ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ενωτικό κάλεσμα των οικολόγων στη Θεσσαλονίκη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δημοτικά
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης , Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2006

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο οικολογικός χώρος απηύθυνε τον Μάρτιο μια δημόσια έκκληση για κοινό βηματισμό των δημιουργικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, απηχώντας το κλίμα των συζητήσεων στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τους Οικολόγους Πράσινους, συλλόγους και φορείς της πόλης και της περιφέρειας, που επικεντρώνουν τη δράση τους στα ζητήματα ποιότητας ζωής, οικολογίας, δικαιωμάτων του πολίτη και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η έκκληση αυτή απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους φορείς, που επιζητούν μιαν άλλη προοπτική για την πόλη και το νομό και τους παρότρυνε να αναζητήσουν με ειλικρινή επιμονή τα στοιχεία που τους ενώνουν, παραμερίζοντας τις λογικές της κομματικής καταγραφής, αυτές που θα οδηγήσουν μαθηματικά στην επανεκλογή μιας απαράδεκτης, ανίκανης και επικίνδυνης νομαρχιακής διοίκησης. Και ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά όχι σε επίπεδο κομματικών μηχανισμών.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, της οικονομικής ζωής της πόλης και του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και την έξαρση ενός κλίματος κοινωνικής αναλγησίας και κυριαρχίας των επικίνδυνων αντιλήψεων του εθνολαϊκισμού. Μάλιστα, η ακροδεξιά υποψηφιότητα Καρατζαφέρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει τη συντηρητική στροφή στην πολιτική ζωή της πόλης και θέτει μπροστά στις ευθύνες τους όσους υποβάθμιζαν το φαινόμενο Ψωμιάδη, το οποίο είχαμε έγκαιρα εξηγήσει ότι καλλιεργεί και αναπαράγει τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής συνείδησης,  προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμη πιο ακραία σενάρια.

Δεν έχουμε να κάνουμε λοιπόν μόνο με ένα εικοσάχρονο νεοδημοκρατικό καθεστώς στη διοίκηση του Δήμου, που έχει θέσει στο περιθώριο τις ζωντανές εκείνες δυνάμεις της πόλης, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια άλλη προοπτική για την πόλη στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Η πιθανή προοπτική ο Καρατζαφέρης να στείλει τον Παπαγεωργόπουλο στο Β’ γύρο, είναι φανερό ότι τον μετακινεί ακόμη πιο δεξιά, επιβάλλοντας, έτσι, την ανάγκη μιας ευρύτερης συσπείρωσης των ζωντανών δυνάμεων της πόλης για την αντιμετώπιση του φαινομένου και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το ενωτικό μήνυμα του οικολογικού χώρου, που εκτιμάμε ότι απηχεί και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτών, είναι φανερό ότι πολύ πιθανόν θα προσκρούσει στις κομματικές σκοπιμότητες. Όμως οι διαφορετικές πολιτικές προτάσεις έχουν ως προνομιακό πεδίο έκφρασης την κεντρική πολιτική σκηνή και αν το επέτρεπε και το εκλογικό σύστημα, θα μπορούσαμε κάτι να διδαχτούμε και από τη συστράτευση ενός ευρύτατου μετώπου στην Ιταλία, από την Κομμουνιστική Επανίδρυση και τους Πράσινους μέχρι τους Σοσιαλιστές και τους Χριστανοδημοκράτες, για να αντιμετωπίσουν τον Μπερλουσκόνι.

Προφανώς και οι προτάσεις για το μέλλον της πόλης, με δημιουργικό, αλληλέγγυο και οικολογικό πνεύμα, έχουν καθοριστική σημασία για τη συγκρότηση του ενιαίου μετώπου για τη Θεσσαλονίκη. Ο οικολογικός χώρος, όμως, έχοντας συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα και τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» αλλά αναγνωρίζοντας πολλές από τις θέσεις του και στις διακηρύξεις της Κίνησης Πολιτών «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», εκτιμά ότι αυτές μπορούν να συναντηθούν στο ζωντανό έδαφος της «άλλης» Θεσσαλονίκης, που οραματιζόμαστε. Απευθύνει λοιπόν δημόσια έκκληση για κοινό βηματισμό σε όλους τους ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν εμπλακεί στα διάφορα μέτωπα αντίστασης στην υποβάθμιση της πόλης και σήμερα βρίσκονται προβληματισμένοι με τη μη κυριαρχία ενωτικού πνεύματος. Και καλεί τους επικεφαλής των  δύο δημοτικών κινήσεων κ.κ. Τάσο Κουράκη και Γιάννη Μπουτάρη αλλά και τον Αγάπιο Σαχίνη, να απαντήσουν άμεσα και δημόσια και, βεβαίως, να ανταποκριθούν στην ενωτική του πρόταση. Υποστηρίζουμε, επιπλέον, ότι τα πρόσωπα θα πρέπει να υπηρετούν πολιτικές για την πόλη και την αυτοδιοίκηση και όχι κομματικές αποστολές.

Είναι αλήθεια ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ένα εξάμηνο όμως πριν τις δημοτικές εκλογές, είναι φανερό ότι ΤΩΡΑ είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 114 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57620971
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.