ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ερώτηση της Ξυροτύρη για τις παράνομες εξαγωγές αδέσπ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δικαιώματα των ζώων
Ασημίνα Ξυροτύρη Αικατερινάρη , Σάββατο, 13 Μάιος 2006

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Το θέμα των συνεχιζόμενων παράνομων μαζικών αποστολών αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό έφερε σήμερα στη Βουλή ο Συνασπισμός. Τη σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στις 9/5/06 η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες αθρόες αποστολές αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την Ελλάδα προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 998/2003 που ισχύει από 1/10/2004 καθώς και του ν.2017/1992 που επικυρώνει την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Οι αποστολές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τον Κανονισμό κατατάσσονται στις εμπορικές μετακινήσεις ζώων συντροφιάς, γίνονται και από άλλες μεσογειακές χώρες, οι δε αριθμοί των μετακινούμενων ζώων είναι εντυπωσιακοί (περισσότερα από 8.000 αδέσποτα κάθε χρόνο φεύγουν από την Ελλάδα). Στην ερώτηση επισημάνθηκε ακόμη η πλήρης καταστρατήγηση του ν.3170/2003 και της Υπουργικής Απόφασης 280239/2003 (που αφορά και τους όρους υιοθεσίας αδέσποτων σε ευρωπαϊκές χώρες), αφού δεν προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όσους παρανομούν.

Αρκετές περιπτώσεις μαζικών μετακινήσεων αδέσποτων καταγγέλθηκαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, ενώ εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα στη Χαλκιδική, καθώς και στην Πάντοβα της Ιταλίας, όπου έχουν κατασχεθεί από τις 7/4/06 κουτάβια που ταξίδευαν από την Κέρκυρα προς Γερμανία και Ολλανδία. Τα αδέσποτα που «φυγαδεύονται» πωλούνται στη συνέχεια μέσω του διαδικτύου σε τιμές που κυμαίνονται από 175 – 350 ευρώ, ενώ καμία αρχή δεν παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτές τις αποστολές. Ήδη, στις χώρες «εισαγωγής» των ζώων υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες για την πρακτική αυτή, καθώς και κατασχέσεις ζώων στα σύνορα.

Με δεδομένο ότι οι αποστολές αυτές αποτελούν καθημερινή πρακτική στα κάργκο των αεροπορικών και λιμενικών σταθμών, ο ΣΥΝ ζήτησε να απαντήσουν οι Υπουργοί, με ποια μέτρα προτίθενται να σταματήσουν το παράνομο αυτό εμπόριο αδέσποτων ζώων.

Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός δεσμεύτηκε να εισηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις του νόμου 3170, ενώ δεν αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 998/2003 για τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς, διευκρινίζοντας ότι το Υπουργείο έχει παραπέμψει στις εισαγγελικές αρχές τη διερεύνηση των καταγγελθέντων περιστατικών μαζικών αποστολών ζώων. Αναφέρθηκε επίσης στις διαφωνίες μεταξύ φιλοζωικών σωματείων, σε μια προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών.

Την σαφή καταστρατήγηση των διατάξεων και όχι τις διαφωνίες των σωματείων υπογράμμισε η Βουλευτής κ. Ξηροτύρη, τονίζοντας την ευθύνη των Υπουργείων στην ορθή εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Την τοποθέτησή της έκλεισε με την αναφορά σε πρόσφατο περιστατικό παράνομης μεταφοράς ζώων από την Ελλάδα, την οποία ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές της Πάδοβα (Ιταλία).

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Μαΐου 2006

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159125
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.