ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα τσίρκο στην Ελλάδα κσι την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δικαιώματα των ζώων
Σαλαμανούδη Αλεξάνδρα , Κυριακή, 11 Ιούνιος 2006

Iταλικό τσίρκο στήθηκε στα πέριξ της Κομοτηνής. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, γύρω από την σκηνή με τα λάμα, τις καμήλες με διπλές καμπούρες, τις ζέβρες, τα άλογα, τις τίγρεις, τους ελέφαντες, τον τεράστιο ρινόκερο, τις αντιλόπες τους αλιγάτορες,τα φίδια κλπ. Στα έξοδα του εισιτηρίου των 17 ευρώ προστίθενται και η φωτογράφηση των παιδιών με το μωρό τιγράκι...

Η Ζωοφιλική Εταιρεία Κομοτηνής και η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης διαμαρτύρονται και ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή των ζωοφιλικών οργανώσεων ολόκληρης της Ελλάδας. Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια πολιτική. Οι διαμαρτυρίες των Ελλήνων πολιτών ξεφεύγουν από τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας.

Στις 11-4-06 το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι 4 μουλάρια και ένα άλογο που μετέφεραν ναρκωτικά από την Αλβανία, θανατώθηκαν γιατί δεν υπάρχει χώρος υποδοχής (για καραντίνα) ζώων που κατάσχονται. Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με επίσημες δηλώσεις κρατικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει χώρος υποδοχής για ζώα που είναι ύποπτα για ασθένειες. Δεν υπάρχει χώρος υποδοχής για άγρια ζώα (τίγρεις) που κατάσχονται λόγω κακοποίησης ή γιατί δεν συνοδεύονται από τα έγγραφα CITES. Το Ελληνικό κράτος δεν διαθέτει κονδύλια για τα έξοδα συντήρησης και μεταφοράς των αγρίων ζώων στο εξωτερικό.

Αλλά το Ελληνικό κράτος εξακολουθεί να αφήνει επιχειρήσεις τσίρκο να περιοδεύουν στο Ελληνικό έδαφος με ιπποειδή αλλά και άγρια εξωτικά ζώα.

Τα τσίρκο διακινούν εξωτικά ζώα και πτηνά που αποτελούν κίνδυνο για τη μετάδοση ασθενειών. Η αναστάτωση και τα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο. Στις 30-9-2005, κατά τη διάρκεια της παραμονής τσίρκο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τέσσερις θεατές, ανάμεσα τους και ένα παιδί πέντε ετών, τραυματίστηκαν από εξαγριωμένες ζέβρες. Για να μην αναφέρουμε πολύ πιο σοβαρά επεισόδια του παρελθόντος.

Το τσίρκο στην Ε.Ε.

Το 2005 οι επιχειρήσεις των τσίρκο απασχόλησαν το ευρωκοινοβούλιο (άδειες εργασίες των καλλιτεχνών, Trafficking, κλπ). Θεωρήθηκε δεδομένο το χαμηλότατο μορφωτικό επίπεδο και η έλλειψη παιδείας των εργαζομένων στο τσίρκο ανθρώπων και των παιδιών τους. Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας πρότεινε να θεσπιστούν μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίσουν και να προσφέρουν στα παιδιά αυτά την κατάλληλη αγωγή και παιδεία.

Πολλές τσιρκο -επιχειρήσεις είναι αναμιγμένες σε θέματα παράνομης απόκτησης, μεταφοράς αλλά και λαθρεμπόριο ζώων υπο εξαφάνιση που προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. (Διεθνή Συνθήκη για το Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας CITES, η οποία ορίζει ειδικούς κανονισμούς για την διακίνηση των ζώων αυτών). Είναι πλέον ευρύτατα γνωστές και επανειλημμένα διαπιστωμένες οι άθλιες συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης των ζώων, οι συχνές μετακινήσεις τους, καθώς και οι βάρβαρες μέθοδοι εκπαίδευσης που υφίστανται για να μάθουν να εκτελούν τα «νούμερά» τους. Θεάματα τέτοιου είδους εθίζουν τα παιδιά σε σκηνές αιχμαλωσίας και εξευτελισμού της άγριας ζωής.

Εκτιμώντας ότι γενικά δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι για την ρύθμιση των υποθέσεων των τσίρκο και ότι ως εκ τούτου, τα τσίρκο συνήθως υπάγονται στην νομολογία άλλων τομέων όπως είναι η παιδεία, η διασκέδαση, η υποδομή, οι μεταφορές, ο εξοπλισμός, οι καλλιτέχνες, η κινητικότητα, οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η πυροπροστασία και η προστασία των ζώων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να εκδώσει μία εναρμονισμένη κατευθυντήρια γραμμή που θα περιλαμβάνει σαφείς και κατανοητές ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των ζώων που δεν είναι ζώα προς εκμετάλλευση και δεν ζουν σε ζωολογικούς κήπους σύμφωνα με την οδηγία 1999/22/ΕΚ

Ωστόσο σύμφωνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις, η έκδοση από την Επιτροπή της αποκαλούμενης "εναρμονισμένης κατευθυντήριας γραμμής η οποία θα περιλαμβάνει σαφείς και κατανοητές ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των ζώων που δεν είναι ζώα προς εκμετάλλευση και δεν ζουν σε ζωολογικούς κήπους σύμφωνα με την οδηγία 1999/22/ΕΚ" εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων επαγγελματιών που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τη λειτουργία των τσίρκο χωρίς ζώα. Είναι δηλαδή μονομερής, προκλητική και ασυμβίβαστη με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των άγριων ζώων. Έρχεται δε σε αντίφαση με την Οδηγία 1999/22 την οποία επικαλούνται. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα αφού οι ευρωβουλευτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ευημερία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο [1].

Οι ζωοφιλικές οργανώσεις με αναφορές μας στο ευρωκοινοβούλιο ζητούμε να μη χρησιμοποιούνται ζώα σε τσίρκο, ιδίως άγρια ζώα, περιλαμβανομένων εκείνων που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις όπως η CITES. Οπου χρησιμοποιούνται κατοικίδια ζώα, πρέπει να εφαρμόζονται και να επιβάλλονται οι υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές. Προτείνουμε για τον σκοπό αυτόν να καταρτίσει η Επιτροπή έναν χάρτη των «δικαιωμάτων των ζώων στην Ευρώπη», ο οποίος θα επέτρεπε την εφαρμογή των καταλληλότερων μέσων για την καταπολέμηση κάθε μορφής δόλιων πρακτικών και για τη διασφάλιση της εξάλειψής τους.

Σαλαμανούδη Αλεξάνδρα
Τεχνολόγος Πολιτικός μηχανικός

Ελλάδα - Ιούνιος 2006

[1] Σύνοδος Ολομέλειας 12 - 13 Οκτωβρίου 2005: http://cc.msnscache.com/cache.aspx?q=2485178669468&lang=en-US&FORM=CVRE.
Το τσίρκο στην ΕΕ A6-0237/2005: Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης του τσίρκο ως τμήματος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα αυτός ο θεσμός. Ωστόσο οι ευρωβουλευτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Το ιταλικό αίσχος και
Επισκέπτης , 2006-06-26 10:49:22
Το ιταλικό αίσχος (τσίρκο με ζώα) εγκαταστάθηκε και στην Ορεστιάδα από τις 17 έως 19 Ιουνίου. Θα ήθελα να υπάρχει τρόπος να στιγματιστεί η Ορεστιάδα ως αναίσθητη ανώριμη αδιάφορη ασυνείδητη, που επέτρεψε την εγκατάσταση τσίρκο με ζώα, μέχρι να δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να επιτρέψει οποιοδήποτε θέαμα που έχει ως αποτέλεσμα την οποιουδήποτε βαθμού ταλαιπωρία ζώων. Το ίδιο θα ήθελα βεβαίως και για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας και της υφηλίου.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 398 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55084208
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.