ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡIΑΣ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Τέσσερις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις , Σάββατο, 29 Απρίλιος 2006

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) οργανώνεται κατασκήνωση διαμαρτυρίας στην περιοχή Νηες Αλμυρού Μαγνησίας, στο χώρο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί γήπεδο γκολφ, με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των αντιδράσεων των φορέων της Μαγνησίας ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, από την άγρια ανάπτυξη, που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν μόνο για το χρήμα. Η εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και πολύ περισσότερο από ότι οι ιδιώτες δεν επιτρέπεται να δίνει γεωργική γη, υψηλής παραγωγικότητας, για την κατασκευή καταστροφικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων.

Είναι γνωστή η προσπάθεια ορισμένων κύκλων στην Ελλάδα, να κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ, την ίδια στιγμή που αυτά εγκαταλείπονται στις Ευρωμεσογειακές χώρες (π.χ. Ισπανία). Η γνώμη έγκριτων πανεπιστημιακών καθηγητών και ανεξάρτητων και  κρατικών φορέων είναι αντίθετη με την κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Οι φορείς και οι πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατασκευή γηπέδου γκολφ στις Νηες και να συμμετάσχουν στην κατασκήνωση διαμαρτυρίας μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οργανωτές στα τηλέφωνα: 24210-20620 (Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας), 6945155897 (Τάκης Κολώνιας), 6972098613 (Χρ. Καραζούπης).

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ είναι οι εξής:

1) Η σημαντική μείωση της ποσότητας του νερού που είναι διαθέσιμη για άλλες χρήσεις (γεωργική, ανθρώπινη, βιομηχανική). Η δημιουργία και συντήρηση έντονα υδροβόρων χλοοταπήτων, υπό Μεσογειακές συνθήκες (ζέστη, καύσωνας), συντελεί στην εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και επιταχύνει τη διαδικασία υφαλμύρισης των υδροφορέων. Σύμφωνα με το WWF, κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται στις ημιξερικές περιοχές της Μεσογείου καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 12.000 κατοίκων! 

2) Η καταστροφή ή η υποβάθμιση της φυσικής εδαφοκάλυψης   επιταχύνει τη διαβρωτική επίδραση φυσικών φαινομένων (κατακρημνίσεις, αιολική διάβρωση, κ.ά.) και μειώνει την απορροφητικότητα του εδάφους σε νερό, και συνεπώς την τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων. Η κατασκευή γηπέδων γκολφ συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά (εξάντληση υπόγειων υδάτων, καταστροφή φυσικής εδαφοκάλυψης και φυσικής βλάστησης, εκτεταμένες χωματοληψίες κλπ.) που συγκαταλέγονται στους παράγοντες της ερημοποίησης, δηλ. της προοδευτικής υποβάθμισης της δυνατότητας του αβιοτικού περιβαλλοντικού πλαισίου να συντηρεί διάφορες μορφές ζωής. Σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης, ένα γήπεδο γκολφ δέχεται πέντε φορές περισσότερα τοξικά και αγροχημικά (κάδμιο, υδράργυρο, αρσενικό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα) από ό,τι ένα χωράφι όπου γίνεται εντατική καλλιέργεια. Σύμφωνα με το Worldwatch Institute, στα γήπεδα γκολφ χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 18 pounds/acre/έτος εντομοκτόνων σε σύγκριση με 2.7 pounds/acre/έτος που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Μελέτη που έγινε σε γήπεδα γκολφ από το Βρετανικό Αθλητικό Ερευνητικό Ινστιτούτο έδειξε ότι η συγκέντρωση φωσφορικών λιπασμάτων ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια στο 99% των περιπτώσεων. Το 95% από αυτές ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια σε ποσοστά από 300% - 5.000%. Παράλληλα, το Golf Course Superintendents Association of America διαπίστωσε ότι οι παίκτες του γκολφ πάσχουν συχνότερα από διάφορες μορφές καρκίνων. Έγινε γνωστό ότι η πλημμύρα που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα απόθεσε αρσενικό, μόλυβδο και πετροχημικά στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης, σε ποσότητες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό δείχνει νέα επιστημονική μελέτη του Natural Resources Defense Council, στηριγμένη μάλιστα στα επίσημα στοιχεία, την οποία δημοσίευσε η Ουάσιγκτον Πόστ.

3) Σε πολλά γήπεδα γκολφ χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της βιοτεχνολογίας. Δηλαδή το μεταλλαγμένο γρασίδι, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε διάφορους τύπους αγροχημικών, τα οποία ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση των υπόλοιπων «επιβλαβών» ειδών. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης των μη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών από το γενετικά τροποποιημένο γρασίδι είναι τεράστιος, μια και λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της γύρης του (μάζα, όγκος, πυκνότητα), η τελευταία εξαπλώνεται σε τεράστιες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα.  

4) Τα γήπεδα γκολφ θεωρούνται επεμβάσεις με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα. Η επαναφορά των οικοτόπων με το πέρας της επένδυσης στη φυσική τους κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη. Οι περιοχές αυτές δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε για την παραγωγή τροφής από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τοξικά απόβλητα που παραμένουν στο έδαφος και στα νερά - κάδμιο, αρσενικό, υδράργυρος - δεν απομακρύνονται ούτε με τριτοβάθμιους καθαρισμούς νερού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι οικολογικοί φορείς της Μαγνησίας αντιτίθενται στην κατασκευή γηπέδου γκολφ στις Νηες και οπουδήποτε αλλού και οργανώνους την κατασκήνωση διαμαρτυρίας το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Την ίδια θέση έχουν και όλες οι άλλες οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα.


Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Οικολόγοι – Πράσινοι
Σταθμός Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών
Βόλος 25/4/06

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 301 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087486
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.