ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Εισήγηση στην ΔΑΑΣ , Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2006

Εισήγηση στη συζήτηση σχετικά με την «Επίθεση κατά της Φτωχομεσαίας Αγροτιάς και την πάλη κατά των Μεταλλαγμένων» που έγινε το Σάββατο 6.5.2006 στο πλαίσιο της Διεθνούς Αντικαπιταλιστικής Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Πάντειο 4-7 Μάη 2006.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Πολύ συζήτηση και αντιπαράθεση γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, φυτά και ζώα. Δικαιολογημένη η ανησυχία και ανεμπιστοσύνη που υπάρχει στους λαούς απέναντι σ’ αυτούς που επιχειρούν να εξωραΐσουν τα νέα επιτεύγματα της αγροτικής βιοτεχνολογίας. Τα ερωτήματα στα οποία οι απαντήσεις τους είναι θολές ή ανύπαρκτες είναι πολλά. Αυτό συμβαίνει όχι κατά βάση γιατί δεν μπορούν να δοθούν αλλά γιατί αυτοί που μπορούν να τις δώσουν δεν τους συμφέρει. Θα προσπαθήσουμε, έστω επιγραμματικά, να προσεγγίσουμε κάποιες πλευρές του ζητήματος απαντώντας ταυτόχρονα και σε κάποια χονδροειδή ψέματα που διαδίδονται από την πλευρά των συμφερόντων που τα προωθούν

Σήμερα εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την ανάπτυξη της γεωργικής βιοτεχνολογίας είναι: BASE, Dow Agro sciences, Monsanto, Bayer, Dupont, Syngenta.

Η γενετική μηχανική είναι μια τεχνολογία όχι πολύ παλιά που σπάει τα γενετικά εμπόδια που γνωρίζαμε όχι μόνο στα κύτταρα, αλλά και στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει γονίδια από διαφορετικά είδη, να τους αλλάξει τους γενετικούς κώδικες και να δημιουργήσει νέους οργανισμούς. Έτσι μπορούμε να έχουμε γονίδια ψαριών, ζώων σε τομάτες, γονίδια ανθοκομικών φυτών σε λαχανικά κλπ και να δημιουργηθούν χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νέοι οργανισμοί με χαρακτηριστικά λίγο ή εντελώς διαφορετικά απ’ αυτά που παραδοσιακά γνωρίζουμε.

Έχουμε φτάσει στην εποχή δηλαδή που η γνώση που έχει κατακτήσει ο άνθρωπος μέσα από την πορεία αιώνων έχει καταφέρει να φτάσει ακόμη και στο να μπορεί να δημιουργήσει την ίδια την ζωή. Πραγματικά, πέρα από τις ενστάσεις και την κριτική που θα μπορούσε να κάνει ο καθένας για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορεί να μη σταθεί σ’ αυτές τις τεράστιες δυνατότητες που έχει κατακτήσει το ανθρώπινο είδος. Δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα, κάθε λογικά σκεφτόμενος άνθρωπος να μην εξοργιστεί και από την δημαγωγία που γίνεται από τους ισχυρούς της γης, ότι δήθεν θέλουν αλλά δυσκολεύονται να λύσουν απλούστατα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια τη διαβίωση των ανθρώπων. Μας φαίνεται λοιπόν αδιανόητο να πιστέψουμε ότι υπάρχει βούληση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φτώχειας, το ότι δηλαδή καθημερινά σ’ αυτό το πλανήτη χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, δίψα, κακουχίες και οι εξαθλιωμένοι πολλαπλασιάζονται χωρίς ουσιαστική στήριξη και βοήθεια.

Αυτό που μπορούμε να πούμε χωρίς καμιά επιφύλαξη, είναι ότι τα παραπάνω προβλήματα υπάρχουν και συνυπάρχουν μαζί με την ίδια την ύπαρξη του καπιταλιστικού συστήματος και δεν έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα του ανθρώπου να λύσει οριστικά (και όχι πρόσκαιρα) το ζήτημα της διατροφής σ’ αυτό τον πλανήτη.

1. Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υποστηριχτές των γενετικά τροποποιημένων φυτών και τροφίμων είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα χορτάσουν οι πεινασμένοι της γης και θα λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού ιδιαίτερα στις χώρες του τρίτου κόσμου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Την ίδια στιγμή που καθημερινά στον κόσμο πεθαίνουν πάνω από 40000 άνθρωποι από πείνα, τα παραγόμενα προϊόντα μπορούν να θρέψουν τον πλανήτη τρεις φορές. Οι καπιταλιστές και οι κυβερνώντες προτιμούν να τα καταστρέψουν παρά να τα δώσουν στους πεινασμένους. Κατά συνέπεια θα μπορούσε να πει κανείς, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που έχει να κάνει με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες που να επιβάλλει την αύξηση της παραγωγής.

2. Μήπως όμως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία όπως ισχυρίζονται; όπως π.χ. αραβόσιτος με αυξημένη λυσίνη, τομάτα με περισσότερο λυκοπένιο, σόγια με περισσότερη πρωτεΐνη κλπ;

Κατ’ αρχήν το πόσο ακίνδυνα είναι όλα αυτά τα τρόφιμα, ενδεχομένως να μη το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι που κατά αρχή τα παράγουν. Γιατί ένα ζήτημα είναι πόσο ελεγμένα είναι και ένα δεύτερο είναι το ποιος τα ελέγχει. Έτσι κι αλλιώς είμαστε αρκετά δύσπιστοι για να τους εμπιστευτούμε.. Το σίγουρο είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία μας και για την υγιεινή διατροφή. Γιατί είναι οι ίδιοι που έχουν κατακλύσει την αγορά με επικίνδυνα προϊόντα. Είναι τα ίδια συμφέροντα που δημιούργησαν τις τρελές αγελάδες, τα κοτόπουλα με διοξίνες, τα ακατάλληλα γάλατα ακόμη και για μωρά. Είναι αυτοί που μας έχουν πείσει πως ουδόλως δεν τους ενδιαφέρει η υγεία του λαού παρά μόνο το μεγαλύτερο κέρδος.

3. Πόσο μπορεί να ισχύει το επιχείρημα ότι τα γ. τ. φυτά έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, απαιτούν λιγότερα φυτοφάρμακα και χημικά, άρα ωφελούν το περιβάλλον;

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι για τα προϊόντα αυτά που παράγονται χρησιμοποιούνται πιο ήπια μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι η Bayer αναγκάστηκε να αποσύρει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι από τη Μ. Βρετανία γιατί χρησιμοποιούσε ένα ιδιαίτερα τοξικό φάρμακο, το ατραζίν, που είναι απαγορευμένο στην Ε.Ε. Σίγουρα αυτές οι εταιρείες που είναι οι ίδιες που σχεδόν μονοπωλούν την αγορά των αγροχημικών, θέλουν να εξακολουθήσουν και για τα καινούρια προϊόντα να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και μονοπώλιο. Όσο για το θέμα περιβάλλον απλά δεν τους ενδιαφέρει. ¶λλωστε τόσα χρόνια αυτοί τροφοδοτούν την αγορά με χημικά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, προχωρούν στην έρευνα και παραγωγή νέων δραστικών ουσιών που για τις περισσότερες απ’ αυτές μόνο οι εταιρείες γνωρίζουν τις μελλοντικές επιπτώσεις.

Παραθέτουν επιχειρήματα ότι τα γ. τ. φυτά παράγουν καρπούς με καλύτερο μέγεθος, σχήμα, χρώμα, αντοχή στο χρόνο κλπ. Αλήθεια δεν πολυκαταλαβαίνουμε ποιες είναι αυτές οι διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου που καθορίζονται από την εμφάνιση και από την απεριόριστη(!) αντοχή στο χρόνο που μπορεί να έχει ένα φρούτο ή ένα λαχανικό. Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά με τις απαιτήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των εταιρειών παραγωγής μεταλλαγμένων που επιδιώκουν να ελέγξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια αγορά.

Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε να σταθούμε λίγο παραπάνω. Είναι γνωστό ότι η έρευνα για τα μεταλλαγμένα και όχι μόνο, γίνεται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και καθορίζεται από τις εμπορικές ανάγκες των εταιρειών και καθόλου (τις περισσότερες φορές είναι κόντρα) από τα συμφέροντα των λαών και ιδιαίτερα των φτωχών και καταπιεσμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα είναι ότι οι χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου έχουν μετατραπεί από τους ιμπεριαλιστές σε πειραματόζωα κάθε νέας έρευνας και δοκιμής χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας. Σήμερα οι λαοί του λεγόμενου τρίτου κόσμου δεν καλλιεργούν για να φάνε οι ίδιοι, ούτε φυσικά για να κερδίσουν. καλλιεργούν για λογαριασμό άλλων καταστρέφοντας τον ίδιο τους τον τόπο, αποψιλώνοντας την ίδια τους τη φύση, ενώ εξαθλιώνονται ακόμη παραπέρα εκατομμύρια άνθρωποι και ξεκληρίζονται ολόκληρες περιοχές. Θα μπορούσε να γράψει κανείς τόμους από βιβλία για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι ισχυροί της γης σε βάρος αυτών των χωρών και των λαών τους, με το κοινότυπο πάντα επιχείρημα ότι προσπαθούν να τους σώσουν.

4. Η εξάπλωση των μεταλλαγμένων μπορεί να επιφέρει ανεπίστρεπτες - απρόβλεπτες  - καταστροφικές μεταβολές πάνω στον πλανήτη. Στη φύση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υγειονομικές ζώνες. οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί από τη στιγμή που θα αφεθούν στη φύση μπορούν να επιμολύνουν άλλες συμβατικές καλλιέργειες ακόμη και σε μεγάλη απόσταση. Η γύρη π.χ. των φυτών μπορεί να μεταφερθεί πολλά χιλιόμετρα μακριά με τον αέρα, τα έντομα κλπ. Πάνω σ’ αυτό δεν γνωρίζουμε κάποιο σοβαρό επιχείρημα που να το αντικρούει από τη μεριά των υποστηρικτών των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Με την προώθηση των μεταλλαγμένων ν μια φούχτα ανθρωποειδή του πλανήτη επιχειρούν με την έρευνα να πατεντάρουν την ίδια τη φύση. Έχοντας νομική κατοχύρωση να μπορούν να πωλούν τη δικιά τους πατέντα όσο θέλουν και όπου θέλουν. Οι παλιές συνήθειες θα πρέπει να ξεχαστούν. Η εξάρτηση του καλλιεργητή από την εταιρεία θα είναι καθολική.

Σχετικά με τη θέση της Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι αντιτάχθηκε κατ’ αρχή στην διάδοση και κυκλοφορία των Γ.Τ.Ο. Ο λόγος που υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις ήταν ότι οι ΗΠΑ είχαν ένα προβάδισμα σ’ αυτό τον τομέα. Ο ανταγωνισμός και οι κόντρες δεν έχουν να κάνουν με τις ευαισθησίες αλλά με το ποιος θα καταφέρει να έχει τον έλεγχο της αγοράς, άρα και το μεγαλύτερο κέρδος. Σήμερα ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες προχωρούν στην παραγωγή και εμπορία μεταλλαγμένων. Παρά τους όποιους φόβους και επιφυλάξεις τα μεταλλαγμένα κυκλοφορούν και παράγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα νομικά εμπόδια αρχίζουν να γίνονται πιο ελαστικά. Όσον δε αφορά τον έλεγχο και τις δοκιμές που απαιτούνται ποιος πραγματικά καλόπιστος μπορεί να τους πιστέψει ότι γίνονται. Μας έχουν δείξει ότι μπροστά από το κέρδος δεν βάζουν ούτε το περιβάλλον, ούτε την ανθρώπινη ζωή, ελευθερία ή αξία. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σ’ όλο της το μεγαλείο.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται ξανά και σ’ αυτό το ζήτημα είναι το ποιος μπορεί να τους σταματήσει. Το πρόβλημα αφορά το λαό μας, τους λαούς της Ευρώπης, τους λαούς όλου του κόσμου. Κι αν παρενθετικά στην Ελλάδα ακόμη έχει δοθεί μια μικρή παράταση για την εξάπλωση των μεταλλαγμένων αυτό δεν πρόκειται να υπάρχει για πολύ ακόμη. Τα δεσμά της εξάρτησης δεν επιτρέπουν και πολλούς ελιγμούς. Τα μεταλλαγμένα (που δεν γνωρίζουμε πόσο υπάρχουν σήμερα) σύντομα θα υπάρχουν μαζικά και στο δικό μας τραπέζι.

Είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση; Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλαγμένα πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των λαών όλου του κόσμου. Είναι αγώνας που μπορεί και πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους πάλης και αντιπαράθεσης ενάντια στην εισβολή των μεταλλαγμένων, ενάντια στις κυβερνήσεις που την στηρίζουν και την προωθούν.

Στο αρχικό ερώτημα που θέσαμε απαντάμε ως εξής: Οι λαοί του κόσμου έχουν να πληρώσουν πολλά δεινά ακόμη από την ύπαρξη και κυριαρχία του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού - καπιταλιστικού συστήματος!!!!.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566125
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.