ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Επίθεση κατά της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η πάλη κατ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Στράτος Βουραζέρης , Κυριακή, 04 Ιούνιος 2006

"Επίθεση κατά της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η πάλη κατά των μεταλλαγμένων"

συζήτηση στο πλαίσιο της Διεθνούς Αντικαπιταλιστικής Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης

Στιγμιότυπα αντίστασης στα μεταλλαγμένα σε Ελλάδα και Ινδία

ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Διαβάστε στο ecocrete τις εισηγήσεις (παραπομπές από τα ονόματα των ομιλητών)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συζήτηση του Σαββάτου (6/5/2006) σχετικά με την «Επίθεση κατά της Φτωχομεσαίας Αγροτιάς και την πάλη κατά των Μεταλλαγμένων», η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περί των 130 επισκεπτών της Αντικαπιταλιστικής – Αντιϊμπεριαλιστικής Συνάντησης, ενώ διήρκησε για πάνω από τρεις ώρες. Στο τραπέζι των εισηγητών φιλοξενήθηκαν εκτός του εκπροσώπου της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.), Γ. Παζάρα, της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γεωτεχνικών, Π. Κάτσαρης, ο Γ. Χαρτζουλάκης, γεωπόνος από τα Χανιά και ο Γιουντβίρ Σάϊν, συντονιστής της εθνικής επιτροπής του κινήματος των Ινδών αγροτών.

Ο Γ. Σάϊν, ανοίγοντας τη συζήτηση περιέγραψε την κατάσταση των αγροτών στη χώρα του και τις κινητοποιήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από την πλευρά τους ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων αλλά και στις πολιτικές που επιβάλλονται στον πρωτογενή τομέα της Ινδίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε). Αναφερόμενος στους Ινδούς αγρότες, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (70%), είναι πολύ φτωχοί, ενώ κατέχουν έκταση γης μικρότερη του ενός εκταρίου. Τα τελευταία χρόνια περίπου 23.000 Ινδοί αγρότες έχουν αυτοκτονήσει κάτω από το βάρος των υπέρογκων χρεών που τους φόρτωσε η εφαρμοζόμενη οικονομική και αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της Ινδίας και των μεγάλων πολυεθνικών όπως η Μονσάντο.  Το μέτωπο των Ινδών αγροτών, το οποίο συγκροτήθηκε το 1978, με τη συμμετοχή 12 αγροτικών οργανώσεων, αριθμεί πάνω από 50 εκ. μέλη. Στο επίκεντρο της δράσης του βρίσκεται η απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων τα οποία έχουν εισέλθει στην αγορά της Ινδίας από το 2001, αλλά και αιτήματα για τη βελτίωση της ζωής και του εισοδήματος των αγροτών στην Ινδία. Στα πλαίσια αυτά έχουν πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων καταλήψεις στα γραφεία της Μονσάντο και κινητοποιήσεις στο κοινοβούλιο της χώρας, προβάλλοντας το αίτημα για έξοδο της χώρας από τον Π.Ο.Ε. Επίσης ο Γ. Σάϊν ανέφερε ότι οργανώνουν σεμινάρια επιμόρφωσης των αγροτών σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία βρίσκουν μεγάλη απήχηση στους συναδέλφους του.

Από την πλευρά τους οι εισηγητές από την Ελλάδα αναφέρθηκαν τόσο στην εμπειρία του κινήματος κατά των μεταλλαγμένων στη χώρα μας όσο και στις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Ο Γ. Παζάρας, τόνισε ότι η εναντίωση στους γ.τ.ο., δεν αρκεί να περιορίζεται στην επιλογή «οικολογικότερων» ατομικών καταναλωτικών προτύπων ή στη διεκδίκηση περισσότερης ενημέρωσης για το ποιες είναι «καλές» - πράσινες εταιρείες και ποιες όχι. Συμπλήρωσε δε ότι η συνολική απόρριψη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών απαιτείται να τεθεί με όρους πολύ ευρύτερους από περιβαλλοντικούς και δημόσιας υγείας, καθώς είναι η φιλοσοφία, η αισθητική τους και τα κοινωνικό-ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετούν, αυτά που διαμορφώνουν το πλαίσιο εμφάνισής τους και απόρριψής τους.  

Ο Π. Κάτσαρης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι τα περί καταπολέμησης της φτώχειας και της πείνας στον πλανήτη μας με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων είναι ψέμα. Τόνισε δε ότι το πρόβλημα της πείνας σε περιοχές του πλανήτη μας είναι πρώτα και κύρια πρόβλημα των ίδιων των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και όχι εφαρμογής της μίας ή της άλλης τεχνολογίας. Ο Γ. Χαρτζουλάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι οι επιλογές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, μέσω και της νέας Κ.Α.Π, έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη καπιταλιστικής γεωργίας στις χώρες του βορρά, ενώ ταυτόχρονα πλήττουν τον αγροτικό τομέα των χωρών του νότου. Συνέπειες αυτών των επιλογών στη χώρα μας είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού, η ερήμωση της υπαίθρου κ.ά.

Μετά τις αρχικές εισηγήσεις ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων από την πλευρά του ακροατηρίου, σχετικά με τη μέχρι σήμερα σημαντική και επιτυχημένη πορεία της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο, τη δυνατότητα των βιολογικών καλλιεργειών να αποτελέσουν «αντίπαλο δέος» στην είσοδο των μεταλλαγμένων στην ελληνική αγορά, αλλά και τις αλλαγές στην αγροτική παραγωγή συνολικά.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 48 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567526
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.