ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Κάτσαρης Παναγιώτης , Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2006

Η εισήγηση του κ. Π. Κάτσαρη, της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γεωτεχνικών, στη συζήτηση σχετικά με την «Επίθεση κατά της Φτωχομεσαίας Αγροτιάς και την πάλη κατά των Μεταλλαγμένων» που έγινε το Σάββατο 6.5.2006 στο πλαίσιο της Διεθνούς Αντικαπιταλιστικής Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Πάντειο 4-7 Μάη 2006.

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κάτσαρης Παναγιώτης, Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών

Όταν την δεκαετία του ’60 ξεκινούσε η λεγόμενη πράσινη επανάσταση το σύστημα υποστήριζε πως με τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές θα έλυνε το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη. Το σημαντικότερο επιχείρημα των βιοτεχνολογικών εταιρειών για τα (μεταλλαγμένα) σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά είναι ότι διαμέσου της νέας τεχνολογίας θα επιλυθεί το πρόβλημα της πείνας η οποία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκόσμια. Ας δούμε όμως μερικά ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση του τότε και του τώρα. Την δεκαετία του ’60 περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από πείνα και 500 εκατομμύρια υποσιτίζονταν σε έναν πληθυσμό 4 δις ενώ σήμερα περίπου 30-35 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και 840 εκατομμύρια υποσιτίζονται στα 6 δις του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι φανερό ότι τα μεγέθη είναι ανάλογα και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι η παραγωγή τροφής. Τα διαθέσιμα τρόφιμα σύμφωνα με τον ΟΗΕ επαρκούν για να θρέψουν τα 6 δις πληθυσμό του πλανήτη τουλάχιστον 2 φορές.

Ανεξάρτητα από το τι επικαλούνταν τότε και τι επικαλούνται σήμερα, το επιχείρημα τους είναι λάθος εν τη γενέσει του, διότι εντοπίζει το πρόβλημα της πείνας στην προώθηση της μιας ή της άλλης τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα παραγωγής και διανομής του παραγόμενου πλούτου. Οι ίδιες πολυεθνικές που τα συμφέροντα τους επιβάλουν την εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. για περιορισμούς και ποσοστώσεις στην παραγωγή ή την απόσυρση-καταστροφή των γεωργικών προϊόντων μιλούν τώρα για αύξηση της γεωργικής παραγωγής διαμέσου της οποίας θα λυθεί το διατροφικό πρόβλημα.

Στον γεωργικό τομέα και γενικότερα στον τομέα των τροφίμων οι εξελίξεις και οι αλλαγές των δεδομένων λόγω των βιοτεχνολογικών εφαρμογών είναι ραγδαίες. Είναι βέβαιο ότι η συντελούμενη εδώ και μερικά χρόνια επανάσταση στην βιοτεχνολογία θα επηρεάσει από πολλές απόψεις καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας. Τα προβλήματα και τα ερωτήματα που ανακύπτουν λόγω των μεγάλων τομών που επιτελούνται είναι βασανιστικά και δύσκολα στην απάντηση τους.

Κάποια από τα κεντρικά ερωτήματα που ξεχωρίζουν από αυτές τις αλλαγές, στα οποία θα προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε είναι:

- Ποιες θα είναι οι συνέπειες της μετατροπής συνολικά και καθολικά του γενετικού υλικού από κοινό πλουτοπαραγωγικό πόρο σε ατομική ιδιοκτησία μερικών πολυεθνικών;

- Πως θα επηρεάσει το γεγονός αυτό την επίλυση του προβλήματος της φτώχειας και της πείνας στο πλανήτη;

- Πως θα επηρεασθεί η βιόσφαιρα από την απελευθέρωση στο περιβάλλον γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών (μεταλλαγμένα); Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα ρύπανσης του πλανήτη, γενετικής αυτή την φορά, η οποία θα συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή από την πετροχημική και την πυρηνική ρύπανση;

- Μπορούν τα κινήματα που αναπτύσσονται στηριζόμενα στην "βιοηθική" ή την κυρίαρχη "οικολογική" άποψη να συνεισφέρουν σε μια βαθιά και ολοκληρωμένη ανάλυση όλων αυτών των φαινομένων και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπισή τους; Πως απαντούν τα διάφορα κινήματα που αναπτύσσονται στην τεράστια αυτή απειλή;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η συγκέντρωση ισχύος στο κλάδο των επιστημών της ζωής και των εταιρειών βιοτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Σε παγκόσμιο επίπεδο ξεχώριζαν πριν λίγο καιρό περίπου 6 όμιλοι. Μετά από αρκετές συγχωνεύσεις και εξαγορές το τοπίο ίσως έχει μεταβληθεί μερικώς και διαφέρει στον αγροχημικό και τον φαρμακευτικό τομέα αλλά τα βασικά μεγέθη παραμένουν περίπου ίδια.

Οι όμιλοι αυτοί είναι οι: Monsanto, Du Pont, Syngenda-Bayer, Astra-Zeneca, Basf και Dow Elanco. Γενικά οι κυρίαρχοι όμιλοι εταιρειών ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αγροχημικών και την μισή περίπου αγορά σπόρων. Ενώ οι κυρίαρχες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη εξαγοράσει πολλές εταιρείες ανθρώπινου γονιδιώματος και ελέγχουν πάνω από το 60% της αγοράς ανθρώπινων φαρμάκων. Ο σκοπός όλων σχεδόν αυτών των ομίλων είναι η απόκτηση "τίτλων ιδιοκτησίας" σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) μια και θεωρούνται πλέον εφεύρεση. Στην γεωργική παραγωγή τα φαινόμενα αυτά έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Ήδη καλλιεργούνται εκατομμύρια στρέμματα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι, σόγια όπου οι σπόροι και τα υβρίδια είναι ιδιοκτησία συγκεκριμένων πολυεθνικών. Τα γενετικά τροποποιημένα «super ζώα» π.χ. σολομός είναι στην ημερήσια διάταξη στο όνομα της αύξησης της παραγωγής τροφίμων.

Ο αγώνας για τον έλεγχο των γονιδίων και των νέων "μορφών ζωής" έχει αρχίσει. Πανεπιστήμια, ιδρύματα, εργαστήρια έβγαλαν το ακαδημαϊκό τους ένδυμα και εργάζονται σκληρά για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ακόμη και γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) έμβρυα, ανθρώπινα, φυτικά και ζωικά γονίδια, ιστοί, κυτταρικές σειρές και όργανα μπορούν να πατενταριστούν και να γίνουν ατομική ιδιοκτησία. Όσο για την αμεροληψία της επιστημονικής έρευνας μια ματιά στο βιβλίο του Jeremy Rifkin «Ο αιώνας της βιοτεχνολογίας» είναι αρκετή. Η διαπλοκή της επιστημονικής κοινότητας με το βιοτεχνολογικό κεφάλαιο είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Το χρήμα έχει γίνει απόλυτος ρυθμιστής της μελλοντικής επιστημονικής ανάπτυξης. Συνεπώς οι ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι αυτές που καθορίζουν το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των ερευνών. Έτσι εξηγείται σε σημαντικό βαθμό η απομάκρυνση των επιστημονικών ερευνών από τις ανάγκες της κοινωνίας όπως η δημόσια υγεία η εξάλειψη ασθενειών κ.λ.π. καθώς και η ολοκληρωμένη και σωστή διατροφή του πληθυσμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να γίνεται έρευνα μόνο για άμεσα οικονομικά οφέλη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το γενετικό υλικό γίνεται ατομική ιδιοκτησία σε τέτοια μαζική έκταση. Οι τάσεις αυτές στην γεωργική παραγωγή είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται από την εποχή της λεγόμενης «πράσινης επανάστασης» με το πατεντάρισμα των υβριδίων Όμως σήμερα γενικεύονται, ολοκληρώνονται και αποκτούν νέα ποιότητα διότι πρόκειται για γενετικό υλικό το οποίο έχει προκύψει από γκρέμισμα των φυσικών γενετικών συνόρων.

Είναι λοιπόν φανερό από τα προαναφερθέντα ότι το πρόβλημα της πείνας που επικαλούνται ότι θα λύσουν με τα μεταλλαγμένα είναι πρόβλημα πλούτου και φτώχιας. Μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλούτου που βρίσκεται στα χέρια των 200 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (10%) σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ θα ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση της πείνας στο τρίτο κόσμο και στο τέταρτο κόσμο των μεγαλουπόλεων του ανεπτυγμένου καπιταλισμού.

Όσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα-σκουπίδια μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Αποτέλεσμα της λογικής του καπιταλιστικού κέρδους ήταν το πρόβλημα των διοξινών και των τρελών αγελάδων. Εφόσον και στην περίπτωση των γενετικά μεταλλαγμένων σκουπιδιών που πλασάρονται σαν τρόφιμα κυριαρχεί ή ίδια λογική είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γονίδια που μεταφέρονται στον γενετικό κώδικα των φυτών, που προορίζονται για τρόφιμα, προέρχονται από φυτά, μικροοργανισμούς και ζώα που δεν έχουν περάσει μέχρι τώρα στην ανθρώπινη διατροφή, ή είναι και τεχνητά κατασκευασμένα, άρα δεν υπάρχουν στην φύση. Επίσης σε σχέση με την επίδρασή τους στο περιβάλλον είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης μετά την απελευθέρωσή τους.

Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα έχει επιπτώσεις στην προσωπική και την συλλογική ζωή τις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα την βιοτεχνολογία και τα μεταλαγμένα.

Η «κυρίαρχη άποψη» θεωρεί την τεχνολογία και ειδικότερα την βιοτεχνολογία κοινωνικά ουδέτερη. Υποστηρίζει ότι με την νέα τεχνολογία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πείνας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Η άποψη αυτή παρακάμπτει εντελώς το κοινωνικό και πολιτικό στοιχείο θεωρώντας ότι σχέσεις παραγωγής και διανομής είναι κάτι στατικό, και δυναμικό στοιχείο για την επίλυση του προβλήματος είναι μόνο η τεχνολογία. Επίσης αποσυνδέει την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της βιοτεχνολογίας από τις επιδιώξεις ορισμένων συμφερόντων και τις ταξικές συγκρούσεις. Όμως τα τεράστια αυτά καθορίζουν τον προσανατολισμό, τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση της βιοτεχνολογίας.

Η στενά «οικολογική άποψη» στην πιο σοβαρή της εκδοχή απορρίπτει το κυρίαρχο πρότυπο ανάπτυξης και τεχνολογίας και δίνει έμφαση στο βιολογικό, τοπικό στοιχείο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πολλές ενώσεις βιοκαλλιεργητών ανά την Ευρώπη προτείνουν όρια επιμόλυνσης των βιολογικών προϊόντων από μεταλλαγμένα. Στην ουσία της αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος σε σχέση με την πρώτη άποψη. Ενώ η πρώτη υπερτιμά το ρόλο της βιοτεχνολογίας από μια αισιόδοξη άποψη ή δεύτερη τον υπερτιμά από μια απαισιόδοξη άποψη παρακάμπτοντας τις κοινωνικές και πολιτικές επιδράσεις. Θεωρεί δηλαδή ουσιαστικά και αυτή η άποψη κυρίαρχο τον ρόλο της τεχνολογίας. Βέβαια πολλές από τις κριτικές παρατηρήσεις π.χ. γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) τρόφιμα, της παραπάνω άποψης εντοπίζουν σοβαρές και υπαρκτές πλευρές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αλλά αδυνατούν να δουν τις αιτίες των προβλημάτων με αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της στην κυρίαρχη λογική.

Το κέντρο βάρους της «βιοηθικής» άποψης πέφτει ουσιαστικά στην ανάγκη ύπαρξης ορίων στην επιστημονική έρευνα και στη ανάγκη ύπαρξης κανόνων, οι οποίοι θα ελέγχουν την έρευνα και θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ηθική και μόνο σκοπιά από την οποία κρίνει τα πράγματα και τις εξελίξεις την οδηγεί να έχει περιορισμένους ορίζοντες κατανόησης των νέων φαινομένων και η κριτική της να περιορίζεται σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις π.χ. Κλωνοποίηση.

Οι δυο προηγούμενες απόψεις (οικολογική-βιοηθική), παρόλο ότι αναφέρονται σε υπαρκτές και σοβαρές πλευρές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αδυνατούν να δουν σε βάθος και να κατανοήσουν τα φαινόμενα λόγω του περιορισμένου θεωρητικού τους υποβάθρου. Πιστεύουμε ότι η βιοτεχνολογία όπως και κάθε τεχνολογία εμπεριέχει από την φύση της ένα κοινωνικό και πολιτικό στοιχείο, το οποίο αποκρύπτεται από τις προηγούμενες απόψεις. Αυτές βλέπουν την βιοτεχνολογία ουσιαστικά ως τεχνικό ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας καθορίζονται από την δεδομένη ταξική δομή, τις επιδιώξεις των πολυεθνικών εταιρειών και τις ταξικές συγκρούσεις. Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας όπως φάνηκε από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συνεπάγεται κέρδη για ορισμένους και κόστος για άλλους και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά ουδέτερη.

Είναι φανερό ότι πρέπει να φέρουμε στο επίκεντρο του προβληματισμού το ζήτημα της σχέσης επιστήμης -τεχνολογίας και κοινωνικών σχέσεων.

Είναι απλοϊκή και αφελής η άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι η αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων σηματοδοτεί και την αλλαγή του χαρακτήρα μιας δεδομένης τεχνολογίας. Υποστηρίζουμε ότι όταν οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, αναπτύσσονται μέσα στον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής, με κίνητρο την μεγιστοποίηση του κέρδους, επηρεάζουν άμεσα τον χαρακτήρα αυτής της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης. (π.χ. πυρηνικά) Τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) τρόφιμα - σκουπίδια δεν αλλάζουν χαρακτήρα με την αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων. Απλά το γονίδιο του κέρδους βρίσκεται στην καρδιά αυτής της τεχνολογίας και συνεπώς, όταν θα υπάρχουν κοινωνίες, όπου το γονίδιο αυτό δεν θα καθορίζει τις ανάγκες τους, τότε δεν θα χρειάζονται και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα - σκουπίδια. Αυτοί που προκαλούν την πείνα, έρχονται να αυξήσουν τα κέρδη τους με τα γενετικά μεταλλαγμένα σκουπίδια αξιοποιώντας την πείνα. Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξουμε μόνο αυτόν που κατέχει τις παραγωγικές δυνάμεις αλλά να μετασχηματίσουμε και την κατεύθυνση της ίδιας της τεχνολογίας.

Από την παραπάνω ανάλυση της κατάστασης προκύπτει ότι για να αντιπαλέψουμε τα ‘μεταλλαγμένα’ δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε κινήματα που έχουν μέχρι τώρα διαμορφωθεί και στηρίζονται στην στενά ‘οικολογική’ ή τη ‘βιοηθική’ άποψη. Για να έχουμε απτά αποτελέσματα στον αγώνα κατά των Γ.Τ.Ο. θα πρέπει να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος.

Ενός κινήματος που θα διεκδικεί και θα απαιτεί:

- Την πλήρη χειραφέτηση της επιστήμης, της θεωρίας και της γνώσης από την ατομική ιδιοκτησία.

- Την ριζική επανιεράρχηση, αναβάθμιση και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας - βιομηχανίας στα πλαίσια μιας κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τις ανάγκες των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.
 
- Τον άμεσο δραστικό περιορισμό, έως την πλήρη κατάργηση, της κυριαρχίας του κεφαλαίου στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της γης, των γενετικών και φυσικών πόρων.

- Τον κυρίαρχο ρόλο να έχουν οι χειραφετημένοι άνθρωποι και οι συλλογικότητές τους, στα ζητήματα της ανάπτυξης και της επένδυσης των παραγωγικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση, στην αξιοποίηση και την χρήση της επιστήμης και της τεχνικής, και σ’ όλα τα ζητήματα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και του κοινωνικού χώρου.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 04 Ιούνιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566451
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.