ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
S.O.S ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2006

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αθήνα-Βιέννη, 4 Απριλίου 2006

Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ισπανία έχουν επιφέρει τεράστια γενετική επιμόλυνση, έχουν ήδη μειώσει το εισόδημα των αγροτών και πρέπει να απαγορευθούν αμέσως. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει νέα έκθεση της Greenpeace που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Βιέννη με τίτλο "Η Συνύπαρξη είναι Αδύνατη" [1] με αφορμή το συνέδριο που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αυστριακή Προεδρία για το ζήτημα της συνύπαρξης μεταλλαγμένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών [2].

Η έκθεση καταδεικνύει ότι στην Ισπανία, τη μόνη χώρα στην Ε.Ε. που καλλιεργεί μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε μεγάλη κλίμακα, τα μεταλλαγμένα υποβαθμίζουν την αγροτική βιοποικιλότητα και υπονομεύουν το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιλογή.

"Η αποδοχή των μεταλλαγμένων στην Ισπανία σε συνδυασμό με μια σειρά διοικητικών παραλείψεων, αδιαφάνειας, παράνομων εισαγωγών σπόρων, απουσίας συστημάτων ελέγχων και παρακολούθησης, οδήγησαν σε εκτεταμένα περιστατικά επιμολύνσεων. Τα στοιχεία που έρχονται σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Η συνύπαρξη μεταλλαγμένων και μη μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι αδύνατη. Το πάθημα των Ισπανών αγροτών πρέπει να μας γίνει μάθημα" δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

"Μαρτυρίες από αγρότες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τo εισόδημα των αγροτών, ειδικά στις περιοχές της Καταλονίας και της Αραγόν, όπου καλλιεργούνται κυρίως τα μεταλλαγμένα" δήλωσε ο Geert Ritsema, από τη διεθνή εκστρατεία ενάντια στα μεταλλαγμένα της Greenpeace.

Η έκθεση "Η Συνύπαρξη είναι Aδύνατη", προέκυψε από τη συνεργασία της ισπανικής αγροτικής οργάνωσης Assemblea Pagesa, το Δίκτυο Οργανώσεων Plataforma Trangenics Fora! και της Greenpeace. Τα στοιχεία της έκθεσης βασίζονται σε λεπτομερή έρευνα, συμπεριλαμβανομένων δειγματοληπτικών ελέγχων και εργαστηριακών αναλύσεων από τα χωράφια σαράντα Ισπανών αγροτών με συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Τα βασικά στοιχεία που καταγράφονται είναι τα εξής:

- Σχεδόν στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν, διαπιστώθηκε ακούσια και ανεπιθύμητη παρουσία μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε καλλιεργητές μη μεταλλαγμένων. Η γενετική επιμόλυνση αγγίζει ποσοστά της τάξεως του 12,6%.

- Σε αρκετές περιπτώσεις οι αγρότες υπέστησαν οικονομικές απώλειες, καθώς δεν ήταν σε θέση να πουλήσουν το επιμολυσμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε προνομιακές τιμές στην αγορά.

- Τρεις από τις περιπτώσεις επιμολύνσεων περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες καλαμποκιού, αποτέλεσμα χρόνων προσεκτικής επιλογής, που πλέον δε μπορούν να καλλιεργηθούν. Αυτές οι περιπτώσεις επιμολύνσεων επισημαίνουν ότι τα μεταλλαγμένα απειλούν τη βιοποικιλότητα και τις λιγοστές παραδοσιακές ποικιλίες που βρίσκονται στα χέρια αγροτών.

"Η απουσία κανονισμών και επίσημων ελέγχων στην Ισπανία είναι ένα δυνατό χαστούκι στα πρόσωπα των αγροτών συμβατικών και βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν ποτίσει αίμα, ιδρώτα και δάκρυα τα χωράφια τους. Η Syngenta και η Monsanto βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από τις τοπικές κοινωνίες και καταστρέφουν το εισόδημα των αγροτών" δήλωσε ο Antonio Ruiz, Πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Καλλιεργητών της Αραγόν, στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου.

Η Greenpeace ζητά από τις Ισπανικές Αρχές να ανακαλέσουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ισπανία και από τους Ευρωπαίους Υπουργούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιτρέψουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Μυρτώ Πισπίνη, Υπεύθυνη εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα, 6979443304
Geert Ritsema, Greenpeace International GE Campaigner, +31 646 197 328
Suzette Jackson, Greenpeace International Communications Officer +31 646 197 324

Σημειώσεις:

[1] Για την έκθεση "Η Συνύπαρξη είναι Αδύνατη: Εφτά Χρόνια τα Μεταλλαγμένα Επιμολύνουν τις Βιολογικές και Συμβατικές Καλλιέργειες Καλαμποκιού – Οι Περιπτώσεις της Καταλονίας και της Αραγόν" δείτε στο
www.greenpeace.org/international/press/reports/impossible-coexistence

[2] Η παρουσίαση της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη ενός σημαντικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη με τίτλο " H συνύπαρξη γενετικά μεταλλαγμένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών – Ελευθερία στην Επιλογή". http://coexistenceconference.intbase.com   (κωδικός πρόσβασης: coexistence). Στο συνέδριο αυτό, στο οποίο παρίστανται Υπουργοί από όλη την Ε.Ε., θα συζητηθεί η μελλοντική πολιτική της Ένωσης στο ζήτημα της «συνύπαρξης» και θα καθορισθεί αν τα μεταλλαγμένα θα μπορούν να καλλιεργηθούν κοντά σε σε συμβατικές καλλιέργειες.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566470
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.