ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΣΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" , Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2006
Η πρόσφατη απεργία των δημοτικών υπαλλήλων στον τομέα καθαριότητας ανέδειξε με έντονο τρόπο δύο ζητήματα: Τον χρόνιο κυβερνητικό εμπαιγμό των εργαζομένων του κλάδου, τα αιτήματα των οποίων ποτέ δεν πήραν μια ικανοποιητική απάντηση, που μας αναγκάζει να βιώνουμε ξανά και ξανά την ίδια αλγεινή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη μας. Τον λαθεμένο τρόπο που διαχειρίζεται η Πολιτεία αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση το θέμα των σκουπιδιών...

«ΟΣΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ»

Η πρόσφατη απεργία των δημοτικών υπαλλήλων στον τομέα καθαριότητας ανέδειξε με έντονο τρόπο δύο ζητήματα:

- Τον χρόνιο κυβερνητικό εμπαιγμό των εργαζομένων του κλάδου, τα αιτήματα των οποίων ποτέ δεν πήραν μια ικανοποιητική απάντηση, που μας αναγκάζει να βιώνουμε ξανά και ξανά την ίδια αλγεινή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη μας.

- Τον λαθεμένο τρόπο που διαχειρίζεται η Πολιτεία αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση το θέμα των σκουπιδιών.

Η Δημοτική Κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει και να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα του τομέα. Τονίζουμε πως είναι επιτέλους καιρός να επεκταθεί και στο δημόσιο ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και να χορηγηθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους. Πιστεύουμε πως ο αγώνας των εργαζομένων στους Δήμους πρέπει να γίνει υπόθεση όλων εκείνων των πολιτών που θεωρούν ότι πρέπει να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή όμως την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει για πολλοστή φορά η πόλη μας θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας που διοργανώσαμε στις 29 Μαρτίου 2006 για τα σκουπίδια και να τονίσουμε πως :

ΟΣΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ

Επιβεβαιώνονται οι προτάσεις που διατυπώσαμε στην ημερίδα κι επιβάλλεται -κατά τη γνώμη μας- να υιοθετηθεί μια άλλη πολιτική για τα σκουπίδια. Μια πολιτική που υλοποιείται με τα παρακάτω μέτρα:

1. Μείωση των ποσοτήτων σκουπιδιών που παράγονται, με υποχρεώσεις και κίνητρα προς τους πολίτες και τους παραγωγούς των προϊόντων

2. Διαλογή των απορριμμάτων στα νοικοκυριά,

3. Ανακύκλωση κι επανάχρηση υλικών

4. Κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων κεντρικά αλλά και σε κάθε νοικοκυριό.

Οι ευθύνες για την απαράδεκτη -υγειονομικά και αισθητικά- εικόνα που παρουσιάζει η πόλη βαρύνει τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τους δημότες.

Τη Δημοτική Αρχή, τωρινή και προηγούμενες, γιατί ανέχεται αυτή την κατάσταση, δεν εφαρμόζει τον Κανονισμό Καθαριότητας που η ίδια έχει θεσπίσει, δεν αποφασίζει να πάρει μέτρα αλλά κυρίως γιατί δεν υιοθετεί έναν άλλο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό διαχείρισης των σκουπιδιών, σχεδιασμό που βασίζεται στην αντίληψη πως τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Χωρίς μια τέτοια αντίληψη προσέγγισης του ζητήματος, χωρίς τέτοιον σχεδιασμό, δεν είναι δυνατό να καλλιεργηθεί μια άλλη παιδεία στους δημότες, παιδεία πολιτισμού, περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομίας σε τελευταία ανάλυση.

Τους δημότες γιατί αγνόησαν τις εκκλήσεις του Δήμου να μη βγάζουν έξω τα σκουπίδια τους και αντιμετωπίζουν τους δημόσιους χώρους του Δήμου, τους δικούς τους χώρους, ως σκουπιδότοπους. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι΄ αυτό, όταν μάλιστα βλέπει κανείς τον κύριο όγκο των σκουπιδιών που είναι υλικά συσκευασίας (χάρτινα και πλαστικά) ή οικιακά είδη, λες και πολλοί περίμεναν την απεργία για να «ξεφορτωθούν» ότι αποθήκευαν στο σπίτι τους ή στο μαγαζί τους. Η εικόνα που βλέπουμε αποτυπώνει την πραγματικότητα. Πώς δηλαδή, οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν το Δήμο και το δημόσιο χώρο σαν κάτι δικό τους αλλά σαν κάτι ξένο, που αν δεν το εμπορεύονται (τραπεζοκαθίσματα, βιτρίνες κ.ά) ή δεν το καταλαμβάνουν (έκθεση εμπορευμάτων, αυθαίρετες κατασκευές κ.ά) είναι για τα σκουπίδια τους.

Ας αποτελέσει η σημερινή απαράδεκτη εικόνα της πόλης την ύστατη αφορμή για τη Δημοτική Αρχή της πόλης μας, τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολίτες να συζητήσουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό και να πάρουμε οριστικές και μακροχρόνιες αποφάσεις που θα απαντούν και θα δίνουν λύσεις στο πρόβλημα με προοπτική, όραμα και ευαισθησία. Για να μην επαναληφθούν τα σημερινά φαινόμενα ποτέ ξανά. Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να μείνει καθαρή. Γι΄ αυτό το λόγο, η Δημοτική Κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ζήτησε σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Δήμαρχο Ηρακλείου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.4.2006

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57018720
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.