ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πανελλήνιο κάλεσμα για τα γήπεδα γκολφ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα γκολφ στη Κρήτη;
ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ , Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2006

Πρόσκληση σε συνάντηση από το δίκτυο Οικοκρήτη στο 4ο Ευρωπαϊκό κοινωνικό Φόρουμ, με θέμα τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με γήπεδα γκολφ που απειλούν τις ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας με υποβάθμιση

Εκ μέρους οκτώ περιβαλλοντικών ομάδων από όλη τη Κρήτη:

Εδώ και έξη χρόνια έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας σΆ αυτό που σήμερα ονομάζουμε Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη». Μέσα ενημέρωσης αυτού του δικτύου είναι το «www.ecocrete.gr» και η εφημερίδα «Φουρόγατος», που ίσως έχετε ήδη γνωρίσει.

Ένα από τα πολλά κοινά προβλήματα που μας ενώνουν σε κοινή δράση είναι και το ζήτημα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με γήπεδα γκολφ που σχεδιάζονται στη Κρήτη, όλες σε περιοχές που βρίσκονται μέσα ή γειτνιάζουν με το δίκτυο Φύση 2000. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παρόμοιες επενδύσεις σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα. Η κτηματαγορά έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή «αξιοποίησης» κάθε γωνιάς της χώρας. Περιοχές που υποτίθεται ότι προστατεύονται από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις είναι στο στόχαστρο «μεγάλων» ξένων, αλλά και εθνικών, επενδυτών που ονειρεύονται να εγκαταστήσουν στα πιο παρθένα μέρη χιλιάδες βίλες, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, θαλασσοθεραπείες, ξενοδοχεία και εμπορικά πάρκα. Από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη έχουν ξεφυτρώσει πολλές δεκάδες προτάσεις, ενώ μερικές από αυτές έχουν φτάσει, με συνοπτικές διαδικασίες, μέχρι την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η σύλληψη είναι απλή και παντού η ίδια, με κάποιες παραλλαγές: σχεδιάζουν να αγοράσουν ή να «ενοικιάσουν» για πολλές δεκαετίες, χιλιάδες στρέμματα κοντά σε παραλίες σε εξευτελιστικές τιμές, μετά να κατασκευάσουν στη μέση ένα ή μερικά γήπεδα γκολφ και κάθε είδους αστική και τουριστική υποδομή. Γύρω από τα γήπεδα και τις υποδομές που θα ανεβάζουν στα ύψη την αξία των ακινήτων, θα χτίσουν τις προς πώληση ή μακρόχρονη ενοικίαση τις βίλες. Πρόκειται για μικρές πόλεις παραθεριστικού χαρακτήρα που θα εγκλωβίζουν τους πελάτες σε ένα κλειστό σύστημα που θα στρέφει τα νώτα του στην τοπική οικονομία. Η διεύθυνση του κάθε συγκροτήματος θα έχει στη διαχείρισή της όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν στις προμήθειες, το εμπόριο, τη ψυχαγωγία, τη διατροφή, τη μετακίνηση, τις εκδρομές κ.ά.

Οι επενδυτές βρίσκουν πρόθυμους συμμάχους στη κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, στην αυτοδιοίκηση και στις μελετητικές εταιρείες και εκμεταλλεύονται τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις περιοχές που επενδύουν. Υπόσχονται παράδεισους για τους πελάτες τους και απασχόληση για τους ντόπιους αλλά στην πραγματικότητα η «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδιά τους. Κατασπατάληση των φυσικών πόρων του νερού και του εδάφους με εμφανέστατο τον κίνδυνο υφαλμύρωσης των υδροφορέων και ερημοποίησης, αλλοίωση του φυσικού τοπίου, υποβάθμιση των – κατά τα άλλα – προστατευόμενων οικοσυστημάτων, άστοχη αλλαγή των χρήσεων γης και αποχαρακτηρισμός δασικών περιοχών, μεγάλες απαιτήσεις ενεργειακών πόρων, περιορισμός των δυνατοτήτων αυτοδύναμης βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και αρνητικές συνέπειες στη τοπική οικονομία είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται.

Μέσα σΆ αυτό το κλίμα ευφορίας για τους επενδυτές, οι μόνοι που αντιδρούν είναι υποψιασμένοι πολίτες, σύλλογοι, επαγγελματίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που βλέπουν να κινδυνεύει ο έλεγχος για τη προστασία του περιβάλλοντος και η προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.

Προβληματισμένοι από αυτή τη κατάσταση, οι Ομάδες – Μέλη του «Οικοκρήτη» οργανώσαμε τον Μάη του 2005 μια επιστημονική ημερίδα με σκοπό να αναδείξουμε το πρόβλημα και να δημιουργήσουμε μια τεκμηριωμένη βάση πληροφοριών, επιχειρημάτων αντίθεσης και εναλλακτικών προτάσεων για βιώσιμη τουριστική – και όχι μόνο – ανάπτυξη. Τις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα από αυτή την συνάντηση μπορείτε να βρείτε στο ecocrete ή, αν δεν έχετε καλές σχέσεις με το διαδίκτυο, να ζητήσετε να σας τις στείλουμε σε έντυπη μορφή.

Εκτιμήσαμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους να επιτύχουμε ένα πανελλήνιο συντονισμό όλων των ομάδων που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, δηλαδή μεγάλες επενδύσεις στην ύπαιθρο που απειλούν με υποβάθμιση τα οικοσυστήματα κάθε περιοχής. Ήδη από τον Ιούλιο του 2005 κάναμε ένα κάλεσμα που δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Σήμερα, με την ευκαιρία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που γίνεται στην Αθήνα 4-7 Μάη 2006, επιχειρούμε ξανά να δώσουμε, εκείνες τις μέρες, ένα ραντεβού για να γνωριστούμε από κοντά και να συζητήσουμε.

Το δίκτυο Οικοκρήτη θα έχει περίπτερο που θα υποδέχεται τους φίλους του και θα παρέχει ενημέρωση και πληροφορίες. Εκεί μπορούμε να οργανώσουμε μια πρώτη κοινή συνάντηση. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι το προγραμματισμένο Σεμινάριο με θέμα την «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη», στο οποίο το Παγκρήτιο Δίκτυο «Οικοκρήτη» θα συμμετέχει με σχετική εισήγηση.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, τη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του κινήματος κατά της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και να σμίξουμε από κοντά σε ένα κοινό αγώνα. Ενδεικτικά, προτείνουμε εκείνες τις δράσεις και θέματα συζήτησης στα οποία είχαμε αναφερθεί και στο περσινό κάλεσμα:

- Ανταλλαγή γνώσης για τα γήπεδα γκολφ.
- Νομικές συμβουλές.
- Γνωριμία μεταξύ μας μέσα από την ανταλλαγή κειμένων.
- Σχηματισμός μιας πύλης ενημέρωσης για τα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα είτε μέσα σε κάποια προϋπάρχουσα (π.χ. Ecocrete) είτε ανεξάρτητης. Είναι απαραίτητο νομίζω να δώσουμε μια συνολική εικόνα για το τι επιχειρείται να γίνει στην Ελλάδα.
- Παρουσίαση των θέσεων / ενστάσεων / προτάσεων των ευαισθητοποιημένων φορέων πάνω στο θέμα σε έντυπη μορφή.
- Τα χαρακτηριστικά της καμπάνιας απέναντι στα γήπεδα γκολφ σε Ελληνικό και Μεσογειακό Επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό οι διάφορες ομάδες να παρουσιάσουν ένα συγκροτημένο λόγο, που θα έχει κοινά σημεία και θα βασίζεται σε μερικές θεμελιώδεις παραδοχές.
- Την επικοινωνία με άλλες ομάδες του εξωτερικού.
- Την οργάνωση και τη συστηματοποίηση της μελέτης γύρω από το φαινόμενο γήπεδα γκολφ.
- Την ισχυροποίηση των συμμαχιών μας με τον επιστημονικό κόσμο.
- Την οργάνωση μιας συνέντευξης Τύπου με πανελλήνιο αντίκτυπο.
- κ.ά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή περισσότερες λεπτομέρειες.

Κρήτη 9 Απρ. 06

Αριστείδης Παπαδάκης
Μέλος της Γραμματείας του δικτύου Οικοκρήτη
Α/πρόεδρος Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου
Τηλ.: 6977 471845, e-mail:
opi@ecocrete.gr 

Γιώργος Σπυριδάκης
Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού
yioryosspyridakis@yahoo.gr, τηλ.: 2810253952, 6977473083

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α. Π. Ε. ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΓ: Μην παραλείψετε να κλείσετε εγκαίρως τα εισιτήρια σας και να εξασφαλίσετε ένα τόπο διαμονής!
Επισκευθείτε το
http://www.athens.fse-esf.org

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 02 Δεκέμβριος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104564
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.