινά στην υγεία μας  αρνούμενος να στελεχώσει με κατάλληλο προσωπικό και ειδικευμένα  τμήματα πού θα ξεδιπλώσουν  την ενημέρωση και τον διάλογο για την σημασία τής δωρεάς οργάνων, ανθρώπων πού  θα έχουν την επιμόρφωση, την γνώση και την ικανότητα ώστε να  ευαισθητοποιούν εκείνους τούς συμπολίτες μας έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας πού είχαν την οδυνηρή εμπειρία να  χάσουν, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δικούς τους ανθρώπους.

Ο Δημήτρης Καρίτσας συνεχίζει να λέει πολλά και ας έχει "φύγει".

Για τα μοσχεύματα που δεν πρέπει να χάνονται άδικα μέσα στο χώμα και να αξιοποιηθούν για την σωτηρία ανηλίκων και ενηλίκων πού βρίσκονται στην αγωνία τού μελλοθανάτου, για την πληροφόρηση πού θα χαρίσει στο μυαλό, στην καρδιά και στο σώμα το δώρο τής σημαντικότερης ίσως μορφής αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των ατόμων  διαλύοντας τον φόβο, την προκατάληψη, τα σκοτεινά σενάρια, την φημολογία και την δαιμονοποίηση  γύρω από την δωρεά οργάνων ή την εθελοντική αιμοδοσία.

Στην Ελλάδα, τελευταία στην Ευρώπη στην δωρεά οργάνων, αυξάνονται κάθε χρόνο οι άνθρωποι πού έχουν ανάγκη για επέμβαση ζωής  και λόγω τής απουσίας δημόσιου μεταμοσχευτικού κέντρου και  οργάνωσης  προσφεύγουν  σε ιδιωτικές σύγχρονες  μονάδες τού εξωτερικού  με πλήρη υποδομή  και μοιραία  υποχρεώνονται σε μία μακρά  εξοντωτική οικονομική διαδικασία.

Σε αντίθεση με τον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) και το Υπουργείο Υγείας  μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια μεμονωμένες προσπάθειες πολιτών  με τον αγώνα τους και την προσφορά τους κρατούν  το δώρο αυτό ζωής ψηλά για να μην χαθεί κάτω από το νέφος τής αναλγησίας πού τυλίγει κάθε τι πού σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή.

Ο διευθυντής τής Εντατικής μονάδας τού νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" Αργύρης Μιχαλόπουλος, οι γονείς τού πρώτου δότη οργάνων (πεθαίνοντας ο Κώστας Μεσογίτης  χάρισε ζωή το 1989 σε επτά ανθρώπους) Λεμονίτσα και Βασίλης Μεσογίτης, η οικογένεια Σπανάκη από το Ηράκλειο Κρήτης  πού έδωσε  πολύμηνο αγώνα για να σωθεί  ο  μικρός τους  υιοθετημένος Σταύρος, αλλά και αρκετοί  άλλοι  ανώνυμοι πού έκαναν την υπέρβαση από τον πόνο και τον θάνατο δικών τους ανθρώπων προκειμένου άγνωστοι για πάντα  συνάνθρωποί τους να  κρατηθούν στην ζωή είναι ίσως η πρώτη κίνηση πού θα φέρει τούς ανθρώπους κοντά σε έναν κοινό κώδικα αξιών συμβίωσης, οργάνωσης και συνδιαχείρισης τού Κόσμου.

Γιατί εκεί πού ο πόνος  ενώνει τούς ανθρώπους ,εκεί είναι καταδικασμένη η κυριαρχία τής εξουσίας νά ηττηθεί.

Σήμερα κάποιοι ακόμα ενώθηκαν σε αυτήν την πορεία και αυτό με κάνει να πιστεύω πώς ο Δημήτρης Καρίτσας είναι ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΟΣ...

"Αερογέφυρα ζωής στήθηκε το Σάββατο 3/4/06 από το Ηράκλειο προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη καί Βιέννη.

Ένας 26χρονος,ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος, έδωσε ζωή σε άλλους ανθρώπους, που ζούσαν με την ελπίδα.

Οι γονείς τού άτυχου νέου πρόσφεραν για μεταμόσχευση τούς πνεύμονες, την καρδιά, το ήπαρ και τούς νεφρούς τού γιου τους".

Παπαδόπουλος Παναγιώτης (Κάϊν)
από τον Κύκλο  Διασωθείσης  Ανθρωπιάς
erozer2000@yahoo.gr
5 Ιούνη 2006

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 46 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57109088
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.