ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο πόλεμος του νερού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Λίμνη Κουρνά
Δήμος Τσαντίλης , Κυριακή, 04 Ιούνιος 2006

Ο πόλεμος του νερού

Σε ποιόν ανήκει η Λίμνη του Κουρνά; Ποιος θα πάρει το νερό της; Το μόνιμα διψασμένο Ρέθυμνο ή η Γεωργιούπολη που είναι πεπεισμένη ότι είναι ο «νόμιμος δικαιούχος» του; Το πρόβλημα είναι οξύ και η αντιπαράθεση υπήρξε μακρόχρονη και σκληρή. Τελικά, φαίνεται ότι οι εντιμότατοι άρχοντες των δύο δήμων κατέληξαν σε συμφωνία – που δεν πρόκειται να τηρήσουν. Το Ρέθυμνο υποτίθεται ότι θα αντλεί 5,000 κυβικά μέρα την ημέρα, η Γεωργιούπολη φέρεται ότι έχει συνομολογήσει να περιορίσει τις απαιτήσεις της σε 2,000 κυβικά ημερήσια παροχή.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι: περισσεύει από την λίμνη τόσο νερό; Σήμερα αντλούνται από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων πάνω από 5,000 κυβικά την ημέρα για άρδευση των καλλιεργειών. Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Τα πάντα και τίποτε. Αν θέλετε πολλαπλασιάστε τους επί 365 για να δείτε ποιες είναι οι ετήσιες ποσότητες νερού από τις οποίες προκύπτουν οι παραπάνω ημερήσιες μέσες τιμές. Ξεκινούν από 300,000 κυβικά τον χρόνο το 1990 για να φθάσουν γύρω στα 2 εκατομμύρια σήμερα, όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα που βασίσθηκε σε στοιχεία του ΟΑΔΥΚ:

Οι ανάγκες σε νερό είναι μεγάλες και απόλυτα ανελαστικές το καλοκαίρι. Είναι προφανές ότι τότε χρειάζεται να ποτιστούν οι καλλιέργειες και τότε πρέπει να ξεδιψάσουν οι ψηφοφόροι των δημάρχων και οι τουρίστες των ξενοδόχων.

Ποιος θα άφηνε τις καλλιέργειες να ξεραθούν και τους δημότες και τους ξένους του να κορακιάσουν; Δεν εκπλήσσει συνεπώς το γεγονός ότι το 50% της ετήσιας ποσότητας νερού που πηγαίνει στις αρδεύσεις αντλείται κατά την διάρκεια του πιο καυτού διμήνου του έτους, από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Ποιος θα αναλάβει την διαχείριση του νερού και θα εγγυάται την τήρηση των συμπεφωνημένων; Αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα, ο λύκος που θα φυλάει τα πρόβατα δεν θα είναι άλλος από τον ΟΑΔΥΚ, τον οργανισμό που ευθύνεται για το ξεκοίλιασμα της κοιλάδας του Αμαρίου, προκειμένου να στήσει το αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας Φράγμα των Ποταμών, που λίγοι πια πιστεύουν ότι θα φέρει έστω και μια σταγόνα νερού στο Ρέθυμνο την επόμενη δεκαετία. Τι είδους διαχείριση νερού θα κάνει ο αμαρτωλός οργανισμός μπορούμε να το φανταστούμε αν κοιτάξουμε πώς διαχειρίζεται το νερό της τεχνητής λίμνης της Αγυιάς, δοκιμάζοντας την αντοχή της με αιφνίδιες εκκενώσεις του ταμιευτήρα, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα. 

Θα αντέξει η λίμνη  του Κουρνά σε παρόμοιες δοκιμασίες; Τι θα συμβεί άραγε αν δήμαρχοι και οι αγρότες επιχειρήσουν να αντλήσουν κατακαλόκαιρο την ποσότητα του νερού που πιστεύουν ότι τους αναλογεί; Θα πάρουν, άραγε, γλυκό νερό για τους δημότες τους ή θάλασσα; Το δεύτερο είναι το πιθανότερο γιατί ήδη παρατηρείται αύξηση του αλατιού στο νερό της λίμνης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κανείς όμως δεν είναι σήμερα σε θέση να τεκμηριώσει επιστημονικά από ποια ποσότητα και μετά θα διαταραχθεί η δυναμική ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στο γλυκό νερό της λίμνης και το αλμυρό νερό που τείνει να εισβάλει. Ο πυθμένας της λίμνης βρίσκεται 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι θρυμματισμένοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί που την χωρίζουν από αυτή δεν είναι ιδιαίτερα στεγανοί. Αφήνουν το νερό της λίμνης να περνά και να φεύγει προς την θάλασσα, αλλά η παροχή πέφτει με την πτώση της στάθμης της λίμνης. Κανείς δεν εγγυάται ότι αν η στάθμη της λίμνης πέσει ακόμη πιο πολύ, η φορά του νερού δεν θα αντιστραφεί και το νερό από τις αλατούχες πηγές του Αλμυρού δεν θα εισβάλει στην λίμνη.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι: πως θα αντιδράσει το οικοσύστημα της λίμνης στις απότομες αυξομειώσεις της στάθμης και την αλμύρωση του νερού; Πολύ θα θέλαμε να το γνωρίζουμε για να το κοινοποιήσουμε και στους φερέλπιδες μνηστήρες της λίμνης, Ποια φυτά και ποια ζώα ζουν στην περιοχή της λίμνης του Κουρνά είναι αρκούντως γνωστό. Αυτό που είναι άγνωστο είναι η ανθεκτικότητα των διαφόρων ειδών και του οικοσυστήματος ως συνόλου στις απότομες διακυμάνσεις και τις διαταραχές της χημείας του νερού της λίμνης. Και τι κάνουμε όταν δεν γνωρίζομε και όταν η απόκτηση των επιστημονικών βεβαιοτήτων μετατίθεται στο απώτερο μέλλον; Κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν θα μετανιώσουμε και δεν θα ντρεπόμαστε. Δεν πειραματιζόμαστε, με άλλα λόγια, με ένα οικοσύστημα που δεν γνωρίζουμε και που κινδυνεύουμε να αλλοιώσουμε για πάντα.

Το νερό της λίμνης του Κουρνά δεν ανήκει, ας μη ξεχνάμε, ούτε στην Γεωργιούπολη, ούτε στο Ρέθυμνο. Ανήκει στο φυσικό σύστημα της λίμνης που ως Πολιτεία έχουμε δεσμευθεί διεθνώς να προστατεύουμε ώστε να μην καταντήσει κάποτε η λίμνη «φρεάτιο υπερχείλισης», όπως την είχε αποκαλέσει κάποτε ο Δήμαρχός μας.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107813
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.