ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΧΥΤΑ ν. Κω και τα επικίνδυνα τοπικά πολιτικά παιγνίδι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δημοτικά
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» , Παρασκευή, 05 Μάιος 2006

Σε υπόμνημα μας στις 11-4-2006 προς το Δ.Σ. του ΧΥΤΑ μιλούσαμε για τις επικίνδυνες προοπτικές που  ανοίγονται μετά την συζήτηση στην επιτροπή αξιολόγησης των 3 φακέλων των ενδιαφερόμενων εργοληπτικών εταιρειών. Λέγαμε: "Έγινε με σημαντική καθυστέρηση η προκήρυξη του έργου "μελέτη και κατασκευή ΧΥΤΑ" με καταληκτική ημερομηνία 14 Μαρτίου 2006. Υπήρξαν 3 προσφορές. Δυστυχώς υπάρχουν ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζομένων. Μέχρι 30-11-2006 πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις οριστικής ανάθεσης.  Σε 12 μήνες, ήτοι μέχρι 30-11-2007 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές και να αρχίσει αμέσως η 6-μηνη δοκιμαστική λειτουργία του! Όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ο χρόνος και οι έλεγχοι των υπηρεσιών της περιφέρειας και της ευρωπαϊκής ένωσης ασφυκτικός. Αν η επιτροπή του διαγωνισμού και το διοικητικό συμβούλιο του ΧΥΤΑ για τον α! ή β! λόγο καθυστερήσουν τις διαδικασίες, κινδυνεύουμε να μπούμε σε φοβερούς κινδύνους για την ίδια την εκτέλεση του έργου. Οι ενστάσεις πρέπει να εκδικαστούν αποφασιστικά και με βάση την νομιμότητα να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι επόμενες διαδικασίες. Αυτά που ακούγονται για πιθανή επαναδημοπράτιση είναι τουλάχιστον επικίνδυνα".

Σε αυτό το διάστημα το Δ.Σ. αντί να πάρει την ευθύνη της συνέχισης των διαδικασιών είτε απορρίπτοντας την ένσταση και προχωρώντας στην αξιολόγηση των προσφορών, είτε να δεχθεί την ένσταση και να προχωρήσει με τον μοναδικό εναπομείναντα μειοδότη άρχισε να συζητά τα περί επαναδημοπράτισης! Το Δ.Σ. αποποιείται των ευθυνών του, δεν γνωρίζουμε την θέση του τεχνικού συμβούλου που πληρώνεται για να έχει γνώμη, αγνοείται η άποψη της επιτροπής αξιολόγησης και στέλνεται επιστολή στην Περιφέρεια α.π.397/20-4-2006 για να μεταθέσει την πολιτική ευθύνη της αδυναμίας της να πάρει αποφαση. Φυσικά η απάντηση του  Περιφερειάρχη είναι ΑΜΕΣΗ στις 24-4-2006, Δευτέρα του Πάσχα!! και επισημαίνει στο Δ.Σ. ότι είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ να πάρει την αποφαση. Τονίζεται από τον κ. Κόκκινο προσεκτικά η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και των απόψεων της επιτροπής παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής. Γιατί αυτή η συνεχής καθυστέρηση στο πολιτικό όργανο που λέγεται Διοικητικό Συμβούλιο; Γιατί στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Θεοφιλιδης στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε πως δεν μιλάει για να μην θίξουμε πολιτικά πρόσωπα; Γιατί αυτή η αυτολογοκρισία και σιωπή των υπολοίπων;

Μια μόνο απάντηση στέκει. Μια πολιτική αποφαση δεν μπορεί να παρθεί από το αντίστοιχο πολιτικό όργανο όταν οι συσχετισμοί δύναμης που υπάρχουν σε αυτό δεν το επιτρέπουν. Και γιατί δεν το επιτρέπουν; Γιατί η πολιτική είναι μπλεγμένη σε οικονομικά παιγνίδια. Γιατί η μια ομάδα υποχωρεί σε ένα θέμα που αναλαμβάνει να διαχειριστεί η άλλη. Γιατί ο δικός μας θα πάρει αυτό τα έργο και ο δικός σας το άλλο. Έτσι μπερδεύεται ο παραγοντισμός και ο κομματισμός με τα δημόσια έργα. Ο ΧΥΤΑ είναι ένα μεγάλο έργο και τα ποσοστά κέρδους λόγω του συστήματος ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ξεπερνούν το 20%, δηλ. 500.000 ΕUR. Εκεί λοιπόν γίνεται η μάχη. Για το κέρδος. Πρέπει τα πράγματα να εκβιαστούν μέχρι εκεί που επιτρέπει ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση του κέρδους πριν φθάσουμε στην κατασκευή! Mετά, πολύ φυσικά, θα ακολουθήσει η πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος! Τότε θα βγουν και θα καυχηθούν για το μεγάλο έργο που έχουν επιτελέσει οι τοπικοί, καλά πληρωμένοι από μας, παράγοντες.

Με δυο λόγια: όπως στα μικρά και καθημερινά, έτσι και στα μεγάλα κυριαρχούν ο κομματισμός, ο παραγοντισμός και οι πελατειακές σχέσεις. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των δεινών. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Και οι τοπικοί παράγοντες έχουν τις αποκλειστικές τους ευθυνες γιατί συμμετέχουν στον υπάρχοντα συσχετισμό δύναμης.

Λυπούμαστε για την σκληρότητα του κειμένου. Γίνεται για να προκαλέσει αντιδράσεις. Γιατί το έργο πρέπει να προχωρήσει. 

Κως 5-5-2006

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»
δικτυακός χώρος:
www.s-elpidas.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605626
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.