ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έχουν σχέση η πολιτική με την Οικολογία; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόψεις
Δήμου Κ. Ιωάννης , Τετάρτη, 26 Απρίλιος 2006

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Έχουν σχέση η πολιτική με την Οικολογία;

Το παρόν άρθρο επιχειρεί να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν είναι άσχετες αλλά αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Κατά πρώτον, κανείς πολιτικός ηγέτης δεν μπορεί να παρακάμψει το ερώτημα «Σε τι πηγές ενέργειας θα βασίζεται η κοινωνία που θέλω να δημιουργήσω;». Εάν απαντήσει «Σε ανανεώσιμες» τότε είναι οικολόγος. Εάν απαντήσει «Σε μη ανανεώσιμες» τότε αποκαλύπτει έμμεσα ότι ενδιαφέρεται για τη δική του καλοπέραση και το απώτερο μέλλον της κοινωνίας του το έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ένας ηγέτης είναι «Ποιος είναι Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ανθρώπων που θα έπρεπε να κατοικούν στη χώρα μου;». Ένας ηγέτης ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ πάνω σ΄ αυτό το θέμα. Εάν πεί «Δεν ξέρω» ή «Δεν με απασχολεί το θέμα» ή ψεύτης είναι ή μειωμένων πνευματικών ικανοτήτων και οπωσδήποτε ακατάλληλος για ηγέτης. Ο πληθυσμός μιας χώρας είναι σημαντική παράμετρος γιατί εάν αυξηθεί πολύ, οποιοδήποτε οικονομικό σύστημα και εάν εφαρμοσθεί είναι καταδικασμένο σε αποτυχία διότι δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ΤΡΟΦΗ για όλους.

Το τρίτο ερώτημα που δεν μπορεί να αποφύγει ο ηγέτης είναι «Πώς θα εξασφαλίσω τροφή για τους κατοίκους της χώρας μου; Θα την εισάγω ή θα την παράγω μέσα στη χώρα;». Εάν πεί «Θα την εισάγω» σίγουρα δεν θα γραφτεί ποτέ το όνομά του στη λίστα των σπουδαίων ηγετών. Ένας οικολόγος ηγέτης θα διάλεγε την παραγωγή της τροφής ΜΕΣΑ στη χώρα γιατί έτσι θα εξασφάλιζε την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ. Η αυτάρκεια έχει σχέση με την ΑΕΙΦΟΡΙΑ. Μία αυτάρκης, σε τροφή, χώρα μπορεί πιο εύκολα να βασισθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μία χώρα που δεν είναι αυτάρκης σε τροφή θα χρειασθεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να την μεταφέρει από μακριά. Πού θα τις βρεί; Το πιο πιθανό είναι ότι θα αναγκασθεί να καταφύγει στο πετρέλαιο.

Το τέταρτο ερώτημα που δεν μπορεί να αποφύγει ο ηγέτης είναι «Τι πρέπει να γίνει με την βιοποικιλότητα μέσα στη χώρα; Θα την αυξήσω, θα την κρατήσω σταθερή ή θα την μειώσω;». Εάν απαντήσει «Θα την αυξήσω» ιδού τι υπόσχεται έμμεσα :

- Αύξηση της έκτασης των προστατευόμενων εκτάσεων όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

- Απαγόρευση του κυνηγιού.

- Κατάργηση των σκουπιδότοπων. Αυτό σημαίνει κατάργηση πολλών προϊόντων που δεν ανακυκλώνονται, μείωση της περιττής κατανάλωσης και πλήρη ανακύκλωση. Με απλά λόγια κατά μέτωπο σύγκρουση με τις εταιρείες που έχουν (όλες) συμφέρον να γίνεται υπερκατανάλωση.

- Μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να φροντίζει ώστε οι γεννήσεις να είναι λιγότερες από τους θανάτους. «Αυτό είναι εύκολο» θα σκεφθεί κάποιος αφού ήδη σήμερα ο πληθυσμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Ναι, βρίσκεται σε καθοδική τροχιά διότι γίναμε καταναλωτική κοινωνία. Εάν καταργηθεί η κουλτούρα της κατανάλωσης (για να μπορέσουμε να καταργήσουμε τους σκουπιδότοπους ) θα συνεχισθεί άραγε αυτή η καθοδική πορεία;

Ποιος θα αναλάβει να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά; Αυτά σημαίνουν πόλεμο και με τον απλό λαό και με τους κεφαλαιοκράτες. Για να νικήσει στον πόλεμο αυτό θα αναγκασθεί να προωθήσει σε καίριες θέσεις ιδεολόγους που θα δουλεύουν με τη σκέψη στραμμένη στα ιδανικά τους και όχι στο κότερο και τις βίλες. Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπηρετούν τον καπιταλισμό. Επίσης αυτοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από κάθε κοινωνία που ακμάζει. Όταν απομακρύνονται από την εξουσία αρχίζει η παρακμή των κοινωνιών. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτός ο φαινομενικά «αθώος» κανόνας (Η βιοποικιλότητα να αυξάνει συνέχεια ) εάν προσπαθήσουμε να τον εφαρμόσουμε αυτομάτως ξεφεύγουμε από τον καπιταλισμό και δημιουργούμε μια αειθαλή κοινωνία που δεν θα γνωρίσει ποτέ την παρακμή. Σίγουρα αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση.

Απρίλιος 2006
Δήμου Κ. Ιωάννης
sci222@hotmail.com

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675689
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.