ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Γενετική Μηχανική και το Κίνημα κατά των Γ.Τ.Ο. Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Γ. Παζάρας , Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2006

Η εισήγηση του εκπροσώπου της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.) κ. Γ. Παζάρα στη συζήτηση σχετικά με την «Επίθεση κατά της Φτωχομεσαίας Αγροτιάς και την πάλη κατά των Μεταλλαγμένων» που έγινε το Σάββατο 6.5.2006 στο πλαίσιο της Διεθνούς Αντικαπιταλιστικής Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Πάντειο 4-7 Μάη 2006.

Η Γενετική Μηχανική και το Κίνημα κατά των Γ.Τ.Ο.

Γιάννης Παζάρας, γεωπόνος, Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γ.Τ.Ο.

H Τεχνολογία βάσει της οποίας παράγονται οι γ.τ.ο. αποτελεί σήμερα την κορυφαία εξέλιξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής παραγωγής. Την αιχμή του δόρατος της άγριας καπιταλιστικής κοινωνίας της Γενετικής Μηχανικής

Επικεφαλής της βιοτεχνολογίας βρίσκονται ελάχιστες πολυεθνικές επιχειρήσεις που μέσω των χρηματοδοτήσεων ελέγχουν την έρευνα στα Πανεπιστήμια, προσαρμόζουν στα μέτρα τους το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο, ληστεύουν τον βιολογικό πλούτο του πλανήτη και ασκούν οικονομικές και πολιτικές πιέσεις με σκοπό τον πλήρη έλεγχο της παγκόσμιας γενετικής ποικιλότητας μέσω της επιβολής πατέντας (πνευματικής ιδιοκτησίας) στα γονίδια φυτών ζώων και ανθρώπων και την προώθηση των αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας εμπορευμάτων τους.

Οι νόμοι για τις πατέντες που αφορούν στη ζωή, στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους αναδεικνύονται ως η βασική μολυσματική προβολή της ιδιοκτησίας πάνω στη βιοποικιλότητα, και βασικός άξονας μετατροπής της φύσης σε οικονομικό αγαθό.
 
Η βιοτεχνολογία και τα προϊόντα της άρχισαν να αναπτύσσονται ουσιαστικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες.
Ταυτόχρονα σχεδόν ξεκίνησε και η αντίσταση σε όλο τον κόσμο και περιλάμβανε από παρεμβάσεις σε Συνέδρια και Πανεπιστήμια μέχρι σαμποτάζ σε εργαστήρια και γενικευμένες καταστροφές καλλιεργειών γ.τ.ο. στις Η.Π.Α., την Ευρώπη την Ινδία και αλλού. Μπροστά σ αυτό το κύμα των αντιδράσεων, πολλές πολυεθνικές αναγκάστηκαν να κλείσουν εργαστήρια και εμπορικά τους γραφεία αλλά μόνο προσωρινά:

Σύντομα αντεπιτέθηκαν με τη συμπαράσταση των κρατικών αρχών, που φθάνουν σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» όσους αντιστέκονται στα προϊόντα της βιοτεχνολογίας.
Έτσι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για αναπόφευκτη και φυσική εξέλιξη όπως και κάθε κίνηση των κυριάρχων, και προκειμένου να μη χάσουν το τραίνο της συμμετοχής, βουλευτές, οργανώσεις και κόμματα έσπευσαν να διατυπώσουν εναλλακτικές νομοθετικές προτάσεις για τη διακίνηση και χρήση των γ.τ.ο.

Σήμερα δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις.

Γνωρίζουμε ότι η άρνηση των γ.τ.ο. και των βιοτεχνολογικών εφαρμογών γενικά, αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Δε θέλουμε να αρκεστούμε στις απλές επιφυλάξεις ή στη διόρθωση των λεπτομερειών της νομοθεσίας, ούτε μας ενδιαφέρει ένας ενοχικός λόγος για το «τι θα τρώμε και θα πίνουμε»

πιστεύουμε ότι δεν αρκούν

- ούτε οι υποσχέσεις για σήμανση των προϊόντων που περιέχουν γ.τ.ο. στα ράφια των σούπερ μάρκετ (γιατί γνωρίζουμε καλά ότι όπου υπάρχει κέρδος δεν υπάρχουν κανόνες).

- ούτε η δημιουργία «ελεύθερων ζωνών» για μη γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (κι αυτό όχι μόνο λογω του άμεσου κινδύνου των επιμολύνσεων, αλλά λόγω του ότι στην ουσία θέτει τις βάσεις για την πλήρη επικράτηση των γ.τ.ο. διευκολύνοντας την εισαγωγή τους από την πίσω πόρτα).

- ούτε οι εργολαβίες κομμάτων και οργανώσεων που θεωρούν ότι τα κοινωνικά ζητήματα λύνονται με νομικές παρεμβάσεις και τηλεοπτικά πάνελ για τη βιοηθική.

- Ούτε η νοοτροπία των οργανώσεων των καταναλωτών, που εξαντλούν τον αγώνα τους στην ατομική επιλογή της αγοράς βιολογικών προϊόντων ή στη διεκδίκηση περισσότερης ενημέρωσης για το ποιες εταιρείες είναι»καλές» και ποιες «κακές».

Πιστεύουμε ότι μόνο η συλλογική σκέψη και δράση μπορούν να δώσουν απαντήσεις και όχι οι εξατομικευμένες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Δυστυχώς όμως η εμπειρία δείχνει ότι «εναλλακτικές» προτάσεις που δεν είναι ικανές να θέσουν άλλες αρχές από εκείνες στις οποίες υποτίθεται ότι ασκούν κριτική, είναι καταδικασμένες να ανακυκλώνονται οι ίδιες μέσα στον στενό κύκλο των αντικειμένων στα οποία την ασκούν. Όσοι για τους δικούς λόγους επιλέγουν να κολυμπούν στα βρώμικα νερά των μεταλλαγμένων, ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι η φύση αρχίζει από μας και τίποτα δεν μπορούν να πάρουν από τον κόσμο αν δεν πάρουν πρώτα εμάς.

Βλέπουμε σήμερα ότι η «αμφισβητισιακή» επιστημονική συζήτηση, όπως και η οικολογική δράση περιορίζονται συχνά στους πιθανούς κινδύνους από γενετικό «ατύχημα» και δυστυχώς γίνεται με όρους ειδίκευσης καθώς και ότι επικεντρώνει στις εσφαλμένες μεθόδους των εταιρειών, χωρίς να καταδικάζει συνολικά τα τροποποιημένα, αφήνοντας συχνά υπόνοιες ότι με μεγαλύτερο έλεγχο ή προσοχή θα ήταν αποδεκτά

Η βιοτεχνολογία όμως δεν ασκείται σε ένα κοινωνικό κενό. Οι χρήσεις της δεν είναι απλά καταχρήσεις την Γενετικής Μηχανικής αλλά τα άνθη του κακού που σηματοδοτούν πέρα από κάθε ειδικό κίνδυνο, την προσπάθεια ιδεολογικού, οικονομικού και πολιτικού ελέγχου της ανθρώπινης κοινωνίας.

Δεν αρκεί η γενική επίκληση του «πράσινου», του «ντόπιου», του «ποιοτικού», του «οικολογικού» έναντι του μεταλλαγμένου.

Χρειάζεται η αποκάλυψη των αιτίων, αφού σήμερα που την ίδια στιγμή υπάρχει υπερπληθώρα αγαθών, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού υποσιτίζονται ή τρων μεταλλαγμένα. Για αυτό τον λόγο στο στόχαστρο του κινήματος θα πρέπει να τεθούν οι επιλογές των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και των εθνικών και πολυεθνικών κεφαλαίων.

Η βιολογική γεωργία,σαν εναλλακτική πρόταση, υποσχέθηκε αλλά δεν άργησε να ενσωματωθεί. Δεν μετεξελίχθηκε σε Οικολογική.

Το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως η Οικολογική Γεωργία δεν είναι μια «ευσεβής», «πιστοποιημένη» αντιμετώπιση του περιβάλλοντος -αυτό μένει για τους οικο-επιχειρηματίες- αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς. Ο λαός, είτε ζει στις πόλεις, είτε στα χωριά, πρέπει να ανακτήσει την οργανική του σχέση με την τροφή του

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε μια «φυσική» παραγωγική διαδικασία, αγωνιζόμαστε πρώτιστα για την κοινωνία και όχι για την αγορά.

Για την τοπική ανάπτυξη, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την ουσιαστική εξυγίανση της παραγωγής και της τροφικής αλυσίδας, για την τοπικότητα και τον έλεγχο της αγοράς από την τοπική κοινωνία, για την εξυγίανση της φύσης, για την επανόρθωση των στρεβλών καταναλωτικών προτύπων, για την ποιοτική παραγωγή και τη βιωσιμότητα, για την επανασύνδεση φύσης - κοινωνίας, για μια επιστημονική γνώση που θα υπηρετεί τον άνθρωπο, για την άμεση επαφή παραγωγού και καταναλωτή χωρίς εμπόρους, μεσάζοντες και σοφούς αναπτυξιολόγους.

Στην Ελλάδα, οι αντιδράσεις στα γ.τ. άργησαν σχετικά να εκδηλωθούν.

Είχε προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα άγριας διαπάλης γεγονός που εξηγείται από την πολυδιάσταση του ζητήματος (ηθική, κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική, επιστημονική, οικονομική …)

Το γεγονός όμως ότι οι πολίτες εναπόθεσαν, σε σημαντικότερο από όσο έπρεπε, βαθμό τις τύχες τους στα χέρια των κυβερνήσεών τους χωρίς να ρίξουν το βάρος τους στην κοινωνική αυτοοργάνωση και αντίσταση, επέτρεψε να δημιουργηθεί ρήγμα και να γείρει, σε πρώτη φάση, η ζυγαριά προς την πλευρά των οικονομικών συμφερόντων των εταιρειών.

Με τις πρώτες κρούσεις περί τοπικής ανάπτυξης μέσω της κήρυξης περιοχών ελεύθερων από μεταλλαγμένα άρχισε να φαίνεται ότι για ορισμένους η απελευθέρωση γ.τ.ο. στο περιβάλλον δεν ήταν, αυτή καθ΄ αυτή, μια πράξη επιθετική προς τη ζωή και τις δομές που την υποστηρίζουν αλλά μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Η συνείδησή των «ρεαλιστών» δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από την προοπτική δημιουργίας σούπερ-μάρκετ με «καθαρά» προϊόντα για πλούσιους και άλλα με μεταλλαγμένα για φτωχούς.

Η αναλγησία ορισμένων θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την αφέλειά τους αφού θεωρούν σαν εφικτό το πάντρεμα των συμβατικών, μεταλλαγμένων και βιολογικών παραγωγών.

¶λλοι άρχισαν να ξερογλείφονται διαβλέποντας κονδύλια να διοχετεύονται στην αγορά για τους ελέγχους μέσω εργαστηρίων και ηγεμονίσκοι να καλούν σε στήσιμο μηχανισμών ελέγχου της αγοράς.

Όλοι αυτοί σε πλήρη αρμονία –ίσως και εν αγνοία τους- με την Οδηγία 18/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που υπό τον αφοπλιστικά ειλικρινή –αν και όχι φανερό για όλους- υπότιτλο: «για την σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον» έθετε απλά και ξεκάθαρα τους όρους και ανέπτυσσε τη νομολογία που θα έδινε τη νομική κάλυψη στην απελευθέρωση των γ.τ.ο. στο περιβάλλον !

Η πραγματικότητα είναι ότι το σχετικό Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλέγμα είναι το απλό όργανο ελέγχου και διαχείρισης των μεταλλαγμένων.

Όλα αυτά δεν είχαν προκύψει τυχαία:

Το "μορατόριουμ" είχε επιφέρει έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε δώσει τον χρόνο στα «λόμπι» των εταιριών να διαβρώσουν κρατικές υπηρεσίες, θεσμούς, πανεπιστήμια και κοινωνικούς φορείς που φυσιολογικά αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της κοινωνίας απέναντι στην απειλή των μεταλλαγμένων.

Όλοι αυτοί αξιοποιούνται σήμερα για την πλήρη ανάπτυξη της στρατηγικής του εφησυχασμού των πολιτών απέναντι στην εισβολή των μεταλλαγμένων. Ιδιαίτερα επικίνδυνο ρόλο παίζουν σήμερα εκείνοι που έχουν πεισθεί εκόντες άκοντες ότι κάθε αγώνας είναι μάταιος και επιχειρούν να συμμετέχουν στη διαχείριση της εισόδου των μεταλλαγμένων.

Ο G. Sanguineti είχε πει για όλους αυτούς τους επαγγελματίες «συμμετέχοντες»: « Όποιος επιδιώκει να τον καλέσουν σε γεύμα σε μια γωνιά του τραπεζιού της εξουσίας, δεν μπορεί βέβαια να φωνάξει δυνατά πως τα πιάτα είναι βρώμικα …»

Ένα πεντακάθαρα κοινωνικό πρόβλημα γίνεται βορά στα χέρια «πονηρών» που χωρίς την παραμικρή συστολή τσακώνονται για μια θέση στην αγορά των ελληνικών οικολογικών αντανακλαστικών. Τους παραχωρήσαμε το μονοπώλιο των ανησυχιών μας και τους ορίσαμε αποκλειστικούς διαχειριστές των προβληματισμών μας ; Θα υποστούμε τη βία που φωλιάζει μέσα στον ψυχρό υπολογισμό τους.
 
Όπως πάντα έτσι και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που ανασκαλεύουν μέσα στις ριζικές μας ανάγκες για να βρούνε χώρο για επενδύσεις. ¶θλιοι αμοραλιστές, πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιοσχεσίτες, επιχειρηματίες που μετατρέπουν τα μεταλλαγμένα σε εξουσία, καριέρα και παράνομο πλουτισμό. Είναι οι επαγγελματίες διαχειριστές των προβλημάτων μας και οι διαχειριστές του κοινωνικού Συμβολαίου της Βιοηθικής, αυτοί δηλαδή που ορίζουν τα όρια εφαρμογής της βιοτεχνολογίας ανάλογα με το πώς τραβάνε το πάπλωμα οι Κοινωνικοί Εταίροι.

Δεν υπάρχει κοινωνία – περιβάλλον –επιστήμη – πολιτισμός. Υπάρχουν μόνο «Κοινωνικοί Εταίροι». Προσέξατε ότι σήμερα έχουμε πήξει σ' αυτούς τους εργολήπτες;

Είναι η «εκσυγχρονισμένη», πιο μοντέρνα εκδοχή της ετεροδιαχείρησης.

Αυτή η βιοηθική στάση είναι φανερό ότι στοχεύει στον εφησυχασμό. Είναι το Δεύτερο Κύμα.

Μετά την πρώτη διαρροή –έγγραφο της Burson-Marsteller όπου δεν δίσταζε να μιλήσει για «συνεταιρισμό» με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τροφίμων και τη λίγο μεταγενέστερη δημοσιοποίηση ονομάτων στελεχών των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας που εμπλέκονται στις αποφάσεις της είναι να απορεί τουλάχιστον κανείς με την εμμονή κάποιων στις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αν μη τι άλλο, όλοι αυτοί, αρνούνται να δουν ότι οι νομοθεσίες είναι τεχνουργήματα που φτιάχνονται για να ρυθμίζουν κοινωνικές συμπεριφορές σε τεχνητά περιβάλλοντα –κοινωνίες- του ανθρώπου ενώ οι βιολογικοί μηχανισμοί ακολουθούν τους νόμους της φύσης και πεντάρα δεν δίνουν για το αν εναρμονίζονται με τους νόμους των ανθρώπων.

Τα απελευθερωμένα γ.τ. γονίδια θα πάνε εκεί που θέλουν και κανένα άρθρο κανενός νόμου δεν θα τους αλλάξει την κατεύθυνση.

Για κάποιους είναι ξεκάθαρο ότι η νομοθεσία αποδοχής -Οδηγία 18/2001- δεν αφήνει περιθώρια προστασίας της Φύσης και με αυτό σαν δεδομένο πρέπει να προχωρήσουμε.

Η με οποιοδήποτε τρόπο εμπλοκή στις μεθοδεύσεις εισόδου των Γ.Τ.Ο. είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί ως άλλοθι δημοκρατικότητας των πλέον αντιδημοκρατικών και βάρβαρων μηχανισμών.

Είναι ξεκάθαρο ότι το σχετικό Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλέγμα είναι το απλό όργανο ελέγχου και διαχείρισης των μεταλλαγμένων και σε καμία περίπτωση μέσο αποτροπής της εισόδου τους.

Είναι ο χώρος προεργασίας κατασκευής της συναίνεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κομισιόν σχεδόν κάθε χρόνο πιέζει για την άρση των απαγορεύσεων και για ευνοϊκότερες νομοθετικές ρυθμίσεις παρέχοντας διαβεβαιώσεις για τον επαρκή έλεγχο και τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για την παραγωγή τους.

Αυτό που διαφαίνεται ως πιθανότερο προς το παρόν είναι ότι η εισαγωγή των Γ.Τ. στην Ευρωπαϊκή αγορά γίνεται ύπουλα ώστε να νομιμοποιηθούν όταν πια θα μας έχουν για τα καλά κυκλώσει. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο όλο και «κάτι» καλλιεργείται «κατά λάθος».

Μ΄ άλλα λόγια, σήμερα κατέρρευσε, με βρόντο, η αυταπάτη ότι υπάρχουν πολλοί, συμπληρωματικοί τρόποι αντίστασης στην επέλαση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και γίνεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ αυτό που έλεγε το 1999 ο Rene Riesel: σήμερα επιβάλλεται να αποδειχθεί ότι δεν έχουν ουσιαστική διαφορά εκείνοι που ονειρεύονται να προσαρμόσουν τους ανθρώπους στη σύγχρονη κόλαση, παραμορφώνοντας τα γονίδια, και εκείνοι που είναι πρόθυμοι να συζητήσουν δημοκρατικά τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί αυτή η προσαρμογή

Πρέπει να μάθουμε τη νέα περιγραφή του Κόσμου στο σύνολό της, ώστε να είμαστε σε θέση να την αντιθέτουμε στη παλιά και με τον τρόπο αυτό να σπάζουμε τη δογματική βεβαιότητα ότι η πραγματικότητα του κόσμου μας δεν γίνεται να αμφισβητηθεί.

Η συνολική απόρριψη των γενετικά τροποποιημένων απαιτείται να τεθεί με όρους πολύ ευρύτερους από περιβαλλοντικούς και δημόσιας υγείας καθώς είναι η φιλοσοφία, η αισθητική τους και τα κοινωνικο-ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετούν, αυτά που διαμορφώνουν το πλαίσιο εμφάνισης και απόρριψής τους.

Η αντίθεσή μας στα γενετικά τροποποιημένα μόνο σε ένα μέρος οφείλεται και σίγουρα δεν εξαντλείται στην επικινδυνότητά τους για την υγεία μας.

Είναι μέρος της συνολικότερης άρνησης παράδοσης της ζωής των ανθρώπων στα χέρια των λίγων με όρους μονοπωλίου. Αφορά στην απόρριψη του κέρδους ως κινητήριας δύναμης της ανθρώπινης δράσης και της εξουσίας ως βασικής αρχής της ανθρώπινης συναναστροφής». «Η αντίσταση στη βιοτεχνολογία είναι η αντίσταση στην ακρογωνιαία αποικιοποίηση της ίδιας της ζωής, της μελλοντικής της εξέλιξης καθώς και του μέλλοντος των μη-δυτικών παραδόσεων γνώσης και σχέσης με τη φύση. Είναι ένας αγώνας για το δικαίωμα των ειδών να εξελιχτούν, είναι ένας αγώνας για την προστασία της ελευθερίας των διαφορετικών πολιτισμικών συστημάτων να πορευτούν...»

Τα «μεταλλαγμένα» απευθύνονται σε μια άλλη ράτσα ανθρώπων. Οι γενετικά τροποποιημένες μορφές ζωής φυτών και ζώων αποτελούν το τελευταίο σύνορο στη νέα χιλιετία για το Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο που φθάνει με γρηγοράδα: «Οι υπήκοοι δεν αναγκάζονταν να πειθαρχούν με τη βία. Ήταν χημικά συντονισμένοι ν΄ αγαπάνε την υποτέλειά τους και να συνεργάζονται πρόθυμα, ακόμα και με ενθουσιασμό για τη διατήρηση της κοινωνικής ιεραρχίας» (Αλντους Χάξλεϋ)

Η αντίστασή μας σαν πολιτική στάση θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται σε μια θέση εξωτερικότητας σε σχέση με την εξουσία, γιατί, η παρόρμηση να σώσεις την ανθρωπότητα είναι σχεδόν πάντα ένα προσωπείο της επιθυμίας για εξουσία. «Οι πολιτικές διεργασίες αποσυντίθενται, λόγω του ότι οι άνθρωποι αποτυχαίνουν να αυτοκυβερνηθούν. Απαιτούν να κυβερνώνται» (Ιβάν Ίλιτς)

Βλέπουμε να επαληθεύεται ο Καστοριάδης που λέει: «υπάρχει … κίνδυνος να εμφανιστεί ένας νέος τύπος ανθρώπου, που προς το παρόν μπορούμε να τον ονομάσουμε «ρεφλεξάνθρωπο» (άνθρωπο των αντανακλαστικών), ένας τύπος όντος που σύρεται από το λουρί και που οι μηχανισμοί οι οποίοι έχουν γίνει τελείως ανεξάρτητοι από κάθε κοινωνικό έλεγχο και διοικούνται από ανώνυμους σχηματισμούς, μηχανισμοί που η κυριαρχία τους έχει ήδη δρομολογηθεί, τον κρατάνε μέσα στην ψευδαίσθηση της ατομικότητας και της ελευθερίας του» «Ο νους», όμως, «που απλά καταγράφει και εκτελεί όσα μια μηχανή, ένας «ειδικός», ένας «Φορέας», επεξεργάστηκε, δεν αποτελεί σκεπτόμενο όργανο τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο μια φωτογραφία αποτελεί τη ζώσα εικόνα ενός αντικειμένου ή προσώπου αποτυπωμένη σε χαρτί.

Να πόσο εύκολο ήταν να αποτελέσει το κίνημά μας Φορέα Διαχείρισης της Κρίσης και να μετατραπούμε σε αντιπροσώπους "Φορέων και Πολιτών" που θα παράγουν μια Γιορταστική Αμφισβήτηση και θα διαχειρίζονται μια καθησυχαστική εικόνα του βαθύτατα κοινωνικού προβλήματος των μεταλλαγμένων.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε το χώρο μας από το μικρόβιο της παραγωγής «διαχειριστικών στελεχών» που –κατά κανόνα- εξαργυρώνουν την «προσφορά» τους.

Η Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γ.Τ.Ο. πέτυχε μέχρι τώρα να μην ετεροπροσδιορίζεται. Είναι ένα πείραμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης πολιτών για ένα κοινό σκοπό. Χιλιάδες άνθρωποι προσυπέγραψαν την Διακήρυξη των Αρχών, των Σκοπών και των Μέσων του αγώνα της. Πρέπει να στηριχτούμε και να στηρίξουμε τον αγώνα της στην αλληλεγγύη όλων αυτών των αυτόνομων ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι διαβουλεύσεις «στελεχών» είναι επικίνδυνες πρακτικές γιατί προετοιμάζουν τ η στροφή μας στην «ιδιωτική σφαίρα». Το να θεωρείς ότι οι άλλοι δεν έχουν λόγο γιαυτό που τους αφορά είναι ανατριχιαστικό και μέχρι τώρα το έχουμε αποφύγει.

Πρέπει το συντομότερο δυνατόν ο «λόγος» μας να «ακουστεί» στους δρόμους, στις πλατείες τους παραγωγικούς χώρους και τα σχολεία. Ας μην γελιόμαστε. Δεν βλέπουν όλοι αυτά που βλέπουμε. Δεν αρκεί να κοιτάζουμε. Χρειάζεται να βλέπουμε

Ο αγώνας μας δεν είναι «διαχειριστικός». Είναι ξεκάθαρη απαίτηση μιας κοινωνίας να ακουστεί.

Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να δούνε την αλήθεια ακόμα και όταν τα σημάδια διασχίζουν σαν κομήτες τον ουρανό – γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες αλλά όπως καταλήγει ο Γκύ Ντεμπόρ, «η κριτική που προχωράει πέρα από το θέαμα πρέπει να ξέρει να περιμένει»

Το «θέαμα θα κάνει τις επενδύσεις του, αλλά εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια προοπτική: «Η ζωή μέσα μας είναι σαν το νερό στο ποτάμι. Μπορεί φέτος να υψωθεί ψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά και να πλημμυρίσει τα ξεραμένα υψώματα.»

Πολλοί θα έρθουν και πολλοί θα φύγουν μουρμουρίζοντας «συγνώμη, λάθος».

Η Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γ.Τ.Ο. έχει πολύπλευρη δουλειά μπροστά της αλλά γνωρίζουμε ότι «η μόνη μέρα που βλέπουμε να ξημερώνει είναι εκείνη που μας βρίσκει ξυπνητούς».

Στους συντρόφους που διστάζουν θα λέγαμε:

Αγωνίσου και σκέψου πριν αποφασίσεις, αλλά από τη στιγμή που αποφάσισες, συνέχισε το δρόμο σου χωρίς στεναχώριες ή σκέψεις. Υπάρχουν χίλιες ακόμα αποφάσεις που σε περιμένουν.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 104 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566866
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.