ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Ξενία στο Ηράκλειο δεν ήταν αυθαίρετο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" , Τετάρτη, 10 Μάιος 2006

Στην επικαιρότητα πάλι το θέμα της παράνομης κατεδάφισης του «ΞΕΝΙΑ» από την Δημοτική Αρχή, με αφορμή την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα μπορεί μεν να πάλιωσε, η ενέργεια όμως δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιηθεί  ούτε να ξεχαστεί.

Υπάρχουν βέβαια ισχυρές κι αντίθετες απόψεις στην τοπική κοινωνία. Εμείς, ως κίνηση δεν υπήρχαμε την εποχή της κατεδάφισης, αλλά πολλοί από τους δημότες που την απαρτίζουμε είχαμε πάρει καθαρή θέση κατά της κατεδάφισης και υπέρ της αξιοποίησής του, είτε ολόκληρου είτε μέρους του. Είχαμε πάρει θέση συμμετέχοντας σε φορείς όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.ά που επίσης είχαν εναντιωθεί στην κατεδάφιση. Η ιστορία κατάγραψε και το μέλλον θα αποδώσει δίκαιο ή άδικο.

Δεν είναι δυνατό όμως να ακούμε ψεύτικα λόγια και σήμερα, στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Επειδή ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορες δηλώσεις, έχουμε να παρατηρήσουμε και να θυμίσουμε:

· Πουθενά στο Δημοτικό Πρόγραμμα του συνδυασμού του νυν Δημάρχου για τις εκλογές του 2002 δεν υπήρχε θέση κατεδάφισης. Αναφερόταν επί λέξει «φροντίζομε να αποδοθούν στον Δήμο τα νεώρια, το δικαστικό μέγαρο, το κτίριο ΞΕΝΙΑ». ¶ρα δεν πρόκειται για εφαρμογή του προγράμματος του Δημάρχου που ακούσαμε στο ραδιόφωνο.

· Σε τηλεοπτική συνέντευξη ως υποψηφίου Δημάρχου του κ. Κουράκη έχουμε καταγράψει την τοποθέτηση πως ...η προσωπική μου άποψη είναι πως το ΞΕΝΙΑ πρέπει να αξιοποιηθεί από τον Δήμο. Υπάρχει και αντίθετη άποψη. Ως δημοτική αρχή, μετά τις εκλογές, θα καλέσουμε τους αρμόδιους φορείς, Τεχνικό Επιμελητήριο, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, να μας πουν τις απόψεις τους. Απόψεις που θα λάβουμε σοβαρά υπόψη ως Δημοτική Αρχή για ν΄ αποφασίσουμε... Οι απόψεις των αρμοδίων φορέων δεν λήφθηκαν υπόψη κι αποφασίστηκε το τελείως αντίθετο.

· Αυθαίρετο κ. Δήμαρχε δεν ήταν το ΞΕΝΙΑ (Νέα Κρήτη 10.5.2006). Αυτό το ξέρουμε καλά οι Ηρακλειώτες. Αυθαίρετη, επί χούντας, ήταν μόνο η προσθήκη του τελευταίου ορόφου και η πισίνα. Η αποκατάσταση της νομιμότητας, αν αυτό επιθυμούσατε, θα ήταν η κατεδάφιση μόνο αυτών.

· Αυθαίρετη ήταν η απόφαση της Γ.Γ Περιφέρειας να μετατρέψει την χρήση του κτιρίου σε Διοικητήριο. Αυθαίρετη ήταν και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για κατεδάφιση. Αυτή μάλιστα είναι σοβαρότερη αυθαιρεσία γιατί οι συνέπειές της είναι οριστικές και φυσικά μη αναστρέψιμες.

· Η έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταλογίζει ευθύνες τόσο στους προηγούμενους Γ.Γ της Περιφέρειας όσο και στον Δήμο Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί ο Δήμαρχος Ηρακλείου για να τεκμηριώσει το «νόμιμο» των αποφάσεων του Δήμου να επικαλείται τον έλεγχο και την έγκριση των αποφάσεών του από την Περιφέρεια.

· Κατά τα άλλα, μας προξενεί εντύπωση το πώς, τόσο καιρό μετά την δημοσιοποίηση της Έκθεσης των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και τον καταλογισμό ευθυνών που περιέχει, δεν κινήθηκε καμιά διαδικασία απόδοσης ευθυνών.

Το ζήτημα του ΞΕΝΙΑ αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα του Ηρακλείου, που δεκαετίες τώρα πολώνεται γύρω από σημειακές παρεμβάσεις έχοντας απεμπολήσει ένα γενικότερο σχεδιασμό για την αισθητική και την λειτουργία της πόλης, παρότι τέτοιες προτάσεις υπήρξαν.

Η Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης
«ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 151 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017955
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.