ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ας κάνουμε την πειρατική αλιεία παρελθόν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2006

Λας Πάλμας, Ισπανία – Μετά από έξι ημέρες δυναμικής παρουσίας ακτιβιστών της Greenpeace πάνω σε πειρατικό σκάφος, οι αρχές της Ισπανίας δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση ενάντια σε φορτίο με ψάρια που είχε αλιευθεί παράνομα στη Δυτική Αφρική και είχε προορισμό την Ευρώπη.

Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν παράνομο το φορτίο με ψάρια βάρους 200 τόνων από τη Δυτική Αφρική (1), που βρισκόταν πάνω στο σκάφος «Μπίναρ 4». Ακτιβιστές της Greenpeace είχαν καταφέρει να ανέβουν και να μείνουν στο σκάφος έξω από το λιμάνι Λας Πάλμας για 150 ώρες. Η πολυήμερη επιμονή των ακτιβιστών της Greenpeace ανάγκασε τις ισπανικές αρχές να δράσουν (2).

Η Greenpeace με το σκάφος «Esperanza» (3), βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αφρικής με στόχο να καταγράψει και να εκθέσει το σκάνδαλο της πειρατικής αλιείας, η οποία στερεί εισόδημα και τροφή από Αφρικανικά κράτη, ενώ αποφέρει εκατομμύρια από την προώθηση των ψαριών σε Ευρωπαϊκές αγορές.

Παγκοσμίως, η πειρατική αλιεία αποφέρει από 4 ως 9  δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, φτάνοντας στο 20% της παγκόσμιας αλιεύσιμης ποσότητας. Η πειρατική αλιεία πραγματοποιείται καθημερινά σε κάθε ωκεανό του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι μόνο στις θαλάσσιες περιοχές των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής φέρνει κέρδη ύψους ενός δις. δολαρίων κάθε χρόνο.

Η πειρατική αλιεία προκαλεί επίσης μεγάλη καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Συχνά χρησιμοποιούνται τεράστια παραγάδια μήκους 100 χιλιομέτρων με δεκάδες χιλιάδες αγκίστρια στα οποία πιάνονται εκτός από ψάρια, φάλαινες, χελώνες, καρχαρίες ακόμα και θαλασσοπούλια που βουτούν στο νερό για να πιάσουν τα δολώματα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν το θάνατο παγιδευμένα και πνιγμένα. 40,000 χελώνες και εκατοντάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο με αυτόν τον τρόπο. 

Στη διάρκεια της παρουσίας της Greenpeace στη Δυτική Αφρική εντοπίσθηκαν 104 αλιευτικά σκάφη με σημαίες Κορέας, Κίνας, Ιταλίας, Λιβερίας, Μπελίζ κλπ. Σχεδόν τα μισά συνδέονταν με παράνομες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν το ψάρεμα χωρίς άδεια και την απόκρυψη των στοιχείων του σκάφους, την αλιεία με μηχανότρατα εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων όπου επιτρέπεται η αλιεία μόνο σε παράκτιους ψαράδες και την παράνομη μεταφόρτωση της ψαριάς (έξω από το λιμάνι του Κονάκρι, πρωτεύουσα της Γουινέας).  

Η πειρατεία μπορεί και πρέπει να σταματήσει. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης αφού επιτρέπουν στα πειρατικά σκάφη την πρόσβαση στα λιμάνια και τις αγορές τους. Οι χώρες θύματα της πειρατείας πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν τις θάλασσές τους και να εξασφαλίσουν τροφή και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Σημειώσεις:

(1) Η δυτική Αφρική είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου η κατανάλωση ψαριών μειώνεται. Οι τοπικοί ψαράδες χάνουν πολύτιμο εισόδημα και κάποιες φορές και την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα ενάντια στις ξένες τράτες που ψαρεύουν παράνομα στα χωρικά τους ύδατα. Οι αρχές της Γουινέας δεν έχουν καμία δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τους πειρατές που ψαρεύουν κάποιες φορές σε απόσταση λίγων μόνο μιλίων από την ακτή.  

(2) Οι ισπανικές αρχές αναμένουν την τελική επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της Γουινέας για την προέλευση του φορτίου ψαριών που βρίσκεται στο λιμάνι της Λας Πάλμας, για να προχωρήσουν στην κατάσχεση.

(3) Η δράση της Greenpeace ενάντια στην πειρατεία είναι το δεύτερο σκέλος της διεθνούς εκστρατείας της Greenpeace για την Υπεράσπιση των Ωκεανών που θα διαρκέσει 14 μήνες. Η εκστρατεία αυτή είναι η πιο φιλόδοξη αποστολή της Greenpeace και έχει ως σκοπό την αποκάλυψη των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί του πλανήτη μας και την προώθηση ενός παγκόσμιου δικτύου προστατευόμενων περιοχών που θα καλύπτει το 40% των ωκεανών.  Ήδη, 45.000 άνθρωποι έχουν γίνει Υποστηρικτές των Ωκεανών ( www.greenpeace.gr ) και στηρίζουν τη δράση της οργάνωσης. Η Greenpeace στοχεύει στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπερασπιστών των ωκεανών μέχρι το τέλος της αποστολής, το Φεβρουάριο του 2006.

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008,
www.greenpeace.gr

19 Απριλίου 2006

Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφία Τσενικλή, τηλ. 210 3806374-5, 6979 443 306

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57582073
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.