ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πυρηνικά
Greenpeace , Τρίτη, 18 Απρίλιος 2006

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υποβαθμίζει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής της 26ης Απριλίου 1986

Η Greenpeace σε έκθεση που δημοσιεύει σε συνεργασία με περισσότερους από εξήντα διακεκριμένους επιστήμονες, κυρίως από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, αποκαλύπτει ότι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) υποβάθμισε σημαντικά τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση της Greenpeace, που βασίζονται στα εθνικά στατιστικά δεδομένα της Λευκορωσίας σχετικά με τις εμφανίσεις καρκίνου, εκτιμάται ότι περίπου 270.000 άνθρωποι θα εκδηλώσουν καρκίνο, εκ των οποίων οι 93.000 με θανάσιμες συνέπειες, εξαιτίας του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ. Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν την πρόσφατη έκθεση της ΔΕΑΕ, η οποία – σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος - προβλέπει 4.000 επιπλέον θανάτους σαν συνέπεια του ατυχήματος.

Η έκθεση της Greenpeace επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, βάσει των δημογραφικών δεδομένων, τα τελευταία 15 χρόνια, στη Ρωσία προκλήθηκαν 60.000 επιπλέον θάνατοι από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ και εκτιμά ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία μπορεί να αυξηθεί κατά 140.000 θύματα.

Παράλληλα, η έκθεση εξετάζει τις επιπτώσεις του Τσερνομπίλ στην υγεία όσων επιβίωσαν από την καταστροφή και στους απογόνους τους. Ο απολογισμός και σε αυτό το σημείο είναι τραγικός: βλάβες στο ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακές, αιματολογικές και ψυχολογικές παθήσεις, χρωμοσωμικές εκτροπές και αύξηση των παραμορφώσεων σε έμβρυα και παιδιά. Το ατύχημα του Τσερνομπίλ στιγματίζει τη ζωή πολλών από τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί.

Παρόλο που δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί πλήρως οι συνέπειες του τραγικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες της μακρόχρονης έκθεσης στη ραδιενέργεια, οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία καταστράφηκαν και από την απώλεια γεωργικών εκτάσεων και θέσεων εργασίας, την αναγκαστική μετακίνηση περίπου 300.000 ανθρώπων, την οικονομική κρίση, την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και άλλους πολιτικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία της Greenpeace έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα παραπλανητικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΕΑΕ στις 5 Σεπτεμβρίου 2005. Η ΔΕΑΕ δε διευκρίνισε ποτέ ότι τα 4.000 επιπλέον θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου που προβλέπει, αναφέρονται σε μια ειδική και σχετικά μικρή ομάδα 600.000 ανθρώπων, ενώ συνολικά εκτέθηκαν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το ατύχημα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει σημαντικά την πραγματική έκταση της καταστροφής. Η έκθεση της IAEA παρέλειψε όσες επιπτώσεις στην υγεία δεν είχαν σχέση με καρκίνο και απέδωσε πολλές ασθένειες στη «ραδιοφοβία», αν και υπάρχουν αδιάψευστα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιενέργεια.

«Η ΔΕΑΕ επιχειρεί να “αθωώσει” το σημαντικότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει ανεμπόδιστα την προώθηση της πυρηνικής τεχνολογίας. Αυτό αποτελεί βάναυση προσβολή για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και οδηγεί σε λανθασμένες συστάσεις όπως αυτή της μετακίνησης πληθυσμών σε μολυσμένες περιοχές. Η ΔΕΑΕ, δεν μπορεί να παραμείνει ο παγκόσμιος επιτηρητής για την πυρηνική ενέργεια, αν δεν μπορεί τουλάχιστον να παραδεχτεί ότι είναι υπεύθυνη για όσες ζωές κατέστρεψε για πάντα», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. 


Το μαύρο χιούμορ του κ. Καραμανλή

Λίγες ημέρες πριν από την 20η επέτειο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ανθρώπινη ιστορία, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα πυρηνικής ασφάλειας (!) που λαμβάνει η Βουλγαρία αναγνωρίζοντας de facto την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Μια τέτοια δήλωση, είναι τουλάχιστον άκαιρη και άκομψη. Επιπλέον όμως είναι πολιτικά επικίνδυνη! Σε κάθε περίπτωση η Greenpeace καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Υπουργό Εξωτερικών αλλά και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να ματαιωθεί η κατασκευή των πυρηνικών σταθμών στη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Η βραβευμένη φωτογραφική έκθεση του Robert Knoth η οποία καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες από τη ζωή θυμάτων της πυρηνικής ενέργειας, φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, από τις 26/4 έως τις 2/5, ώρες λειτουργίας 9.00 – 13.00 και 17.00 – 21.00. Κυριακή 30/4 απόγευμα και Δευτέρα 1/5 κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σημειώσεις:

* Οι εμφανίσεις καρκίνου έχουν αυξηθεί δραματικά στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Από το 1990 μέχρι το 2000, η αντίστοιχη αύξηση άγγιξε το 40% στη Λευκορωσία και το 52% στην περιοχή Gomel. Στην Ουκρανία, η αύξηση έφτασε το 12%.

* Στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και κάποιες περιοχές της Ρωσίας σημειώθηκε ανησυχητική αύξηση στους καρκίνους στο θυρεοειδή αδένα. Στη Λευκορωσία καταγράφηκαν 7.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς, μέχρι το 2004.

* Τα περιστατικά λευχαιμίας αυξήθηκαν 5 χρόνια μετά το ατύχημα. Εκτιμάται ότι περίπου 2.800 επιπλέον κρούσματα λευχαιμίας, θα σημειωθούν στη Λευκορωσία μέχρι το 2056, 1.880 εκ των οποίων μπορεί να είναι θανάσιμα.

* Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών καρκίνου των εντέρων, των νεφρών, του στήθους, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων κλπ Κατά το χρονικό διάστημα 1987 – 1999, στη Λευκορωσία καταγράφηκαν περίπου 26.000 περιστατικών καρκίνου που προκλήθηκαν από τη ραδιενέργεια. 18,7% των περιπτώσεων αφορούσαν σε καρκίνο του δέρματος, 10,5% σε καρκίνο των πνευμόνων και 9,5% σε καρκίνο του στομάχου.

* Η συσσώρευση ραδιονουκλιδίων στο γυναικείο σώμα προκαλεί την υπερβολική παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Στον αντίποδα, οι περιπτώσεις ανδρικής ανικανότητας αυξήθηκαν μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25 – 30 ετών που ζούσαν κοντά στις περιοχές που επλήγησαν. Τα παιδιά από τις περιοχές αυτές εμφανίζουν καθυστέρηση στη σεξουαλική τους ανάπτυξη. Οι μητέρες υποφέρουν από επιπλοκές στην περίοδό τους καθώς και άλλα γυναικολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

* Μπορείτε να βρείτε την έκθεση της Greenpeace «Οι καταστροφικές συνέπειες του Chernobyl στην ανθρώπινη υγεία» (στην αγγλική) στην ιστοσελίδα: www.greenpeace.org/chernobylhealthconsequencesreport

* Μπορεί να βρείτε τη έκθεση της ΔΕΑΕ (στην αγγλική) στην ιστοσελίδα www.IAEA.org

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008,
www.greenpeace.gr

Αθήνα, 18 Απριλίου 2006
Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 443305, 210 3806374

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57580960
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.