ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στη γενική συνέλευση της ΒΙΟΖΩ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Καταναλωτές
ΒΙΟΖΩ , Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2006

Κορυφαία στιγμή του καταναλωτικού κινήματος της Ποιοτικής Ζωής αποτέλεσε η Τακτική Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΒΙΟΖΩ, που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της σήμερα (9.4.2006), σε αίθουσα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Ίλιον. Η ΓΣ είχε στόχο την μελέτη και καθορισμό των θέσεων των Βιοκαταναλωτών στα σημαντικά προβλήματα, που τους απασχολούν. Στην ΓΣ αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και εποικοδομητικός διάλογος με πολύ ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές παρεμβάσεις. Η ΓΣ ομόφωνα εξέδωσε Ανακοίνωση και ψήφισε τις θέσεις των Bιοκαταναλωτών για τις Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων.

Στην ΓΣ παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι του ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και του ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ., που συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενότητας σε μία Ομοσπονδία των Καταναλωτικών Οργανώσεων.

«Οι καταναλωτές χρειάζεται να ξεπεράσουν την ατομικιστική απομόνωσή τους και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την προστασία τους από τις πολλαπλές επιθέσεις, που δέχονται καθημερινά από τις πολυεθνικές παγκοσμιοποιημένες εταιρείες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ Γιωργάκης Κωστής και έκλεισε την ομιλία του με το Μπρεχτικό απόφθεγμα: «Καλύτερα να βάλεις ένα μυρμήγκι να μετακινήσει ένα βουνό, παρά να βγεί η φήμη ότι το βουνό δεν μετακινιέται. Aλλωστε γι αυτό δημιουργήθηκε η ΒΙΟΖΩ. Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!».

Διαβάστε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Γενικής Συνέλευσης:
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Απριλίου 2006

Η Γενική Συνέλευση της «ΒΙΟΖΩ» Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών με την επωνυμία «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», μετά από έναν πλούσιο προβληματισμό, και έναν εποικοδομητικό διάλογο, εκφράζει:

Την ανησυχία των καταναλωτών για τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα με τον πλημμελή έλεγχο της διατροφής μας από τους κρατικούς φορείς, με την πολύ χαμηλή ποιότητα υγείας των συμβατικών προϊόντων, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα.

Τα βιολογικά προϊόντα καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά από τους έλληνες καταναλωτές γιατί είναι τα μόνα, που καλλιεργούνται (ή ανατρέφονται) χωρίς ρυπογόνες και καρκινογόνες ουσίες και τα μόνα, που οι παραγωγοί τους ελέγχονται, σχεδόν στο σύνολό τους, πριν παραδώσουν το προϊόν στην κατανάλωση. Η Βιολογική Γεωργία δεν είναι μόνο τεχνικές καλλιέργειας, αλλά μια στάση ζωής που σχετίζεται με την σωστή και υγιεινή διατροφή, με την βελτίωση και την αειφορία του περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση και τη στήριξη της υπαίθρου, τον άνθρωπο και την κοινωνία ολόκληρη.

Οι διαδικασίες της πλήρους εξάρτησης των γεωργών, γεωεπιστημόνων, εμπόρων και άλλων παραγόντων σε παγκόσμια κλίμακα από ελάχιστες εταιρείες, που ελέγχουν τους μεταλλαγμένους σπόρους, τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και όλες τις εισροές στην γεωργία, έχουν καθοριστική επίπτωση στην αύξηση της ανεργίας, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας και της πτώσης της ποιότητας των τροφών.

Με την άνοδο της ακρίβειας, αφαιμάζεται καθημερινά το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών, που αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές. Η ακρίβεια είναι καθοδηγούμενη και αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας, για την αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων καταναλωτών υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα των καταναλωτών κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία μας. Θέλουμε να έχουμε ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα χωρίς γενετικά τροποποιημένους με μηχανικό τρόπο οργανισμούς (μεταλλαγμένα).

Για την ασφάλεια των τροφίμων:

- Διεκδικούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ή καλλιέργειας μεταλλαγμένων στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την «Αρχή της Προφύλαξης» και το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης». Ελλάδα-Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα.

- Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής, πώλησης και διακίνησης των τροφίμων από πιστοποιητικούς οργανισμούς και τις κρατικές αρχές.

- Διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των ενώσεων καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.

- Διεκδικούμε την ουσιαστική προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς γεωργίας με έλεγχο των τροφών και την ανάπτυξη των βιολογικών και υγιεινών προϊόντων.

Για τα Βιολογικά Προϊόντα:

- Διεκδικούμε την άμεση θεσμοθέτηση των ελέγχων όλων των σημείων πώλησης και διακίνησης από πιστοποιητικούς οργανισμούς.

- Διεκδικούμε την δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο, για την τυποποίηση και μεταφορά των βιολογικών προϊόντων στα κέντρα κατανάλωσης.

- Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς της Βιολογικής Γεωργίας σε συντονισμό ενεργειών για την υπεράσπιση και ανάπτυξή της.

Για την ακρίβεια, την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια:

- Διεκδικούμε την άμεση πάταξη κάθε αισχροκέρδειας στην αγορά. Να θεσμοθετηθεί αγορανομική διάταξη για την απαγόρευση των υπερβολικών ποσοστών κέρδους.

- Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια της κερδοσκοπίας, που έχει στόχο την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων.

- Διεκδικούμε την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων καταναλωτών και των συνταξιούχων στα επίπεδα της ακρίβειας και του κόστους ζωής και όχι του πληθωρισμού.

- Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση του «δικαίου εμπορίου» με φορολογικά κίνητρα για δημιουργία μη κερδοσκοπικών εταιρειών, και την πιστοποίησή τους.

- Καλούμε παραγωγούς και καταναλωτές να δημιουργήσουν μη κερδοσκοπικές ομάδες, συνεταιρισμούς και παραγωγικές κοινότητες για δίκαιο, ανταλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο.

- Καλούμε τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, το δίκαιο εμπόριο, τις επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας, τις «πράσινες» επιχειρήσεις και να μποϋκοτάρουν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τις μεγάλες αλυσίδες.

Για το Περιβάλλον:

- Διεκδικούμε την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.

- Διεκδικούμε την αποτελεσματική προστασία και την αναβάθμιση του δασικού μας πλούτου, της χλωρίδας και πανίδας του.

- Διεκδικούμε την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας και όλου του πλανήτη.

- Διεκδικούμε την βιώσιμη πόλη.

Καλούμε όλους τους καταναλωτές να γίνουν μέλη της ΒΙΟΖΩ, που με συνέπεια αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα.

Καλούμε τις καταναλωτικές οργανώσεις σε συντονισμό ενεργειών μας για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζόμενων καταναλωτών.
 
Διαβάστε την απόφαση για τις Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΖΩ
Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων

Αθήνα, 9 Απριλίου 2006

Η Γενική Συνέλευση της «ΒΙΟΖΩ» Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών με την επωνυμία «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», μετά από έναν πλούσιο προβληματισμό, και έναν εποικοδομητικό διάλογο, προτείνει:
Θεωρούμε ότι καθημερινά φτάνουν στο πιάτο του Έλληνα καταναλωτή αγροτικά προϊόντα ανασφαλή γεμάτα τοξικά φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν την διέξοδο από αυτές τις βλαβερές ουσίες για την υγεία του καταναλωτή και την απορρύπανση του περιβάλλοντος.

Μέρος της προσπάθειας να φθάσουν τα προϊόντα αυτά στον τελικό καταναλωτή φρέσκα, με τα περισσότερα συστατικά τους ανέπαφα και σε προσιτές τιμές, αποτελούν οι Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων (Π.Λ.Α.ΒΙ.Π.), που αναδείχτηκαν σε ότι πιο πρωτοποριακό, προοδευτικό και πιο σημαντικό έχει κερδίσει ο καταναλωτής μέχρι σήμερα.

Είμαστε αντίθετοι με την πώληση στις συμβατικές λαϊκές αγορές, βιολογικών προϊόντων χύδην (χύμα). Αυτό ΔΕΝ εξασφαλίζει τον καταναλωτή από τους απατεώνες και είναι αντίθετο και με τον Κοινοτικό Κανονισμό 2092/91. Μπορούν και πρέπει να πωλούνται στις συμβατικές λαϊκές αγορές βιολογικά προϊόντα συσκευασμένα, σε επισημασμένους με διαφορετικό τρόπο και χρώμα πάγκους.

Ζητούμε να υιοθετηθούν οι υπάρχουσες Π.Λ.Α.ΒΙ.Π., που έχουν δημοτικές άδειες και να ενσωματωθούν στο ελεγκτικό σύστημα των λαϊκών αγορών. Στις Π.Λ.Α.ΒΙ.Π. πρέπει

- Να πωλούνται μόνον βιολογικά προϊόντα.

- Να μπορούν να πωλούν μόνο οι παραγωγοί και τα παραγωγικά νομικά πρόσωπα όπως π.χ. οι συνεταιρισμοί, που παράγουν βιολογικά προϊόντα. Δεν μπορούν να πωλούν οι έμποροι.

- Να γίνονται τις απογευματινές ώρες τις καθημερινές, με προτεινόμενο ωράριο 3-7μμ και το Σάββατο να γίνονται το πρωί 9-13μμ

Στις Π.Λ.Α.ΒΙ.Π. πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος κατά την είσοδο του πωλητή και κατά την διάρκειά τους με βάση τα πιό κάτω υποχρεωτικά κριτήρια:

- Ταυτοποίηση προϊόντος και ημερομηνίας ισχύος με το πρωτότυπο Πιστοποιητικό Βιολογικότητας του Πιστοποιητικού Οργανισμού, που ισχύει για πωλήσεις

- Ταυτοποίηση προϊόντος με το Δελτίο Αποστολής (ΔΑ). Ένα φύλλο του ΔΑ να κρατείται από τους επιθεωρητές και να ελέγχεται η ποσότητα παραγωγής των προϊόντων.

- Μετά την νέα ΚΥΑ για την Βιολογική Γεωργία, που δημιουργεί μητρώο παραγωγών, να ελέγχεται αμέσως μετά και να ταυτοποιείται η επωνυμία του ΔΑ στο μητρώο.

- Ο κάθε παραγωγός να είναι υπόχρεος να έχει πάντοτε μαζί του θεωρημένο αντίγραφο, από τον οργανισμό πιστοποίησης, του καλλιεργητικού του σχεδίου του Κανονισμού 2092/91.

Στις Π.Λ.Α.ΒΙ.Π. δικαίωμα να πωλούν χύδην (χύμα) προϊόντα να έχουν μόνον οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων (Κανονισμός 2092/91), που σε αυτούς (στην επωνυμία τους) έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς, για την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων.

Οι πωλήσεις δεν μπορούν να γίνονται με αντιπροσώπους, αλλά απ’ ευθείας από τους παραγωγούς και από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των νομικών προσώπων, όπως οι συνεταιρισμοί, που παράγουν βιολογικά προϊόντα.

Οι Π.Λ.Α.ΒΙ.Π. πρέπει να πιστοποιούνται από έναν πιστοποιητικό οργανισμό, με βάση τον Κανονισμό 2092/91.

Ο κάθε παραγωγός να είναι υπόχρεος να αναρτεί σε εμφανές σημείο, στο μπροστινό σημείου του πάγκου του το δελτίο αποστολής και το πρωτότυπο πιστοποιητικό βιολογικότητας, που έχει εκδώσει γι’ αυτόν ο οργανισμός πιστοποίησης, όπου αναγράφονται η χρονική περίοδος εσοδείας και οι πραγματικές ποσότητες που παρήχθησαν.

Τον κρατικό έλεγχο στις Π.Λ.Α.ΒΙ.Π. να τον εξασκούν παράλληλα οι αρχές ελέγχου όπως ο ΟΠΕΓΕΠ, ο ΕΦΕΤ και οι διευθύνσεις του ΥΑΑ&Τ και των Νομαρχιών.

Να θεσμοθετηθεί και ο ρόλος των Ενώσεων καταναλωτών στην εποπτεία των αγορών. Προτείνουμε:

- Την θεσμοθετημένη συνεργασία των Ενώσεων Καταναλωτών με τα συνεργεία ελέγχου και τις αρχές ελέγχου.

- Τα δείγματα των Ενώσεων Καταναλωτών να εξετάζονται δωρεάν από τα δημόσια εργαστήρια με την προτεραιότητα, που έχουν οι αρχές ελέγχου.

- Την θεσμοθέτηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων των παραγωγών και των καταναλωτών στα κλαδικά συμβούλια του ΟΛΑ και των Νομαρχιών. Η ΒΙΟΖΩ έχει τις γνώσεις και την δυνατότητα συμμετοχής.

Σε όλη την Ευρώπη, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων ενισχύονται ποικιλοτρόπως, από χρηματική ενίσχυση των παραγωγών, μέχρι και ενίσχυση των προϊόντων για να πωληθούν φτηνά. Αυτό γίνεται σαν ανταποδοτικό τέλος, γιατί οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ΔΕΝ ρυπαίνουν τον άνθρωπο και την φύση. Στην Ελλάδα όχι μόνον δεν ενισχύονται οι παραγωγοί αλλά αναλαμβάνουν και όλα τα έξοδα. Προτείνουμε την ενίσχυση των βιο-παραγωγών και των Π.Λ.Α.ΒΙ.Π. με την προβολή τους, την ενημέρωση των καταναλωτών, την δωρεάν παροχή αδειών και την δωρεάν παραχώρηση της υποδομής τους (πάγκους, φωτιστικά σώματα κλπ.).

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩ

ΒΙΟΖΩ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", Τηλ: 210-2282632, 697-9734591, Ηλ.Ταχ:
biozo@email.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 9 Απριλίου 2006

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 293 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55167418
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.