ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ευρεία μόλυνση καλλιεργειών από DNA γενετικά τροποποιη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
e , Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2004

Δύο άρθρα που έχει επισημάνει το pathfinder.gr δείχνουν πως οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών είναι επικίνδυνες και υπεύθυνες για την  μόλυνση των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών.

1. Ανησυχητική γενετική «ρύπανση»

24 Φεβρουαρίου 2004

Ευρεία μόλυνση καλλιεργειών από DNA γενετικά τροποποιημένων φυτών

Ουάσινγκτον: Οι πειραματικές καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών που παράγουν φάρμακα ή βιομηχανικά χημικά εγκυμονούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το ξένο DNA που περιέχουν μπορεί να μεταπηδήσει σε συμβατικές καλλιέργειες, προειδοποιούν Αμερικανοί ειδικοί.

Αν και το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, είναι λογικό και σκόπιμο να υποθέσουμε ότι συμβαίνει, αναφέρει η έκθεση της 'Eνωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. 'Eρευνα που έγινε για λογαριασμό της ένωσης αποκάλυψε «ευρεία μόλυνση» συμβατικών καλλιεργούμενων φυτών με αλληλουχίες DNA που προέρχονταν από τις αντίστοιχες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.

«Αν τα γονίδια από τις φαρμακευτικές καλλιέργειες μεταπηδήσουν στο συμβατικό καλαμπόκι, τα γονίδια αυτά ή τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κορν φλέικς μολυσμένα με φάρμακα» προειδοποιεί η μικροβιολόγος Μάργκαρετ Μέλον της ένωσης.

'Oπως αναφέρει το NewScientist.com, στις ΗΠΑ ήδη καλλιεργούνται πειραματικά φυτά που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγουν πρωτεΐνες για την αντιμετώπισης της κυστικής ίνωσης, της κίρρωσης του ήπατος και της αναιμίας, ουσίες που επιταχύνουν την επούλωση των τραυμάτων καθώς και αντισώματα κατά της λύσσας, της χολέρας και του αφθώδους πυρετού.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα συμβατικά φάρμακα, κανονιστικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει ότι αυτά τα πειραματικά προϊόντα δεν θα καταλήξουν στην αγορά τροφίμων προς το παρόν δεν υπάρχει.

Η ένωση ζήτησε από δύο ιδιωτικά εργαστήρια στις ΗΠΑ να ελέγχξουν αν συμβατικοί σπόροι καλαμποκιού, σόγιας και ελαιοκράμβης είχαν μολυνθεί με τις επιπλέον αλληλουχίες DNA που περιέχονται σε αντίστοιχες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.

Τα περισσότερα από τα γονίδια που εξετάστηκαν προσφέρουν ανθεκτικότητα σε συνήθη ζιζανιοκτόνα.

Οι ξένες αλληλουχίες εντοπίστηκαν στις μισές από τις παρτίδες σπόρων που εξετάστηκαν. 'Eως και το 1% των σπόρων βρέθηκε να περιέχει ένα ή περισσότερα ξένα γονίδια.

Μέχρι σήμερα, οι ανησυχίες των επιστημόνων εστιάζονταν στο ενδεχόμενο μόλυνσης των συμβατικών καλλιεργειών μέσω διασταύρωσης με τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες στους αγρούς. Η έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι η μόλυνση οφείλεται κυρίως στον μη αποτελεσματικό διαχωρισμό των σπόρων κατά την παραγωγή και τη διανομή.

«Η μόλυνση των σπόρων είναι η πίσω πόρτα των αποθεμάτων τροφής» σχολιάζει η Μέλον. «Η συνειδητοποίηση ότι ορισμένοι σπόροι μπορεί να έχουν ήδη μολυνθεί [από φαρμακευτικές καλλιέργειες] είναι ανησυχητική» και θα μπορούσε να εγκυμονεί «σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» συνεχίζει.

Προς το παρόν, τεστ για την αντίχνευση μόλυνσης από φαρμακευτικές καλλιέργειες δεν υπάρχουν.

«'Eως ότου αποδειχθεί το αντίθετο, είναι συνετό να υποθέσουμε ότι ανασυνδυασμένες αλληλουχίες [DNA] που προέρχονται από οποιαδήποτε καλλιέργεια -συμπεριλαμβανιμένων καλλιεργειών που παράγουν φάρμακα, πλαστικά και εμβόλια- μπορούν δυνητικά να μολύνουν το απόθεμα σπόρων» αναφέρει η φυτοπαθολόγος Τζέιν Ρίσλερ, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ


15 Μαρτίου 2002

2. Γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορούν να «μολύνουν» τις οργανικές καλλιέργειες

Βρυξέλλες: Η γύρη ορισμένων γενετικά τροποποιημένων φυτών μπορεί να «μολύνει» με ξένα γονίδια φάρμες οργανικής καλλιέργειας και άγριες ποικιλίες, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που δημοσιοποιεί την Παρασκευή το Reuters.

Η έκθεση φαίνεται να βρίσκεται σε συμφωνία με τις παρατηρήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σύνδεσμος οργανικών καλλιεργητών της Βρετανίας. Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σε 111 φάρμες της χώρας μπορούν να διασταυρωθούν με γειτονικά γενετικά τροποποιημένα φυτά, παρά την απόσταση ασφάλειας μεταξύ τους που είχε καθορίσει η κυβέρνηση.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξέτασε έξι διαφορετικές ποικιλίες διαγονιδιακών φυτών και διαπίστωσε ότι σε ορισμένα είδη οι ανεπιθύμητες διασταυρώσεις είναι πιθανό να συμβούν: Για την αγριοκράμβη, το σακχαραρότευτλο και το καλαμπόκι -τρία κύρια γενετικά τροποποιημένα φυτά- η πιθανότητα είναι μέτρια έως μεγάλη, ενώ για την πατατιά, το σιτάρι και το κριθάρι είναι πόλύ μικρή.

«Η αγριοκράμβη μπορεί να περιγραφεί ως καλλιέργεια υψηλού κινδύνου για τη ροή γονιδίων μεταξύ καλλιεργειών και από καλλιέργειες σε άγριες ποικιλίες» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γενετική απομόνωση των διαγονιδιακών ποικιλιών από τις συμβατικές δεν είναι εφικτή: «Η χρήση ζωνών απομόνωσης, διαχωριστικών σειρών καλλιέργειας και άλλων φραγμάτων βλάστησης ανάμεσα στην πηγή της γύρης και τις καλλιέργειες που τη δέχονται μπορεί να περιορίσει τη διασπορά της γύρης, παρόλο που μεταβολές στις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες σημαίνουν ότι η διασπορά της γύρης σε μεγάλες αποστάσεις θα συμβεί σε κάποιον βαθμό» αναφέρει το κείμενο.

Σχολιάζοντας την έκθεση, εκπρόσωπος της ένωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας βιοτεχνολογίας Europabio χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση των οργανικών καλλιεργητών για πλήρη γενετική απομόνωση.

«Η επικονίαση μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών είναι φυσική· συμβαίνει» είπε στο Reuters o Σάιμον Μπάρμπερ. Προσέθεσε ότι ακόμα και στις οργανικές καλλιέργειες η παρουσία φυτοφαρμάκων από άλλες φάρμες είναι αποδεκτή μέχρι ένα όριο.

Στις χώρες τις ΕΕ επιτρέπεται η εισαγωγή και καλλιέργεια πολύ λίγων γενετικά τροποποιημένων φυτών, καθώς το 1998 επιβλήθηκε ανεπίσημο μορατόριουμ στην εισαγωγή νεότερων ποικιλιών. Αν και η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, έχουν ληφθεί μέτρα για τον έλεγχο της ασφάλειας των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων καθώς και για την ειδική σήμανσή τους, ώστε ο καταναλωτής να είναι ενήμερος για τη σύστασή τους.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες δεν έχουν εντοπίσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, εκτός από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης σε προϊόντα που περιέχουν συστατικά ξένων ειδών.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54565992
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.