ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παράνομα μπαζώματα του αιγιαλού στις Γούβες Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Χερσόνησος
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2006

Παράνομα μπαζώματα του αιγιαλού στην παραλία Κάτω Γουβών, Δήμου Γουβών

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου καταγγέλλει το αυθαίρετο και παράνομο μπάζωμα του αιγιαλού στην παραλία των Κάτω Γουβών του Δήμου Γουβών.

Το τμήμα του αιγιαλού όπου εκτελούνται τώρα ή έχουν ήδη εκτελεστεί τα παράνομα έργα βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Γουβών και εντοπίζεται μεταξύ των δυτικών ορίων της περιοχής που αποκαλείται «Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών» και των ανατολικών ορίων του ξενοδοχείου «Creta Sun».

Συγκεκριμένα:

1. Τα τελευταία τρία χρόνια αλλά εντονότερα το 2006, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων «Ξύλινο», «Νέο Ξύλινο» και «Μιλένα» μπαζώνουν συστηματικά τον αιγιαλό βόρεια του παραλιακού δρόμου απέναντι από τις επιχειρήσεις τους με πρόθεση την δημιουργία επιπλέον χώρου όπου τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Το πεδίο εναπόθεσης μπαζών εντοπίζεται σε μια απόσταση περί τα 0 με 4 μέτρα από τη θάλασσα σε κατάσταση ηρεμίας, μέσα στη ζώνη του χειμέριου κύματος και οπωσδήποτε εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού.

2. Πρόσφατα μάλιστα ιδιοκτήτης ακινήτου ανατολικά της επιχείρησης «Ξύλινο» άδειασε τα μπάζα της οικοδομής του (σπασμένα κεραμίδια, μπετόν, πλακάκια κ.α.) στον αιγιαλό με πρόθεση την επέκταση της ήδη μπαζωμένης έκτασης.

3. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Μιλένα» προσφάτως μπάζωσε μέρος της εξόδου στη θάλασσα του χειμάρρου που διατρέχει τον κύριο οικισμό των Κάτω Γουβών.

4. Επίσης, 400 μ. περίπου δυτικά του ναού Αγίου Κωνσταντίνου, επί της παραλιακής οδού, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Paradise» έχει ανεγείρει ξύλινη «πλατφόρμα», στηριγμένη σε σωλήνες, πάνω στην παραλία.

5. Ακόμη, ανατολικά του Ι. Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και σε απόσταση 200 μ. περίπου από αυτόν εκτελούνται εργασίες μπαζώματος για την δημιουργία πλατφόρμας (ακριβώς δίπλα σε ήδη υπάρχουσα ξύλινη) με χρήση χοντρού χαλικιού πάνω στον αιγιαλό.

Τα μπαζώματα γίνονται πάνω σε τμήματα αμμώδους, χαλικώδους ή βραχώδους αιγιαλού. Τα έργα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κάλυψη και καταστροφή του αιγιαλού. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι χώμα ανακατεμένο με σκύρα –όσο χρειάζεται για να φτάσουν μέχρι το επίπεδο του πεζοδρομίου- και τέλος ψιλό οικοδομικό χαλίκι. Στα άκρα –από την μεριά της θάλασσας- δημιουργούν «τοιχίο» με μεγάλες πέτρες. Κατά την διάρκεια του χειμώνα τα ορμητικά κύματα διαλύουν τις κατασκευές αυτές σκορπώντας το οικοδομικό χαλίκι πάνω στον αιγιαλό και στο δρόμο και τα χώματα μέσα στη θάλασσα όπου δημιουργείται ιλύς στο βυθό.

Η περιοχή αποτελεί κοινόχρηστο και δημόσιο χώρο με αξία χρήσης ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και των ξένων και ντόπιων επισκεπτών. Είναι ίσως η μοναδική περιοχή σε όλη την βόρεια παραλία του Νομού Ηρακλείου όπου έχει κατασκευαστεί συνεχής δρόμος με πεζοδρόμιο μήκους 3,5 χιλιομέτρων πάνω στον αιγιαλό. Επίσης δίπλα στην έξοδο χειμάρρου, 1100 μέτρα δυτικά του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, έχει κατασκευαστεί δεύτερος λιμενοβραχίονας με βράχους και μπετόν όπου εναποτίθενται και υλικά για την διαμόρφωση της παραλίας. Θέτουμε το ερώτημα για την νομιμότητα αυτών των κατασκευών.

Εκφράζουμε την εύλογη απορία για το πως αυτές οι αυθαιρεσίες που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον έχουν διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων υπηρεσιών. Λόγω της, επί σειρά ετών, αδράνειας ή ανοχής του Δήμου Γουβών υποθέτουμε ότι οι επιχειρήσεις ίσως να  έχουν την κάλυψη του Δήμου αν όχι την συμμετοχή του στις παρανομίες.

Καθώς η βίαιη παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη σας παρακαλούμε να ερευνήσετε επειγόντως τις καταγγελίες μας και να ενεργήσετε κατά το νόμο για την αποκατάσταση της μορφολογίας και της σύστασης του αιγιαλού και του τοπίου.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος
Δρ. Μιχαήλ Προμπονάς

ο Αντιπρόεδρος
Αριστείδης Παπαδάκης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αγίου Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο
e-mail:
opi@ecocrete.gr
web site: www.ecocrete.gr
ΕΠ00506
Μ. Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006

Προς:
1. Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νση περιβάλλοντος & Χωροταξίας, fax: 2810278661
2. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, fax: 210 8701868
3. Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Νομαρχία Ηρακλείου, fax: 2810305862
4. Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Γουβών, fax: 2897041495
5. Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου: fax: 2897022222
Κοινοποίηση:
1. Γραφείο Νομάρχη Ηρακλείου, fax: 2810342588
2. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, fax: 2810324366
3. Μέσα Ενημέρωσης.

Παράνομα μπαζώματα 2
Επισκέπτης , 2006-05-19 08:00:48
01. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων «Taverna Zorbas» και «Taverna Porto» [βρίσκονται περίπου 1200 - 1300 μέτρα δυτικά του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου] ΕΠΙΣΗΣ μπαζώνουν συστηματικά τον αιγιαλό βόρεια του παραλιακού δρόμου απέναντι από τις επιχειρήσεις τους με πρόθεση την δημιουργία επιπλέον χώρου όπου τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Το πεδίο εναπόθεσης μπαζών εντοπίζεται σε μια απόσταση περί τα 0 με 4 μέτρα από τη θάλασσα σε κατάσταση ηρεμίας, μέσα στη ζώνη του χειμέριου κύματος και οπωσδήποτε εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού. 
 
02. Την τελευταία εβδομάδα (15 - 19 Μαϊου) κατόπιν εντολής του ιερέα του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, φορτηγά εναποθέτουν χώμα σε όλη την έκταση που περιβάλλει τον ναό. Σήμερα (19 Μαίου) προχώρησαν σε σάρωση των χωμάτινων όγκων αλλοιώνοντας έτσι την φυσιογνωμία του ίσως χαρακτηριστικότερου σημείου της περιοχής. Ο εν λόγω ιερέας έχει αρκετές φορές στο παρελθόν παρανομήσει με μια σειρά ενεργειών "αναβάθμισης" του ναού ο οποίος υπάγεται στην 7η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 14 Μάιος 2011 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57044461
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.