ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πυρηνικά
Οικολόγοι Πράσινοι , Δευτέρα, 24 Απρίλιος 2006

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα 20 χρόνια από το Τσερνομπίλ

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ. Σε μια συγκυρία όπου το πυρηνικό λόμπι οργανώνει την αντεπίθεσή του με πρόσχημα μέχρι και την κλιματική αλλαγή, η επέτειος αυτή έχει μεγάλη συμβολική και πολιτική βαρύτητα. Η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να μας απειλεί. Μαζί με όλο το πράσινο κίνημα και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, παραμένουμε ενεργοί και αντιπυρηνικοί, αποφασισμένοι να μην ξεχάσουμε:

- Τις δεκάδες χιλιάδες θύματα της πυρηνικής καταστροφής, . Σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη TORCH που παρουσιάστηκε πρόσφατα από ευρωβουλευτή των Πρασίνων, 30-60 χιλιάδες θα είναι μόνο οι νεκροί από καρκίνο, ενώ ο ακριβής αριθμός τους δε θα γίνει ποτέ γνωστός.

- Το πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για πάντα τη γη και τα σπίτια τους, λόγω της ραδιενεργής επιβάρυνσης.

- Το ραδιενεργό νέφος, που έκανε 6 φορές το γύρο του πλανήτη, μη αναγνωρίζοντας σύνορα. Πολλές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και ελληνικές, συνεχίζουν να παρουσιάζουν και σήμερα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων.

- Τον κίνδυνο μιας ακόμα μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, όπου παραμένει το 97-99% του ραδιενεργού υλικού χωρίς καμμιά εγγύηση ασφάλειας. Η απειλή από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία θα συνεχίσει για χιλιάδες χρόνια ακόμη.

- Τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που συνοδεύουν πάντα την πυρηνική ενέργεια. Η καταστροφή του Τσερνομπίλ κρατήθηκε μυστική, τις πρώτες κρίσιμες μέρες, ακόμη και από τους πληθυσμούς που κινδύνευαν άμεσα, 600.000 άτομα εκτέθηκαν ως «καθαριστές» σε υψηλές τιμές ραδιενέργειας χωρίς ενημέρωση και χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις και των δυτικών χωρών δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατικές.

- Τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα ατυχήματα σε Ανατολή και Δύση που έχουν συνοδέψει την πυρηνική ενέργεια στα 50 χρόνια της παρουσίας της, δείχνοντας ότι απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ.

20 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ δεν υπάρχει λόγος να εφησυχάζουμε, έστω και αν μας διαβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα δεν προβλέπεται πυρηνικό εργοστάσιο.

- Η χώρα μας συνεχίζει να χρηματοδοτεί το διαβόητο Κοζλοντούι της γειτονικής Βουλγαρίας (μόλις 300 χλμ από τη Θεσσαλονίκη σε ευθεία γραμμή), αγοράζοντας κάθε χρόνο πάνω από 1700 πυρηνικές γιγαβατώρες (Gwh) αξίας 40 εκατ. ευρώ.

- Η πληροφορία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφερε πρόσφατα στη Βουλγαρία στήριξη (τι είδους άραγε;) για το νέο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, δεν έχει ακόμη διαψευστεί.

- Η τουρκική κυβέρνηση αδιαφορεί για την αντίθεση των πολιτών της και επαναφέρει σχέδια για πυρηνικές εγκαταστάσεις 5000 ΜW στη Σινώπη και σε δύο ακόμη περιοχές που δεν ανακοινώνονται (πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια από αυτές αφορά την Ανατολική Θράκη).

- Στα μισά της απόστασής μας από το Τσερνομπίλ, η Ρουμανία προχωρά ήδη στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

- Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί σε ισχύ την απαρχαιωμένη συνθήκη EURATOM και τους πακτωλούς χρηματοδοτήσεων προς τα πυρηνικά.

- Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πυρηνικά εργοστάσια γίνονται προθάλαμος για τη διασπορά των πυρηνικών, το Ιράν μπαίνει στο στόχαστρο μιας πιθανής νέας εισβολής, την ίδια ώρα που οι Η.Π.Α παρέχουν με επίσημη συμφωνία στην Ινδία τις διευκολύνσεις – κλειδιά που απαγορεύει η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (την οποία η Ινδία δεν αναγνωρίζει).

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την κοινωνία και τους φορείς της σε επαγρύπνηση και ενεργή συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα των γειτονικών (και όχι μόνο) χωρών. Η λύση βρίσκεται βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χρυσόγελος 6936 672882
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

Σημειώσεις για επιπλέον στοιχεία

1. Τα αρχικά TORCH σημαίνουν «η άλλη έκθεση για το Τσερνομπίλ». Η έκθεση συντάχθηκε σε αντιπαράθεση με την περσινή έκθεση του ΟΗΕ, (που υποεκτιμούσε σοβαρά τις συνέπειες του ατυχήματος), και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από τη Ρεμπέκα Χαλμς, ευρωβουλευτή των Γερμανών Πράσινων. Ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης στα αγγλικά, μαζί με εκτεταμένη περίληψη εργασίας, υπάρχει στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων www.ecogreens.gr 

2. Για σφαιρική επισκόπηση των θεμάτων της πυρηνικής ενέργειας δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τους Ευρωπαίους Πράσινους το ηλεκτρονικό φυλλάδιο THE NUCLEAR ENDGAME. Υπάρχει (στα αγγλικά) και στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr Αναλυτικότερα στοιχεία παρουσίαζονται στην κοινή ιστοσελίδα της εκστρατείας για το κλίμα www.stopclimatechange.net

3. Η συμφωνία Η.Π.Α – Ινδίας για «Προώθηση της πυρηνικής συνεργασίας» υπογράφτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπους στο Νέο Δελχί και αποδέχεται εξαίρεση από τους ελέγχους για το 1/3 των ινδικών πυρηνικών εργοστασίων, εκείνων ακριβώς που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν γομώσεις για πυρηνικά όπλα. Η Ινδία παραδέχεται επισήμως ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, δεν συμμετέχει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και αρνείται οποιοδήποτε έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεών της.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575016
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.